null Beeld

A Mighty Heart

Geen idee hoe hij juist aan de job is geraakt, maar Michael Winterbottom was de geknipte man voor de regie van 'A Mighty Heart', de verfilming van het boek van Mariane Pearl, wier echtgenoot enkele maanden na de WTC-aanslagen door een Pakistaanse terreurgroep werd ontvoerd en onthoofd.

Marc Van Springel

Winterbottom is niet alleen een boeiend en avontuurlijk regisseur die graag feiten en fictie mag vermengen, hij maakte met 'In This World' en 'The Road to Guantánamo' ook al twee films over de sinds 9/11 meer dan ooit woelige wereldpolitiek en is dus meer dan vertrouwd met de materie die ook de kern vormt van 'A Mighty Heart'. Daardoor is deze verfilming niet de veredelde weekendfilm geworden die van Hollywood te verwachten viel, maar een harde thriller over de steeds ingewikkelder geopolitieke verhoudingen en tegelijk een intens en compleet onsentimenteel drama over een persoonlijke tragedie die zich voor de ogen van de hele wereld afspeelt.

Dat is ook de verdienste van Angelina Jolie, die 'A Mighty Heart' niet tot een goedkoop stervehikel herleidt - met haar moeilijk weg te schminken uitstraling overigens géén sinecure - maar zichzelf helemaal probeert weg te cijferen voor haar rol. Onder haar zwarte krullenpruik maakt ze van de zes maanden zwangere Mariane een bewonderenswaardig kranige en kordate vrouw die, geholpen door haar boeddhistische geloof, dapper haar angst en woede verbijt, niet wil toegeven aan haar toenemende wanhoop en - in een hartverscheurende scène die Jolie toch wel een Oscarnominatie had mogen opleveren - pas echt breekt als het onvermijdelijke nieuws uiteindelijk komt.

Knap ook hoe Winterbottom er ondanks de voor iedereen bekende afloop in slaagt zijn film spannend te maken door in zijn gebruikelijke semidocumentaire stijl de zoektocht van de diverse inlichtingendiensten te registreren en meticuleus het complexe netwerk van connecties, louche informanten en doodlopende sporen uit te tekenen waar de speurders zich voortdurend in vastrijden. De beelden van het chaotisch drukke Karachi lijken alleen maar te onderstrepen in wat voor een onoverzichtelijke hooiberg ze op zoek zijn.

Extra's *1/2: Slappe kost. Een making of die alleen maar uit de gebruikelijke plichtmatige promopraat bestaat, een item over de stichting die Mariane Pearl na de tragedie in het leven riep (ieder jaar leggen tientallen journalisten tijdens hun werk het loodje en, dubbel onrechtvaardig, nooit zijn het de showbizzreporters van Dag Allemaal) en we krijgen ook nog een korte mededeling van CNN-sterreporter Christiane Amanpour.

Jammer dat Brad Pitt en Jolie geen tijd konden of wilden vrijmaken om wat toch hun knuffelproject was (Pitt trad als coproducent op) van iets meer tekst en uitleg te voorzien. Er zal ongetwijfeld een bezoek aan een vluchtelingkamp of weeshuis tussen gekomen zijn.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234