null Beeld

Aan kritiek hebben zij lak: Nickelback

Nickelback is al sinds de doorbraak met monsterhit ‘How You Remind Me’ (2001) gemakkelijk één van de meest gehate groepen van de planeet, en al die tijd zette frontman Chad Kroeger de smaakpolitie extra op z’n paard met uitspraken als ‘iedereen die ons haat, houdt stiekem van ons’. Intussen vullen de Canadese neo-grungers al twintig jaar gigantische arena’s en verkochten ze miljoenen platen – maar uiteraard niet aan ú, fijnbesnaarde Humo-lezer. Met hun negende plaat ‘Feed the Machine’ doen ze toch nog een poging.

Vincent Cardinaal

'Als je ons wil haten: ga gerust je gang'

Nickelback, dat ooit werd opgericht als een covergroepje van Metallica, heeft anno 2017 een grote aanhang onder Trump-fanatici, lieden die zoals bekend houden van simpele, meebrulbare teksten. Maar in tegenstelling tot The Donald lonkt de groep naar Europa, en daarom zijn ze vandaag neergestreken in het poepsjieke Conservatorium Hotel in Amsterdam. Chad Kroeger krijgen we helaas niet te zien, want ‘die doet alleen televisie’. Zijn wel van de partij: zijn halfbroer Mike Kroeger (bas) en Ryan Peake (gitarist).

undefined

null Beeld

HUMO Jammer dat Chad er niet is, nu moeten jullie alle promo doen…

Ryan Peake «Ja, meestal hebben wij het makkelijk, en hangen we wat rond in de achtergrond (lacht). Nee, serieus, wij zijn een hechte en een échte groep, die alles samendoet. Het is een misverstand dat deze band rond Chad alleen draait.»

Mike Kroeger «Hij is de frontman, maar iedereen heeft zijn plaats. We zijn zo succesvol omdat de taakverdeling klopt.»

HUMO Omschrijf die verdeling eens.

Kroeger «Oei, nu moet ik mezelf gaan typeren. Ryan wil dat wel doen, denk ik (schatert).»

Peake «Onze drummer Daniel Adair is het fundament, dat is simpel. Ik ben de werker van het stel, ik maak de meeste kilometers. En Mike hier is Mr. Logic, iemand met wie je altijd moet redetwisten voor je een idee gepasseerd krijgt.»

HUMO En Chad?

Kroeger (aarzelt) «Chad is something different… Ik zou hem omschrijven als…»

HUMO Bang dat hij meeleest? Je mag hem best lastig noemen, hoor.

Kroeger (lacht) «Nee, dat kan hij zeker zijn, maar ik zocht het juiste begrip. Weet je, Chad is de totale ambitie. Al vanaf het begin heeft hij heel gericht getimmerd aan het succes van Nickelback.»

HUMO Daar zeg je wat: Chad beweert altijd dat hij een geheime wiskundige formule bezit, waardoor hij zeker weet dat iets een hit wordt.

Peake «Dan lult hij natuurlijk een beetje uit zijn nek, maar de pers zal zo’n citaat ook wel weer opgeblazen hebben. Ik snap wel wat hij bedoelt, want het gaat ook op voor mij: zowel Chad als ik hebben als pubers heel hard gestudeerd op de muziek van onze voorbeelden, of van groepen die succes hadden. Hoe doen ze het? Waar plaatsen ze het refrein? Hoe vaak moet dat terugkeren? Dat soort dingen. Als je bezeten bent van muziek, dan hoort dat er nu eenmaal bij: dat je ver wil geraken met je groepje.»

HUMO Jullie hebben bij oprichting ook direct een bedrijf van de band gemaakt, en geld geleend bij de bank.

Kroeger «Het ís ook een business, toch? Met dat geld konden we deftige opnames maken, touren... De entertainmentindustrie is een harde wereld, vol oplichters. Je moet zorgen dat je zelf aan het stuur zit.»

Peake «Na een aantal jaar onder zogenaamde managers te hebben gewerkt, hebben we eind jaren 90 ook op dat vlak het heft in eigen handen genomen. We hébben een management, maar zij werken voor ons, en niet andersom. Alle succesvolle groepen werken overigens op deze manier, hoor.»

HUMO Doel je nu op je jeugdhelden van Metallica?

Peake «Nee, eigenlijk niet. Daar hebben ze misschien iets te veel kapiteins op het schip. Nee, kijk naar U2 of Coldplay, waar de koek net als bij ons eerlijk verdeeld wordt. Er is een overduidelijke frontman, maar hij kent net als iedereen zijn plaats in de groep. Zo kun je als groep heel oud worden.»

HUMO Loert na 22 jaar de routine niet om de hoek?

Kroeger «Nee, man, totaal niet. Al sinds we in de kleinste en smoezeligste bars van Alberta (de streek waar ze vandaan komen, red.) speelden, leven wij voor het optreden. Die twee uur met de fans, ónze fans, zijn zo waardevol.»

HUMO Je bent een heel relaxte kerel, maar dit zeg je opeens erg verbeten: ónze fans.

Kroeger «We krijgen nogal eens kritiek, hè? Dat we voorspelbaar zijn, of nep, of weet ik veel. We hebben heel veel fans, en ik vind het lullig en onrechtvaardig om die allemaal weg te zetten als minkukels die niks van muziek kennen. Ze houden van Nickelback, en wij maken onze muziek voor hen en voor iedereen die het verder wil horen.»

HUMO Hoe ga je om met het etiket van meest gehate groep ter wereld?

Peake (lacht) «Het maakt me niet veel uit. Natuurlijk is het soms irritant, zeker als er een lullig filmpje gemonteerd wordt of zo. Maar daar heb je als groep nu eenmaal geen controle over. Ik kijk in dat licht ook naar een groep als Queen – die vonden het een eer om gehaat te worden, en lieten zich niks in de weg leggen. Dat doen wij ook. Wij blijven Nickelback, en als je ons wilt haten: ga je gang!»

HUMO Enkele weken terug werd in Manchester een verschrikkelijke aanslag gepleegd na een concert van Ariana Grande. Eerst de Bataclan en nu weer dit – is dat iets wat jullie zorgen baart?

Peake «Op het podium laat ik dat soort gedachten sowieso niet toe, anders zou ik gek worden. Als iemand je iets wilt aandoen, dan lukt het waarschijnlijk wel. Ik vertrouw op de afspraken die gemaakt zijn.»

HUMO In Amerika is er vrij wapenbezit, en nadat ex-Pantara-gitarist Dimebag Darrell in 2004 werd neergeschoten op het podium, hebben veel heavy groepen zich bewapend. Jullie ook?

Kroeger «Daar wil ik eigenlijk geen antwoord op geven. Het is een heikel onderwerp. Laat ik het zo zeggen: wij hebben onze voorzorgsmaatregelen genomen.»

HUMO Dat snap ik niet.

Kroeger «We hebben geen roadies met geweren, echt niet. Maar we hebben wel een goede beveiliging. Niemand komt zomaar bij de groep.»

Peake «Behalve dan Bill Paxton, toen we de eerste keer in Amsterdam speelden. God hebbe zijn ziel.»

HUMO Was Bill Paxton een Nickelback-groupie?

Peake «Dat zou wat ver gaan, maar toen we 15 jaar geleden in de Melkweg speelden, dook hij opeens op in de backstage. Blijkbaar was hij in Amsterdam voor opnames. We kwamen niet meer van hem af (lacht). Geweldige gast, we hebben een nachtje stevig doorgezakt.»

HUMO De nieuwe plaat is voor jullie doen echt heavy: veel riffs, veel loodzware drums. Waarom heet ze ‘Feed the Machine’?

Kroeger «Ik ben heel blij met de titel. Hij is bewust heel ambivalent. Aan de ene kant gaat het over de tijd van nu – een verwarrende tijd, ook voor bands. We hebben bijvoorbeeld serieus gediscussieerd over of we nog wel cd’s moesten maken. Als iedereen toch streamt…»

HUMO Dat soort moderne overwegingen had ik van een groep als jullie niet verwacht.

Peake (fijntjes) «Je hoeft geen Radiohead te heten om na te denken, hè?»

HUMO Touché. Tot besluit: er staan voorlopig geen optredens in Europa gepland. Toch wat bang om hier te spelen?

Kroeger «Volgende zomer, vriend. Dan komen we voor onze Europese fans spelen, en de rest is ook van harte uitgenodigd. Zelfs de haters (lacht hard).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234