Halloween bordspellen Beeld HUMO
Halloween bordspellenBeeld HUMO

Bordspellen

9 uitstekende bordspellen om met Halloween te spelen

De bomen kleuren oranje en de dagen worden korter: Halloween, de Hoogmis der Angst en Kwelling, nadert met rasse schreden. In coronatijden zijn heuse verkleedfeesten uit den boze, maar dat hoeft de griezelpret niet te bederven: het horrorbordspel is namelijk in opmars. Humo tipt het beste uit het groeiende aanbod, gerangschikt volgens gruwelfactor. Verzamel al je moed en jaag op Jafar en Dracula, betreed spookhuizen en pak horden van zombies aan. En garde!

Joshua Migneau

Disney Villainous

Geniale zet van Disney: een bordspel waarin de beroemdste booswichten – Kapitein Haak! Malafide! Jafar! – het onder elkaar uitvechten om uit te maken wie het állerslechtst is. ‘The worst takes it all,’ zo staat op de gifgroene doos. Kruip in de huid van een duivelse slechterik, met telkens een eigen set kwaadaardige vaardigheden en een aparte manier van winnen. Maar laat je niet misleiden door het onschuldige thema: ‘Villainous’ is een doordacht spel voor Disney-liefhebbers boven de 10 jaar.

Bibbergehalte: 1/10

Mysterium

De rusteloze geest van een vermoord individu probeert aan de hand van vage verschijnselen zijn moordenaar aan te duiden. In ‘Mysterium’ neemt één iemand neemt de rol van die geest op zich. Gezien een spook niet met woorden kan communiceren, gebruikt hij abstracte prenten die recht uit ‘Dixit’ (ook een aanrader, maar niet voor Halloween) lijken te komen. De rest van de tafel doet z’n best om het mysterie te ontrafelen. ‘Mysterium’ schittert als een plezant doch morbide denkspel. Wie meer wil, probeert ‘Obscurio’ eens uit.

Huivergehalte: 3/10

1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen

‘Weerwolven van Wakkerdam’, de bekendste versie van het groepsspel waarin vraatzuchtige weerwolven onschuldige burgers opvreten, speelt het best met een bende groter dan 10 en dat kan Frank Vandenbroucke niet appreciëren. ‘1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen’ lost dat probleem glansrijk op: deze variant is ideaal met een kleinere groep (5 tot en met 8 personen), duurt slechts 10 minuten en laat een handige app al het begeleidingswerk doen. Spannend én coronaproof: wat wil een mens tegenwoordig nog meer?

Angstzweetgehalte: 4/10

1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen Beeld HUMO
1 Nacht Weerwolven & WaaghalzenBeeld HUMO

Horrified

‘Horrified’ is het ultieme Halloween-bordspel. Het is, net zoals de resterende keuzes op de lijst, een coöperatief spel waarbij de volledige tafel samenwerkt om het kwaad te bestrijden. Je jaagt er samen op een handvol van de meest bevreesde monsters aller tijden, waaronder Dracula, Wolfman en Frankensteins Monster. Red de weerloze dorpsgenoten en versla de verschrikkelijke onverlaten met look, kruisbeelden en pistolen. De ontwerpers puurden een strak en uitdagend spel uit een karrevracht aan horrorclichés, waarbij zij steeds de perfecte balans tussen angstaanjagend en kitsch vonden. In Amerika reeds een hit in de supermarkten, in Europa enkel te vinden bij een speciaalzaak – voorlopig, althans.

Huivergehalte: 5/10

Exit het spel: De verlaten hut

‘Exit het spel’ doet denken aan ‘Saw’, clown op driewieler uitgezonderd. Een gek sluit jou en je makkers op in een verlaten hut diep in het bos met slechts een boekje vol op het eerste zicht nietszeggende prenten. Je probeert samen de raadsels te ontcijferen. Durf daarbij buiten de lijntjes te kleuren: plooi, knip, scheur, schreeuw, doe wat nodig is om te ontsnappen vooraleer de lijpo terugkeert. ‘De duistere catacomben’ en ‘De grafkamer van de farao’ zijn uitstekende vervolgspellen.

Hartkloppingengehalte: 6/10

Ghost Stories

Wu-Feng, de Heer van de Hel, valt je kleine dorp aan. Het is aan vier nederige taoïstische priesters om het einde der tijden af te wenden. ‘Ghost Stories’ is een aartsmoeilijk spel waarbij elke speler één stap en één actie uitvoert, terwijl elke ronde een nieuwe monstruositeit – zombies! Bottenkrakers! Demonen! - verschijnt. Een tip: het regelboek is niet denderend, dus je zoekt best een instructiefilmpje via YouTube.

Horrorgehalte: 6/10

Sub Terra

Je komt samen met een groepje kameraden vast te zitten in de diepe krochten van een heus grottencomplex. Jullie moeten samen de uitweg vinden, langs scherpe rotsen en koude wateren, vooraleer de batterij van de zaklamp leegloopt. Maar jullie zijn niet alleen in het donker. ‘Sub Terra’ is een hoogst geslaagde bordspelvertaling van de horrorfilm ‘The Descent’. Het is een prachtig en verrassend snel geleerd spel dat je dwingt tot het maken van aartsmoeilijke beslissingen. En soms, als het niet anders kan, ben je genoodzaakt om je vrienden achter te laten en je eigen hachje te redden.

Gilgehalte: 7/10

Zombicide: Black Plague

Aan zombiespellen de jongste jaren geen gebrek, met ‘Dead Of Winter’ en ‘Zombicide’ als de bekendste exponenten van de revival. Onze persoonlijke favoriet is ‘Zombicide: Black Plague’, waarin je de rol van een middeleeuwse tovenaar, dwerg of ridder aanneemt om de bloeddorstige doden te verslaan. De miniaturen zijn schitterend en het spel is rechttoe rechtaan: je bedenkt zo’n creatief mogelijke manieren om zoveel mogelijk zombies af te maken.

Bloedbadgehalte: 7/10

Mansions Of Madness (2de editie)

De eerste ‘Mansions Of Madness’ uit 2011 was reeds een verontrustend spookhuisspel, maar de tweede editie steekt er qua spel- én horrorplezier met kop en schouders bovenuit. Dat komt door de introductie van een app die ervoor zorgt dat je de schreeuwen van je kameraden niet langer hoeft voor te stellen. De app bestuurt de monsters die jij angstvallig probeert te vermijden en, indien nodig, te bestrijden. Pas op: wie te veel gruwel aanschouwt, krijgt een zenuwinzinking en zit voor de rest van de avond met een beperking opgezadeld. Niet voor doetjes!

Klappertandengehalte: 9/10

Lees ook: Speel ook eens een fascist: met deze bordspellen win je door goed te liegen

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234