null Beeld

A Simple Life

Sommige mensen cijferen zichzelf helemaal weg om voor iemand anders te kunnen zorgen. Zo iemand is Ah Tao, een kranige vrouw (prachtig vertolkt door Deannie Yip, een veterane van de Aziatische cinema) die tijdens de Japanse bezetting van China haar ouders heeft verloren en nu al zestig jaar als dienstmeid voor dezelfde Chinese familie werkt.

Erik Stockman

Tegenwoordig doet ze, op een piepklein appartementje in Hong Kong, alleen nog maar de was en de plas voor Roger (Andy Lau), het enige lid van de familie dat nog in China woont. De openingsscènes maken heel mooi duidelijk dat Tao en Roger een bijna symbiotische band hebben: wanneer hij tijdens het eten zonder op te kijken zijn hand uitsteekt, overhandigt zij hem even automatisch een kom rijst. En dan gebeurt er iets waardoor de kaarten van hun leventjes grondig worden herschud: Tao krijgt een beroerte, en verhuist op eigen vraag naar een home - een gruwelijk naargeestig oord waar de demente bejaarden als goudvissen voor zich uit zitten te staren, waar voortdurend een droef gekreun in de gangen weergalmt, en waar de vis niet te vreten is. En heel langzaam draaien de rollen zich om: nu is het Roger – zelf een enigmatische, in zichzelf opgesloten figuur die buiten zijn job als filmproducent geen enkel sociaal of amoureus leven lijkt te hebben – die zich om zijn oude meid begint te bekommeren.

Het mooiste aan ‘A Simple Life’ vonden we de wonderbaarlijke spontaniteit, de zalige ongehaastheid, de simpele vanzelfsprekendheid waarmee regisseuse Ann Hui het verhaal van Tao en Roger vertelt. Gebrainwasht als we zijn door de kleffe rom-coms uit Hollywood, zaten we ons voortdurend te hoeden voor een Groot Moment – een melige monoloog, een ultieme speech, een lange omhelzing. Maar Hui is een wasechte cineaste: ze laat de grote dramatische gebaren achterwege, en zoekt voortdurend naar de kleine, veelzeggende details, zoals in de tafelscène die we daarnet al beschreven. Ook de twee magnifieke hoofdacteurs zul je nergens op overdreven theatraal gedoe kunnen betrappen: Tao en Roger geven op geen enkel moment lucht aan hun gevoelens, maar dat wil niet zeggen dat ze ondoordringbaar zijn. Het is een genoegen om hen te leren kennen.

Trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234