null Beeld

'About Time': je moet als kijker gewoon meegaan in de specifieke regels over het fenomeen tijdreizen

Wat zou u doen als u terug in de tijd kon reizen? Die dronken sms naar uw ex ongedaan maken? Uw geld tijdig bij Optima weghalen? Die knappe griet met wie u op de trein hebt zitten eyefucken toch aanspreken? In ‘About Time’ wordt vooral het romantische potentieel van tijdreizen verkend, en dat is niet zo verwonderlijk: de prent komt immers uit de koker van Richard Curtis, met ‘Love Actually’, ‘Four Weddings and a Funeral’ en ‘Notting Hill’ de onbetwiste koning van de Britse romcom. In ‘About Time’ krijgt de verlegen Tim voor zijn verjaardag een wel heel origineel cadeau van zijn vader. Die vertrouwt hem die dag toe dat alle mannelijke leden van hun familie stiekem terug in de tijd kunnen reizen. Naast kleppers als Rachel McAdams en Bill Nighy (wederom zijn ontwapenende zelve als Tims vader) staat ook Domhnall Gleeson (Tim), zoon van acteur Brendan Gleeson, aardig te acteren in ‘About Time’.

'Domhnall Gleeson: 'Probeer zó te leven dat tijdreizen overbodig wordt!'

- Een film over tijdreizen maken zonder gaten in de plot, het lijkt ons geen sinecure.

Domhnall Gleeson «Je moet goed over de interne logica waken. Tijdens het draaien gebeurde het weleens dat we bij een onregelmatigheid uitkwamen: ‘Wacht, kan hij niet gewoon terug in de tijd gaan om die fout recht te zetten?’ Meestal vonden we dan wel een afdoende reden waarom het scenario toch klopte. Je moet als kijker gewoon meegaan in de specifieke regels over het fenomeen tijdreizen. Zolang we die zelf niet met de voeten traden, had ik er wel vertrouwen in. Trouwens, tijdreizen zal wel altijd een droom blijven, dus als je naar een film daarover kijkt, schakel je sowieso een stukje scepsis uit om van het verhaal te kunnen genieten.»

- Stel dat tijdreizen toch zou kunnen, waarvoor zou u het dan gebruiken?

Gleeson «Dan zou ik het eerst een paar keer heel voorzichtig uitproberen. En als ik dan inderdaad in het verleden zou terechtkomen, zou ik het daar waarschijnlijk in mijn broek doen van het schrikken (lacht). Figuurlijk, hè. Of misschien ook letterlijk, maar dat hoeft dan geen probleem te zijn. Dan zou ik gewoon nóg eens naar dat moment reizen en mezelf die keer níét bevuilen. Ahum, wat een antwoord.

»Maar goed, de boodschap van Richards film is eigenlijk dat je niet mag tijdreizen, ook niet als dat binnen je mogelijkheden ligt. Je moet proberen om je leven zo te leiden dat tijdreizen overbodig wordt, en dat je geen fouten uit het verleden hoeft te proberen recht te zetten, maar van het leven moet genieten op het moment zelf. Een mooi idee, dat ik nu zelf probeer toe te passen. (Glimlacht) Met wisselend succes.»

- Ondertussen hebt u rollen in de recentste ‘Star Wars’-aflevering en ‘The Revenant’ achter de rug, maar ten tijde van ‘About Time’ was u nog een nobele onbekende.

Gleeson «Ja, en ik denk dat ik net daaraan mijn rol te danken had, ironisch genoeg. ‘About Time’ is de meest persoonlijke film die Richard ooit heeft gemaakt. Het is eigenlijk helemaal geen boy meets girl-verhaaltje, maar het gaat over de relatie tussen een vader en een zoon en over het belang van familie in het algemeen. Precies omdat dat thema hem zo na aan het hart lag, wou Richard geen overbekende Hollywoodster om Tim te vertolken.»

- Wat we ons afvroegen: waarom kunnen alleen de mannen in ‘About Time’ tijdreizen, en de vrouwen niet?

Gleeson «Omdat mannen vaker fouten maken en dus frequenter de noodzaak voelen om die weer recht te zetten. Vrouwen pakken de dingen meestal metéén juist aan (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234