null Beeld

AA Gent-spits Laurent Depoitre: 'Veel mensen dachten dat ik een miskoop was'

Laurent Depoitre (26) van AA Gent is één van de beste spitsen in de Belgische competitie, maar wat kan deze beer, laatbloeier en burgerlijk ingenieur in de Champions League?

Sander Van den Broecke

'Als het niet van moeten is, lukt het me niet. In deze voorbereiding bakte ik er ook weer niks van'

David Pollet en Nicklas Pedersen, dat waren vorige zomer de centrale spitsen waarmee AA Gent de voorbereiding begon. En Laurent Depoitre, die was er ook nog. Gratis overgekomen van KV Oostende, waar hij het seizoen voordien amper vijf doelpunten had gemaakt. In oefenwedstrijden bevestigde hij alle vooroordelen die er over hem bestonden: groot en sterk, maar ook traag en lomp. Depoitre was aanvulling, geen aanwinst. Dat hij eigenlijk best snel en slim was, dat zijn voeten, hoofd en borst wél baas over de bal konden zijn en dat hij één van de meest stabiele en bepalende spelers van de kampioenenploeg zou worden – met dertien doelpunten en negen assists – daar hadden de meeste supporters en kenners nog geen pint op durven verwedden. Nu – vijf doelpunten ver in de nieuwe competitie – vragen diezelfde mensen zich af of Depoitre met zijn doordacht beukwerk misschien ook in de Champions League verdedigers kan doen afzien en keepers kan vloeren. Want voorspellingen over Depoitre, daar waagt niemand zich nog aan. Hijzelf al zeker niet. Niet uit gebrek aan zelfvertrouwen, maar uit oprechte bescheidenheid. De geweldenaar van het voetbalveld, de man die door zijn ploegmaats gevreesd wordt om zijn practical jokes, is tegenover vreemden heel rustig, bijna timide.

HUMO Hoe vaak heb jij in de Champions League al gescoord?

Laurent Depoitre «Een keer of acht? Ik ben de tel kwijt. Wacht, ik weet het weer: jamais (lachje).»

HUMO Ook niet op PlayStation of in je dromen?

Depoitre «Op PlayStation wel natuurlijk, en in mijn dromen zal het binnenkort ook wel gebeuren. Niet ’s nachts – echt over voetbal dromen doe ik nooit – maar de dagen voor een wedstrijd ben ik toch vaak aan het visualiseren hoe ik zou kunnen scoren. Hoe ik moet lopen, welke acties ik kan doen, hoe ik een bepaalde verdediger afhoud. Ik heb nu (vorige week maandag, red.) nog geen beelden van Lyon bekeken, maar zodra ik die heb gezien, zal dat beginnen.»

HUMO Op 18 maart ben je in Barcelona met je ploegmaat Renato Neto naar de Champions League-wedstrijd tegen Manchester City gaan kijken. Hebben jullie toen één keer gedacht: ‘Wat als?’

Depoitre «Méér dan één keer. We hadden toen net op Anderlecht gewonnen, we zouden aan play-off 1 beginnen en stilletjes begonnen we toch van de titel te dromen. ‘Stel je voor,’ zeiden we, ‘dat wij straks tegen Barça mogen spelen.’»

'Als we dan toch eens een pandoering moeten krijgen, dan liever van Barça, Real of Manchester dan van Lyon, Zenit of Valencia'

HUMO Helaas. Het zijn Zenit, Lyon en Valencia geworden. De spelers zijn daar, in tegenstelling tot Hein Vanhaezebrouck, een beetje teleurgesteld over.

Depoitre «Wij hadden graag één echt grote naam gehad, ja. Moeilijk wordt het hoe dan ook. En als we dan toch eens een pandoering moeten krijgen, dan liever van Barça, Real of Manchester dan van Lyon, Zenit of Valencia.»

HUMO Jullie gaan uit van een pandoering?

Depoitre «Wij zullen alles geven, maar je moet realistisch blijven. De kans dat we in die reeks eens zwaar verliezen is reëel. Maar dat vind ik niet erg, ik denk dat we daardoor net heel bevrijd zullen kunnen voetballen. Niemand verwacht iets van ons, heb ik de indruk.»

HUMO Cyprus moet jullie voorbeeld zijn.

Depoitre «Inderdaad. België is veel beter dan Cyprus en toch moesten zij niet voor ons onderdoen. Als een mindere ploeg alles geeft, en een goeie ploeg maar de helft, dan is dat mogelijk. Het zou eigenlijk niet mogen, maar het gebeurt toch vaak.»


Voetbalpassie

HUMO Is het niet een heel klein beetje beangstigend, zo’n eerste keer Champions League?

Depoitre «Nee, maar benieuwd ben ik natuurlijk wel. Gaat het echt zoveel sneller? Zijn die verdedigers echt zoveel sterker? Zal ik kunnen scoren? Ik heb er geen flauw idee van.»

HUMO Echt niet?

Depoitre «Ik heb wel het gevoel dat ik íéts zal kunnen tonen. Ik heb al targetspitsen bij redelijk grote ploegen gezien van wie ik denk: ‘Die zijn wel beter, maar toch niet héél veel.’ Ooit moet ik dat niveau kunnen halen.»

HUMO Het spelconcept van Marc Wilmots bij de Rode Duivels werkt pas goed met een echte targetspits, maar zo is er maar één in zijn selectie. Zou jij al een doublure voor Christian Benteke kunnen zijn?

'Wat Ibrahimovic doet, zal ik nooit kunnen. Dat grenst aan het geniale.'

Depoitre «Pffff. Dat moet je aan de bondscoach vragen. Na de Champions League zal ik misschien iets meer weten (lachje).»

HUMO Welke targetspits verkies je: Zlatan Ibrahimovic of Didier Drogba?

Depoitre «Ibrahimovic, omdat die van een andere planeet is. Wat hij doet, zal ik nooit kunnen, dat grenst aan het geniale. Begrijp me niet verkeerd: ik zal ook nooit zo goed worden als Didier Drogba, maar wat die doet, daar kan ik me wel iets bij voorstellen, dat is gewoon een veel betere versie van wat ik zelf doe.»

HUMO Van iets mindere goden kun je het niveau wel ooit halen, heb je het gevoel. Heel veel tijd heb je niet meer, je bent al 26. Zie je de Champions League misschien als je laatste grote kans om je in het buitenland te tonen?

Depoitre «Ja, maar dat geldt voor meerdere spelers, denk ik. Er zullen er maar weinigen van ons nu durven beweren dat ze zeker ooit nog eens in de Champions League zullen spelen.»

HUMO Denk je vaak: ‘Wat als ik vroeger was doorgebroken?’

Depoitre (knikt) «Sinds vorig seizoen zeker. Nu pas weet ik waartoe ik echt in staat ben. En ik heb veel tijd verloren. Dat vind ik soms jammer. Ik had wel willen weten waar ik nu had gestaan, mocht ik al op mijn 20ste in eerste klasse zijn geraakt.»

HUMO Jij bent van december. Eindejaarskinderen vallen in jeugdopleidingen weleens uit de boot, omdat ze fysiek en mentaal vaak net een tikje achterop hinken.

Depoitre «Is dat zo? Dat wist ik niet eens. Het klopt wel, denk ik, want bij de jeugdopleiding van Moeskroen werd ik aan de kant geschoven omdat ik te klein en te zwak was. Met mij konden de tegenstanders toen gewoon doen wat ze wilden. Dat was een klap voor me en de jaren daarna heb ik voetbal gewoon als plezier gezien. Pas bij Eendracht Aalst durfde ik weer wat ambitieuzer te worden.»


Wikken en wegen

HUMO Je bent afgestudeerd als burgerlijk ingenieur toen je nog in derde klasse bij Aalst voetbalde. Alleen je thesis moest je nog schrijven. Je was met andere woorden zeker van een dikbetaalde job. Heb je er geen moment aan getwijfeld om toch voor die zekerheid te gaan?

Depoitre «Nee, want net toen kon ik als prof naar KV Oostende. Voetbal is mijn passie, en mijn studie was dat niet. Eigenlijk heb ik verkeerd gekozen. Ik was in het middelbaar goed in wiskunde, dus zei mijn moeder: ‘Zou je niet meedoen aan het ingangsexamen voor burgerlijk?’ Dat lukte, dus heb ik het maar gedaan, meer omdat ik het kon dan uit echte interesse. Ik heb elektromechanica en management gevolgd, maar alleen dat laatste boeide me. Achteraf bekeken had ik veel beter een opleiding als bedrijfsleider gekozen.»

HUMO AA Gent en Michel Louwagie maken nu de switch van jarenlang crisismanagement naar het consolideren van succes: zou dat een interessant onderwerp kunnen zijn voor een paper?

Depoitre «Dat weet ik niet, maar ze doen het in elk geval goed. Hoe zij die enorme schuldenberg hebben weggewerkt en nu sportief én financieel aan de top meedraaien, dat is alleszins goed management.»

HUMO En een speler die je voor nul komma nul euro hebt binnengehaald géén contractverbetering voorstellen nadat hij een groot aandeel heeft gehad in de eerste titel van de club, is dat ook goed management?

Depoitre (lachje) «Ik zal niet bij Michel Louwagie gaan aankloppen. Zonder hem zat ik hier niet, hij heeft me gehaald, hij heeft in me geloofd, hij heeft me die kans gegeven, ook al kreeg hij veel tegenwerking. Daar ben ik hem dankbaar voor, dus ik ga nu niet zeuren. Maar mocht hij een contractverbetering voorstellen, dan zou ik zeker luisteren (lachje).»

HUMO Geld interesseert je niet, hè?

Depoitre «Toch wel, maar geld is niet het enige. Ik heb een contract met de club en dat contract wordt nageleefd; ik heb hier meer kansen gekregen dan ik zelf had verwacht, waarom zou ik nu moeilijk gaan doen? Ik zou dat niet netjes vinden.»

undefined

null Beeld

HUMO Volgens je moeder ben je een twijfelaar.

Depoitre «Ik twijfel niet aan mezelf, dat is niet wat ze bedoelt, maar ik wik en weeg wel altijd voor ik iets beslis. Het kan een tijdje duren eer ik een knoop doorhak.»

HUMO Dus werd je verliefd op je vriendin in de maand juli en was het december toen je het aan durfde te vragen.

Depoitre «Ik wou zeker zijn van mijn stuk, ja (lacht). Zelfs op een voetbalveld heb ik daar last van, heb ik de neiging om te veel na te denken. Als ik voor doel kom, kijk ik altijd eerst of er geen ploegmaat in de buurt staat die nog meer kans heeft om te scoren dan ik. Soms zou ik iets instinctiever moeten reageren.»

HUMO Je vriendin en je vader hebben allebei in interviews gezegd: ‘Hij moet egoïstischer worden.’ Dat lijkt me niet evident.

Depoitre «Nee, dat is het zeker niet. Ten eerste omdat het niet in mijn karakter ligt en ten tweede omdat ik ook gewaardeerd word omdát ik een echte ploegspeler ben. Ik moet dus tegen mijn eigen aard ingaan en één van mijn sterke punten afzwakken. Maar het begint toch te lukken: ik schiet al iets vaker zonder nadenken. Ik heb nu al meer gescoord dan vorig seizoen rond deze tijd. Het helpt blijkbaar.»

HUMO Dat instinct aanwakkeren lijkt iets waar je het met de psychologe van AA Gent, Eva Maenhout, over hebt gehad.

Depoitre «Dat hebben we nog niet gedaan, maar misschien is het geen slecht idee om dat toch nog te doen. Ze heeft hier al veel spelers goeie tips gegeven. Mij ook. Vorig seizoen heeft ze me geleerd hoe ik slechte prestaties sneller van me af kan zetten door meteen op de volgende opdracht te focussen. Na de voorbereiding zat ik daar echt mee. Het draaide niet echt lekker, en dat woog.»

HUMO Dat het niet lekker draaide, is nog een eufemisme. Ook al had Michel Louwagie geen euro voor je betaald, je kreeg toch het etiket ‘miskoop’.

Depoitre «Ik weet niet hoe het komt, maar voor oefenwedstrijden kan ik me maar heel moeilijk opladen. Het is niet zo dat het mij niet interesseert om goed te spelen in zo’n wedstrijd, ik wil het echt wel, maar het lukt gewoon niet. Ik heb een beetje druk en stress nodig. Hoe belangrijker de match, hoe beter ik presteer. Hopelijk gaat dat ook op in de Champions League (lachje).»

HUMO Als student was je ook al zo, schijnt het. Als de lessen nog liepen, vond je zelden de moed om in je cursussen te kijken, maar als de examens eraan kwamen, kon je blokken als een gek.

Depoitre «Als het niet van moeten is, lukt het me inderdaad niet zo goed. Het was in deze voorbereiding helaas niet anders. Ik heb er weer niks van gebakken.»


Brandende ballen

HUMO Als jij scoort tegen Valencia, Lyon of Sint-Petersburg, zullen er verdedigers van Dikkelvenne en De Pinte zeggen: ‘Dat is bij mij toch niet gelukt!’

Depoitre «En ze zullen niet eens liegen (lachje).»

HUMO Heb je ook jezélf verrast met je doorbraak?

Depoitre «Dat ik dit niveau kon halen, daar was ik van overtuigd, dus dat was geen verrassing, maar ik ben er wel van geschrokken dat het me zo snel is gelukt. Het leek plots allemaal vanzelf te gaan. Maar de buitenwereld is veel harder geschrokken. Veel mensen dachten inderdaad dat ik een miskoop was, dat ik nooit een basisspeler zou worden. Zo heb ik het nooit aangevoeld. Ik heb er altijd in geloofd.»

HUMO Was die twijfel van anderen voor jou een extra motivatie?

Depoitre «Dat heeft wel een beetje geholpen. Ik wil me altijd bewijzen tegenover mezelf, maar toen wou ik ook de buitenwereld overtuigen. Maar dat gevoel is nu helemaal weg. Over waardering mag ik echt niet meer klagen.»

HUMO Nog één keer terug naar je studie. Jij hebt een wiskundige en analytische geest. Heb je het gevoel dat je daar ook in het voetbal voordeel uit haalt?

Depoitre «Nog nooit bij stilgestaan. (Denkt na) Niet zo heel veel, denk ik. Toch zeker niet als ik aan het spelen ben. Het is zoals ik daarnet zei: als ik goed ben, heb ik niet het gevoel dat ik nadenk. Spelpatronen en zo pik ik wel snel op, maar ik ken ook jongens die geen wiskundige geest hebben en daar even rap mee weg zijn als ik. Alleen in de spelersraad, waar ik in zit, helpt het een beetje. Als er procenten berekend moeten worden, hebben we geen rekenmachine nodig (lachje).»

HUMO ‘Als Lolo en Fokkie zwijgen, dan beginnen we ons zorgen te maken,’ vertelde een ploegmaat van je. ‘Lolo’ ben jij en Fokkie is Thomas Foket. Waarom maken ze zich zorgen als jullie stil zijn?

Depoitre «Misschien omdat je dan mag verwachten dat er chilipeper aan het dopje van je drinkfles of aan je vork zit? Zoiets? (lacht) Ik kan je verzekeren: dat brandt!»

HUMO Je smeert ook tijgerbalsem in onderbroeken, las ik ergens, dat brandt naar het schijnt ook.

Depoitre «Ik heb al van alles gedaan, maar ik zweer het: dat nog nooit! (Denkt na) Maar ik vind het wel een uitstekend idee. De volgende keer dat Fokkie en ik stil zijn, weten mijn ploegmaats wat ze kunnen verwachten (lacht).»

HUMO Tot slot: jij hebt om de twee jaar een titel gewonnen. In 2011 met Eendracht Aalst in derde klasse, in 2013 met KV Oostende in tweede klasse en in 2015 met AA Gent in eerste klasse.

Depoitre «Ik weet het, de Champions League zal dus niet voor dit jaar zijn (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234