null Beeld

Aanrijding in Moscou

De synopsis van 'Aanrijding in Moscou' past op de achterkant van een bierviltje (een ruige camionneur met een hart van goud schampt de kofferbak van een uitgebluste huissloof; hij probeert haar binnen te doen; zij valt na veel aandringen voor zijn charmes; aanzwellende violen; einde), maar toch viel de film van Christophe Van Rompaey het voorbije anderhalf jaar meermaals - en terecht! - in de prijzen.

Kristoff Tilkin

Houdt hoofdrolspeelster Barbara Sarafian (Matty) de tel bij?

BARBARA SARAFIAN «Dat niet, maar ik heb net gehoord dat we intussen aan vijftien zitten. Zelf heb ik twee onderscheidingen gekregen: een paaltje met een eikenblad ervoor - alarm: fallussymbool! - en twee ingelijste oorkondes waarop te lezen staat dat de genaamde Bakbakbak Sakfafaf respectievelijk de 'beste actrice' en de 'beste personificatie van de hedendaagse vrouw' was. Heb ik me laten wijsmaken, want ik kan het zelf natuurlijk niet lezen. Maar op straat eens goed vastgepakt worden door één of ander oud madammeke, dat doet me toch nog altijd het meest.»

HUMO Verbaast het je dat publiek en jury's in verre buitenlanden ook plat gaan voor een film die zich afspeelt in de Gentbrugse wijk Moscou?

SARAFIAN «Nee. Het filmfestivalpubliek bestaat om te beginnen al heel vaak uit echte cinefielen, of althans lui met een zekere culturele achtergrond: zij kunnen die couleur locale dus best plaatsen. Op het festival van Palm Springs leken ze Gent zo'n beetje te beschouwen als de laatste halte vóór het Oostblok: daar vonden ze het grauwe decor doodnormaal (lacht). Maar of je nu in Palm Springs, Minsk of Györ woont: je ziet meteen of Matty blij, boos of verdrietig is. Waarmee ik niet gezegd wil hebben dat de personages van bordkarton zijn, hè. Maar 't is gewoon een heel ménselijke film, en daar kun je gelukkig overal mee komen.»

HUMO Krijg je dankzij 'Aanrijding' nu meer aanbiedingen? En ben je nog altijd zo kieskeurig als vroeger?

SARAFIAN «Nee, dat kan geen enkele Vlaamse acteur zich permitteren. Soms moet je natuurlijk wel eens een vriendelijk aanbod afslaan, bijvoorbeeld omdat de rol een tikje té hard op die van Matty lijkt. Vroeger werd ik getypecast als bourgeoismadam; sinds 'Aanrijding' ben ik in de ogen van regisseurs en producenten blijkbaar een heel volks type.

»Maar ik zit allerminst verlegen om werk. Afgelopen zomer heb ik in de nieuwe sitcom van Stany Crets en Peter Van den Begin gespeeld, en daarvoor in 'Meisjes'. Volgens een recensente speelde ik daarin 'een onnozele fitness-sloerie', maar ik kan je verzekeren dat het niet simpel is om een overtuigende fitness-sloerie neer te zetten (lacht). En mijn agenda voor volgend jaar is ook al zo goed als volgeboekt: ik ben gevraagd voor de nieuwe Jan Verheyen, voor de eerste langspeelfilm van Michaël Roskam - 'Rundskop' moet-ie heten - en tussendoor sta ik ook weer op de planken, onder meer met het Vernieuwd Gents Volkstheater. Al blijf ik toch een filmactrice in hart en nieren. Midden in de nacht opstaan, naar de andere kant van het land rijden en om halfzeven in de make-upstoel ploffen: speciaal daarvoor ben ik een ochtendmens geworden (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234