A Beautiful Mind

Men moet geen wiskundig genie zijn om op te merken dat de tijd met de snelheid van het licht voorbij lijkt te gaan. 'A Beautiful Mind', de succesvolle biopic waarin Russell Crowe gestalte gaf aan het wiskundig genie John Forbes Nash (in '94 won de man de Nobelprijs voor Economie), blijkt bijvoorbeeld alweer tien jaar oud te zijn.

VijfTV haalt 'm vanavond nog eens uit de kast, wat ons een goeie aanleiding leek voor een gesprekje met Jennifer Connelly, de pronte Amerikaanse die een Oscar won voor haar vertolking van Alicia, de echtgenote van Nash.

Een zuurverdiende Oscar if ever there was one: Connelly (°1970) maakte haar filmdebuut op elfjarige leeftijd in 'Once upon a Time in America' van Sergio Leone, en modderde daarna bijna twintig jaar lang in de marge aan.

Jennifer Connelly «Alles veranderde toen ik in 1997 een zoon kreeg, Kai. Sindsdien heb ik mezelf beter leren begrijpen, en heb ik een gevoel van eigenwaarde gekregen dat ik daarvóór veel minder had. Een mens straalt zoiets uit, denk ik. Niet veel later heb ik een grote rol gekregen in 'Requiem for a Dream' - de grote ommekeer - en daarna kwam 'A Beautiful Mind'.

»Ron Howard, de regisseur, vertelde me dat hij me wilde omdat ik op mijn dertigste al een veteraan in de business was: hij dacht dat ik me wel staande zou kunnen houden in de zware emotionele scènes met Russell Crowe. En zwaar was het.

»John Nash heeft heel zijn carrière lang gevochten met paranoia en schizofrenie, en in de film zie je zijn vrouw geleidelijk aan breken - ze verzwelgt op den duur bijna in zelfmedelijden en woede. Het vergde enorm veel van me om die intensiteit scène na scène aan te houden.

»Op het einde van de opnames konden ze me met stoffer en blik bijeenvegen: een maand lang heb ik in de lappenmand gelegen. Al had dat er eerlijk gezegd ook mee te maken dat ik was beginnen te roken tijdens de opnames (lacht). Hoe gaat dat: iedereen stak er voortdurend eentje op, en dan begin je zelf ook maar. Na de opnames ben ik er meteen mee gestopt, omdat ik er keelontsteking van kreeg.»


- Alicia en haar man John leven allebei nog. Hebt u hen ontmoet voor de opnames?

Connelly «Alicia wel ja, we zijn eens gaan lunchen. Ze bleek nog altijd buitengewoon scherp, en ook best autoritair. Niet dat ze oneerbiedig of respectloos was, maar ook weer niet wat je noemt verlegen. Precies zoals ik me haar had voorgesteld, eigenlijk.

»In de jaren vijftig studeerde ze fysica aan het beroemde MIT, het Massachusetts Institute of Technology, wat toen nog heel uitzonderlijk was voor vrouwen - als vrouw had je heel wat moed en autoriteit nodig om zoiets te doen.

»Nu, eigenlijk had ik haar niet op voorhand hoeven te ontmoeten, want 'A Beautiful Mind' is in grote mate fictie. In het echt scheidde Alicia bijvoorbeeld van haar man in '63 en keerde ze naar hem terug in '94, terwijl daar in de film geen sprake van is. Maar voor mijn eigen gemoedsrust wilde ik haar toch persoonlijk vragen of er iets was waar ik in het bijzonder op moest letten.»


- En?

Connelly «Ik kreeg niet echt een antwoord; ze wilde vooral alles weten over Russell Crowe (lacht).»- Wij ook: hoe was het om tegenover Russell Crowe te spelen, toch een notoire lastpak?

Connelly «O, het was fun. Vooral de repetities waren tof. Russell stelde overal vragen bij: 'Waarom moet ik langs links de kamer inwandelen? Dat is belachelijk! Waarom wandel ik niet langs rechts naar binnen?' Op alle slakken legt hij zout, maar dat vind ik eigenlijk wel prettig: het toont zijn gedrevenheid.

»Ik denk dat Russell het gewend is dat mensen geïntimideerd zijn door hem. Het maakt helemaal niet uit of hij een kamer nu van rechts of van links naar binnen stapt: hij vult de ruimte toch meteen. 't Is een alfamannetje, een echte macho. En de vrouwen zijn gek van 'm.

»Eén keer zaten we op een persconferentie, en de vrouwelijke journalisten op de eerste rijen hielden hun cameraatjes heel de tijd strak op hem gericht. Eentje had zelfs een glossy fanboek bij zich waar in het groot RUSSELL CROWE opstond. En dat was dus een journaliste!»


- Hoe komt het toch, mevrouw Connelly, dat we een uitstekende actrice zoals u sinds 'A Beautiful Mind' niet meer in echt grote rollen hebben gezien?

Connelly «Voor mij is het niet zo belangrijk dat ik grote rollen speel; ik wil vooral interessante rollen spelen. Wat dat betreft leg ik de lat heel hoog voor mezelf. Echt waar, als ik voor anderen even hard was als ik voor mezelf ben, dan zou ik als een meedogenloze tiran worden beschouwd.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234