Aanbellen bij Ugly Belgian Houses: 'Achter een lelijke gevel kan een mooi verhaal zitten'

Veel nieuwigheden in ‘Iedereen beroemd’ dit najaar: in ‘Merci Pascal’ gaat Vlaanderens bekendste klankman Pascal Braeckman op stap met iemand die hij bewondert, en in ‘Lieve kleine piñata’ mogen onbekende Vlamingen hun ergernis uitleven op een piñata. Maar de rubriek met het hoogste djoef-op-uw-muilgehalte is ‘Hannes zegt sorry’: daarin belt Hannes Coudenys, de man achter de website Ugly Belgian Houses, aan bij huizen die hij te kijk heeft gezet, om te vragen wat de bewoners bezield heeft.

HUMO Veel honden achter je aan gekregen?

Hannes Coudenys (lacht) «Dat viel mee. De één kon mijn werk al beter relativeren dan de ander, sommigen waren zelfs trots dat ze op de site stonden. Eén oudere vrouw noemde het wel een schande. Haar buren waren blijkbaar komen aankloppen met het nieuws: ‘Wist jij dat jouw huis tot het lelijkste van België is verkozen?’ Ik zei: ‘Maar mevrouw, jouw huis is niet het lelijkste, hè, gewoon één van de véle lelijke in ons land. Het huis hiernaast is ook geen pareltje, hoor.’ Waarop zij antwoordde: ‘Dat is het huis van mijn zoon.’ (lacht)»

HUMO Waren er bewoners die het met je eens waren?

Coudenys «Enkele. In één van de huizen woont bijvoorbeeld, verbazend genoeg, een architect. Zijn verklaring: ‘De tijd dat een gevel schoon moet zijn, is gepasseerd. Het is de binnenkant die telt.’ Zijn interieur was dan ook prachtig. In een ander geval vroeg ik een bewoner waarom ze hun gevel – een rijhuis zonder voordeur – helemaal in het zwart hadden bekleed. Hun antwoord: ‘Het is lelijk, dat weten we, maar het is goedkoop. Wij zijn Marc Coucke niet, hè.’

»Ik wil de bewoners de kans op een wederwoord bieden. Achter een lelijke gevel kan ook een mooi verhaal zitten.»

HUMO Architect Renaat Braem noemde België ooit het lelijkste land ter wereld. Akkoord?

Coudenys «Ik ben een kleine tien jaar geleden begonnen met Ugly Belgian Houses uit een kwaadheid, omdat ik vond dat ons land barstensvol staat met brol: huizen met bizarre verhoudingen, mislukte verbouwingen, vreemd kleurgebruik…. Maar gaandeweg ben ik gaan beseffen dat het ergens ook wel de max is dat wij zo onze zin mogen doen. Vergelijk ons land maar eens met de eentonigheid van Frankrijk: België is veel zaken, maar zeker niet saai.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234