9/11, vijf jaar later: een exclusieve voorpublicatie uit '11 september, een onderzoek naar de feiten' (1)

Vijf jaar na 9/11: zitten er gaten in het officiële verhaal, en zo ja: kan men er met een Boeing 757 doorheen vliegen?

De vijfde verjaardag van 9/11 nadert, en nog altijd is er onenigheid over de precieze toedracht van de terreuraanslagen tegen de Twin Towers en het Pentagon. In '11 september. Een onderzoek naar de feiten' (Lemniscaat) schetst de Amerikaanse hoogleraar David Ray Griffin een zo volledig mogelijk beeld van de gebeurtenissen op 11 september 2001, de verklaringen van de Amerikaanse overheid én de kritiek op die officiële versie door complotdenkers als Nafeez Ahmed (die met 'The War on Freedom: How and Why America Was Attacked September 11, 2001' het meest uitvoerige boek over 9/11 schreef), Thierry Meyssan (die vooral de aanval op het Pentagon bestudeerd heeft) en Paul Thompson (die in zijn 'Timeline' een uitgebreid chronologisch overzicht van de gebeurtenissen biedt).

Griffin weegt het officiële verhaal af tegen de informatie van de critici en verzamelt zo een berg verontrustende vragen. Het leidt hem naar een bepaald pittige conclusie: 'Als een belangrijk deel van het bewijsmateriaal dat hier is samengevat overeind blijft, wordt de conclusie dat de aanslagen van 11 september alleen konden slagen door medeplichtigheid van de overheid, zo goed als onvermijdelijk.' Maar je hoeft zelf geen complotdenker te zijn om geïntrigeerd te raken door de hiaten en tegenstrijdigheden die Griffin in de officiële versie van de feiten meent te zien - net zomin als door de vreemde gedachtekronkels van samenzweringsdenkers als Meyssan en Thompson.

In een eerste van twee exclusieve voorpublicaties uit '11 september. Een onderzoek naar de feiten' brengt Humo het verhaal van de gekaapte vliegtuigen zelf. Griffin neemt de lezer mee naar die noodlottige ochtend in september, en vindt geen antwoord op de vraag hoe het mogelijk is dat drie gekaapte vliegtuigen ongehinderd naar hun doelwit konden vliegen. Al even merkwaardig zijn de omstandigheden waarin het vierde vliegtuig neerstortte, net op het moment dat de passagiers de kapers overmeesterden. Fasten seatbelts!

Meer in Humo 3443

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234