null Beeld

'A Serious Man': neem nu de gebroeders Coen

Is de beste film van 2010 nú al bekend? Eén ding staat onwankelbaar vast: wie 'A Serious Man' wil overtreffen, het nieuwe meesterwerk van de broers Coen, zal héél straf uit de hoek moeten komen. 'A Serious Man' is hun meest persoonlijke film totnogtoe: de broertjes nemen je mee naar de Midwest, naar de voorstad van hun jeugd, en dompelen je onder in het Joodse milieu waarin ze opgroeiden - een wonderlijk universum vol brabbelende rabbi's, psychedelische bar mitswa's, apocalyptische tornado's, en geestverschijningen met pijpenkrulletjes. Hou u vast aan uw keppeltje!

Ethan (de kleine met het rosse baardje) en Joel (de lange met de zwarte sik) staan bekend als uiterst moeilijke interviewees: ze laten haast nooit het achterste van hun tong zien, en wanneer je ze vraagt om hun films uit te leggen, klappen ze helemáál toe. Vandaag zijn de gebroeders evenwel opmerkelijk openhartig - nou ja, toch voor hun doen.

HUMO Larry Gopnik (het hoofdpersonage in 'A Serious Man', nvdr) krijgt de ene opdoffer na de andere te verwerken. Mogen we daaruit afleiden dat jullie het leven zien als één grote aaneenschakeling van rampen en tegenslagen?

Ethan Coen «Nee, zeker niet. Het was ook niet de bedoeling grote statements over het leven te maken; we wilden gewoon een entertainend verhaal vertellen. Larry zit inderdaad in het hoekje waar de klappen vallen, maar het zou totaal verkeerd zijn om daaruit te besluiten dat Joel en ik zwartkijkers zijn. Dénk ik toch.»

Joel Coen «Ik weet niet... Misschien weerspiegelt 'A Serious Man' wel degelijk onze kijk op de mensheid. Maar dat hebben we er toch zeker niet bewust ingestoken.»

HUMO Jullie hoofdpersonages zijn altijd het slachtoffer van één of ander onheil.

Ethan «Dat is waar. De critici verwijten ons vaak dat we een hekel hebben aan onze personages. Maar ik weet niet of dat waar is.»

Joel «We voelen net veel sympathie voor hen. Ook voor Larry.»

Ethan «Larry is natuurlijk wel een héél tragische figuur.»

Joel «Een man met zorgen.»

Ethan «Hij moet de kelk tot op de bodem ledigen, en ondertussen vraagt hij zich wanhopig af waarom uitgerekend híj de pineut is: 'Why me?'»

Joel «Ik geef toe: ergens scheppen we er wel genot in om onze personages zo te kwellen.»

Ethan «Maar betekent dat nu werkelijk dat we allebei nihilisten zijn? Ik weet niet, hoor. Nihilistisch: ik weet niet eens wat dat woord betekent. The Three Stooges: díe waren nihilistisch - die mepten mekaar voortdurend onderuit (lacht). Maar wij? Ik zou eerst eens heel lang over die vraag moeten nadenken, en vervolgens zou ik waarschijnlijk 'neen' antwoorden (lacht).»

Joel «Weet je wat het is? Tegenslagen, ongelukken en rampen zijn scenariogewijs gewoon heel interessant. Ze zorgen voor dynamiek. Stel dat Larry de hele film lang als een vrolijke Frans door het leven zou glijden: zoiets zou toch niet bijster boeiend zijn?»

Lees het volledige interview in Humo 3619


'A Serious Man': de trailer

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234