null Beeld

A. F. Th. van der Heijden - Gentse lente

Waar vindt A.F.Th. van der Heijden in vredesnaam de tijd om driftig pilsjes te drinken in café De Zwart? Een mens vraagt het zich af, telkens als dat buikige godswondertje van de Nederlandse literatuur weer eens een pennenvrucht in de handel dropt. Dertig jaar boeken braken hebben een imposante papierberg opgeleverd die onverminderd blijft aandikken.

Jeroen Maris


Nu is er weer 'Gentse lente' (Querido), waarin van der Heijden veertien verhalen verzamelt - stuk voor stuk al eerder gepubliceerd, zij het doorgaans in kleine oplage. Hij presenteert ze in omgekeerd chronologische volgorde, 'als betrof het een excursie terug in de tijd'. Een geslaagd effectje dat een leuke inkijk biedt in het schrijverschap van van der Heijden, maar de selectie had strenger gemogen: er staat net een ietsje te veel vullis in. Dat manco wordt evenwel gecompenseerd door de verhalen die aan je ribben blijven kleven als een doorweekt onderhemdje.
Binnen het recentere werk springt het vaudevilleske titelverhaal eruit. Na een literaire avond in Gent sukkelt de schrijver, gepijnigd door een volle blaas, zijn hotelkamer uit, om er vervolgens niet meer in te raken. Daar staat-ie dan, in z'n onderbroek op Gentse keien, gehinderd door een dikke, beschonken tong, en belaagd door een horde dronken hooligans. Láchen, jazeker, maar van der Heijden smokkelt ook een dosis angst en wanhoop in het verhaal, om uiteindelijk - wanneer hij weer met zijn vrouw herenigd wordt in de hotelkamer - bij de tedere liefde uit te komen: klasse.
'Uitdorsten', het 'klein requiem voor mama, mam, ma' uit 2003, is nog zo'n werkje dat bijblijft. Van der Heijden draagt zijn moeder ten grave zoals alleen een zoon dat kan. Het verdriet zit in elke letter geplooid, tezamen met de woede om wie haar ooit heeft willen raken. Maar het ontroerendste verhaal is misschien nog wel 'Weerborstels', het Boekenweekgeschenk van 1992, over een jongen die rücksichtslos door het leven racet. 'Doorjakkeren tot je helemaal van licht wordt' is zijn credo, en dan al voel je de slagschaduw van de dood - even later knalt hij tegen een boom.
Een sorbetje tussen de copieuze gangen door, deze verhalenbundel, maar wel een bij momenten lékker sorbetje. Dus vooruit dan maar: nog een pilsje voor A.F.Th.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234