null Beeld

Aarshygiëne en gezinsdrama's met kamelen: Steven Van Herreweghe werd 40 en is helemaal terug bij de VRT

Om een lang verhaal, dat hij toch al uitentreuren in ‘Die huis’ en in de kranten uit de doeken heeft gedaan, kort te maken: Steven Van Herreweghe heeft het de laatste jaren zowel privé als professioneel niet onder de markt gehad. Maar zie: le nouveau Steven Van Herreweghe – terug bij zijn gezin én bij het Huis van Vertrouwen – est arrivé en maakt ons, neergezeten op peuterstoeltjes in de crèche van de VRT, warm voor zijn nieuwste Eén-programma ‘Van algemeen nut’.

'Ik heb het gevoel dat ik zes jaar geleden op pauze heb geduwd, en nu weer op play duw'

HUMO Vertel, Steven!

Steven Van Herreweghe «Zoals je weet, gaat de openbare omroep in 2018 zijn 65ste levensjaar in: ’t was op 31 oktober 1953, een zaterdag, dat het eerste Vlaamse televisieprogramma de ether inging. De founding fathers hadden destijds een zeer heldere missie: de Vlaamse boertjes uit de klei trekken door ze op te voeden, Nederlands te leren, cultuur bij te brengen en als er wat tijd over was ook te verstrooien. Nu, de openbare omroep is sindsdien wel wat geëvolueerd, maar toch is vrijwel alles wat men hier ooit heeft uitgezonden op de ene of de andere manier van algemeen nut geweest. Al lag dat er vroeger wel wat dikker op dan vandaag. Eén voorbeeld: tijdens mijn maandenlange research in de archiefkelder ben ik op een praatprogramma uit 1985 gestoten, waarin een nette dame de Vlaamse bevolking in feilloos AN kwam inlichten over het belang van, zoals ze het zelf verwoordde, aarshygiëne: ‘Men dient minstens een paar keer in de week vochtig af te kuisen.’ Geestig genoeg, vond ik, om die mevrouw op te sporen en uit te nodigen in onze kleine maar gezellige studio: zo kan ze zelf eens komen uitleggen waar ’m de hoogdringendheid van dat heikele onderwerp precies in zat.»

HUMO Fijn. Maar zie je de vragende blik in mijn ogen?

Van Herreweghe «Jij wil weten waarom wij tweeën hier op peuterstoeltjes hebben plaatsgenomen in een crèche? Ik vond dat wel een mooie symbolische waarde hebben: we zijn hier omringd door toekomstige tv-kijkers, en hoewel ze het zelf nog niet beseffen, is ‘Van algemeen nut’ in de eerste plaats voor hen bedoeld.»

HUMO Verklaar je nader.

Van Herreweghe «Zoals gezegd: ik heb de afgelopen maanden zowat permanent in de archiefkelder van de VRT gebivakkeerd, iets wat ik indertijd ook al voor ‘De jaren stillekes’ had gedaan. ’t Is me daarbij opgevallen dat sommige fragmenten verkeerd zijn gearchiveerd, waardoor ze verkeerd in ons collectieve geheugen zijn opgeslagen. Neem nu dat grijsgedraaide fragment uit het natuurmagazine ‘Leven en laten leven’, ergens begin jaren 90, waarin een naar de studio gesommeerde kameel zo hard staat te brullen dat presentator Gil Claes er niet meer in slaagt om zijn programma te presenteren. Het is één van de bekendste bloopers uit het rijke VRT-archief, maar ik vroeg me af: waarom brult die kameel zo? Ik heb de begeleider van die kameel opgespoord, en die mens wist me te vertellen dat het een zeer jong dier betrof dat pas bij de moeder weggehaald was, en heimwee had. Het ís dus helemaal geen lollige blooper, maar een schrijnend gezinsdrama, dat mijns inziens ook als dusdanig gearchiveerd dient te worden. Zonder al te veel te verklappen: we hebben het fragment op de correcte manier klaargestoomd voor een nieuwe generatie kijkers. Kijk, (wijst naar een peuter) daar loopt er eentje.»

HUMO Ik begrijp het.

Van Herreweghe «Het is ook de bedoeling dat ik iedere week een ten onrechte vergeten muzikaal pareltje een tweede leven schenk; een nummer dat ooit één keer uitgezonden is op de openbare omroep, en daarna een stille dood is gestorven. Ik trek met zo’n nummer dan naar Eva De Roo en Vincent Byloo van Studio Brussel, waarop huisdeejay Yolotanker er een remix van maakt, en er ook een videoclip wordt opgenomen. Allemaal in de hoop dat het nummer alsnog de carrière krijgt die het verdient.»

HUMO Hoe je het ook draait of keert, je zijstapje naar VIER was geen doorslaand succes. Heb je het gevoel dat dit programma moet slagen?

Van Herreweghe «Nee, dat gevoel heb ik niet. Het zou jammer zijn als het niet zou slagen – voor de duidelijkheid: ik ga ervan uit dat het dat wél zal doen – maar ik zou me erbij neerleggen.

»Vanmorgen heb ik nog een aantal interviews gedaan, en er waren enkele journalisten bij die zowaar het woord comeback lieten vallen (lacht). Ik doe mijn werk, ik maak programma’s. Soms vallen die goed, soms minder goed: welkom in het leven. En wat de VRT betreft: ik heb eenvoudigweg het gevoel dat ik zes jaar geleden op pauze geduwd heb, en nu weer op play duw. Meer is het niet. Ik ben onlangs 40 geworden: oud genoeg om met de nodige afstand naar mijn job te kunnen kijken.»

HUMO Hoe voelde het om 40 te worden?

Van Herreweghe «Tja… (lachje) Het wordt je door je omgeving wel ingepeperd, hè? Ik kreeg kaartjes in de bus met teksten als ‘40: gaat het?’ ’t Was voor mij dan nog een extra speciale verjaardag, omdat hij min of meer samenviel met de 20ste verjaardag van Ketnet. Destijds, net 20, was ik de allereerste persoon die op Ketnet te zien was: voor het eerst sinds heel lang heb ik nog eens aan die gedenkwaardige dag teruggedacht. Ik weet nog dat het gevoel dat ik toen ervoer – Wow, wat een avontuur! Wat zal ik hier allemaal gaan meemaken? – in wezen hetzelfde gevoel is dat ik nu heb. Alleen blijk ik nu al 40 te zijn.

»Overigens heeft het onwaarschijnlijke succes van het grote Ketnetfeest in het Sportpaleis me gesterkt in mijn overtuiging dat televisie niet per se vluchtig en vrijblijvend is: al die twintigers en jonge dertigers waren verbonden door hun gemeenschappelijke televisieverleden. Dat lijkt me het beste argument tegen de onheilsprofeten die zich afvragen of er nog wel toekomst is voor het medium: televisie is in staat om mensen te verbinden; de overige media zijn meer individuele aangelegenheden. En die verbinding, daar zal altijd nood aan zijn. De impact van tv is nog steeds erg groot. Op de trein of aan het koffieapparaat wordt er ’s morgens nog opvallend vaak gesproken over wat er de avond tevoren op tv was.»

HUMO Je liet in het feestgedruis optekenen dat je in de toekomst graag eens iets voor Ketnet zou maken.

Van Herreweghe «Klopt, ja. Ik wil al heel lang iets voor kinderen maken, het liefst een fictiereeks, alleen lag dat bij SBS moeilijk. Maar toen ik vorig jaar Woestijnvis verliet, dacht ik: ‘Wie weet kan ik mijn droom nu wél waarmaken.’

»Mijn vroegste tv-herinnering was ‘Sesamstraat’, een programma waar ik samen met mijn ouders naar keek. Warme momenten: we moesten er alle drie om lachen, alleen lachten mijn ouders doorgaans met andere dingen dan ik. Dat mis ik vandaag: een programma waar ik samen met mijn kinderen naar kan kijken, omdat ook ik er iets aan heb. Ik weet ook wel dat het medialandschap tegenwoordig ontzettend versplinterd is, maar ik ben ervan overtuigd dat die romantiek van samen-met-z’n-allen-voor-de-televisie nog altijd mogelijk moet zijn.»

HUMO Hoever sta je met je Ketnetplannen?

Van Herreweghe «Alle betrokken partijen gunnen het project het levenslicht, maar verder is het echt nog te vroeg om er iets over te zeggen. Ook al omdat het niet eens zeker is dat het doorgaat. En jij kent ze vast ook wel, van die types die jarenlang op café zitten te vertellen dat ze een geniaal idee hebben: altijd een beetje zielig als je vijf jaar later moet vaststellen dat er nooit iets van dat idee is gekomen. Hugo Matthysen heeft daar ooit een geweldig nummer over geschreven: ‘Wie schrijft die blijft’. ‘De dichter riep ‘k ga zonder overdrijven / Nog gauw wat geniale verzen schrijven / Waarop hij fluks nog drie vier pinten hees / Wie schrijft die blijft graag hangen in cafés’.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234