null Beeld

A.M Homes - Vergeef ons

Je zal het altijd zien: het allereerste boek dat je leest nadat je eindejaarslijstje afgedrukt is, had een prominente plaats op dat lijstje verdiend. Jammer, maar het goede nieuws is dat u nu wel weet waarheen met die boekenbon van onder de boom: richting 'Vergeef ons' (De Bezige Bij) van A.M. Homes.

Bart Vanegeren

De vuistdikke roman vertelt een miserabel jaar uit het leven van Harold Silver, historicus met Nixon-fascinatie, broer met getroebleerde familiegeschiedenis en multifunctionele antiheld. Hij stapt nietsvermoedend op een rollercoaster van ellende tijdens een Thanksgiving-diner, wanneer zijn schoonzus in de keuken verlangend haar onderbuik en lippen tegen de zijne drukt. Twintig bladzijden verder slaat zijn broer zijn vrouw het hoofd in. Vijftig bladzijden verder woont hij zonder zijn vrouw en met de tweeling van zijn broer in diens huis. Honderd bladzijden verder vertrouwt hij, jankend op een parkbankje, een paar bomen toe: 'Ik ben helemaal niets, gewoon een man, een doodgewone doorsneeman - en dat is waarschijnlijk nog het ergste van alles: dat ik weet dat ik in geen enkel opzicht uitzonderlijk of uniek ben.' De bomen nemen niet eens de moeite 'm gelijk te geven.

Het is niet wat u denkt: 'Vergeef ons' is niet het verhaal van een midlifecrisis, olijk hakkend in zekerheden. Nu ja, dat is het ook, maar dan zo heerlijk doordesemd van zwarte komedie dat Homes ver weg blijft van de zoveelste inwisselbare tranentrekker over verkruimelende liefde, wijkende haarlijn en existentiële twijfelzucht. De crisis van Harold Silver is tegelijk die van de eenentwintigste-eeuwse mens, het traditionele gezin én de American Dream. Dat zit zo: Silver werkt aan een boek over leven en werk van Richard Nixon 'tegen de achtergrond van de tijd waarin de Amerikaanse Droom werd geconstrueerd'. Bovendien markeerde het aftreden van Nixon 'het einde van een tijdperk en misschien zelfs de nooit erkende dood van de Droom'. Met de onttakeling van Silver exploreert Homes, in de puike traditie van Richard Yates, de ontsporing van die Droom, die iedere Amerikaan een rijker en completer leven had moeten schenken, tot een nachtmerrie van individualisme en graaizucht: 'Ik zie de Amerikaanse Droom als een drug die leidde tot de Amerikaanse zelfoverschatting, waarna de Amerikaanse neergang volgde.'

De personages van 'Vergeef ons' scharrelen rond in de ruïnes na die neergang en trachten er het beste van te maken. Zo verzamelt Silver gaandeweg een even nieuw als verrassend samengestelde extended familie rond zich: de tweeling van zijn broer, moeizaam hun weg zoekend; het jongetje dat wees geworden is na een verkeersongeluk waarbij zijn broer betrokken was; diens goedbedoelende maar het ook allemaal niet meer wetende oom en tante; de nymfomane Cheryl; de in hypermarkten en winkelcentra verdwalende Amanda; diens dementerende ouders; de in glimlachen gespecialiseerde uitbaters van de lokale afhaalchinees; hun bij Silvers boekproject betrokken dochter en een handvol anderen - een gezellig zootje ongeregeld, dat bij elkaar beschutting zoekt tegen de moeilijke tijden waarin ze leven. Die vinden ze ook, amechtig maar deugddoend, tijdens de bar mitswa van de zoon van Silvers broer in Zuid-Afrika en het de roman afsluitende en menige cirkel rondmakende Thanksgiving-feest. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, grossieren ze tussendoor in tegelwijsheden voor de eenentwintigste eeuw, zoals 'door het lint gaan is allang niet meer alleen iets wat hardlopers bij de finish doen'. A.M. Homes heeft de Great American Novel heruitgevonden.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234