null Beeld

69: Liefde seks senior

De liefde is een universele taal, en wel één waarin ook krasse knarren en moedige moesjes nog betrekkelijk mondig zijn. Zeker als we de mooie documentaire ‘69: Liefde seks senior’ mogen geloven: daaruit blijkt dat zeventigplussers nog even graag rampetampen, vossen, wippen, vogelen, paren, naaien, neuken, seksen, coïteren, copuleren, van bil gaan, de koffer induiken, de schoorsteen vegen, de kelder witten, het beest met de twee ruggen maken en de liefde bedrijven als u en ik.

vvp

Menna Laura Meijer (regisseuse) (lacht) «We wilden het cliché dat oude mensen geen seks meer hebben de wereld uithelpen. Maar evengoed is dit een film die gaat over het leven zelf: als je weet dat je in je laatste levensfase zit, ga je dan anders om met beslissingen en relaties?»

HUMO En?

Meijer «Er valt een zekere gêne weg, heb ik gemerkt. Er zit één vrouw in de film wier man zwaar dement was – hij is overleden tijdens de opnames – en al zes jaar in een verzorgingstehuis verbleef. Hij was haar grote liefde, maar toch had ze tegelijk een relatie met een andere man. Zoiets doe je makkelijker wanneer je ouder wordt: wat de buren ervan denken, gaat je hoe langer hoe minder interesseren. Iedereen heeft z’n geschiedenis, z’n verleden en z’n verdriet, en dat accepteren senioren volgens mij makkelijker dan jongeren.»

HUMO Hoe komt het eigenlijk dat seniorenliefde een half taboe is?

Meijer «Veel mensen – jongeren vooral – zien dat niet graag, twee oude mensen in een romantische, laat staan seksuele context. Al waren we op het IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam, red.) wel genomineerd in de categorie ‘Jongerendocumentaire’. Daardoor kwamen er veel jongeren kijken, en die vonden het toch allemaal tof om te zien.

»De film kan soms nochtans wel enig ongemak veroorzaken: er zit bijvoorbeeld een vrijscène in. Bewust, want we wilden de grenzen opzoeken. Niet zomaar: ‘Oh, oude mensen en liefde, wat schattig!’ Nee, onze film heeft wel iets meer bite. Ik wilde ook de lelijkheid van oude mensen weergeven: het hele pakket, zoals mensen écht zijn.»

HUMO Er zit een nieuwe generatie oudjes aan te komen: zullen zij het makkelijker hebben om hun seksualiteit te beleven?

Meijer «Ja, de situatie zoals ze nu is, kan niet blijven duren. In rusthuizen is er bijvoorbeeld vaak de regel dat het verplegend personeel op elk ogenblik binnen moet kunnen. Maar dan heb je ook geen privacy, hè? Dat zal bij de volgende generatie wel anders zijn. Binnenkort ben je zelf een oudje: dan wil je toch ook de relaties en privacy die je nu hebt, gewoon behouden?»


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234