null Beeld

Absynthe Minded: Bert Ostyn

Wat er, kort samengevat, gebeurd is in het leven van Bert Ostyn sinds wij hem dik twee jaar geleden interviewden: hij is vader geworden, stelde met zijn groep Absynthe Minded een best of samen, ondernam een succesvolle theatertour, en maakte de muziek bij ‘Turquaze’, een film van Kadir Balci.

Vandaag ligt er, na een korte opwarmingstournee door Europa, een vijfde Absynthe Minded-plaat klaar: een poppier gegeven dan we van de groep gewoon zijn, opgenomen in Parijs met Adam Samuels, de voormalige rechterhand van Daniel Lanois.

Absynthe Minded zit tegenwoordig bij een Frans label, waardoor de bio in het Frans is en er nu ook een absyntheminded.fr bestaat. ‘As It Ever Was’ heet de plaat.

De vorige keer dat ik Ostyn interviewde, ben ik bij hem thuis de zeven hoofdzonden gaan afnemen, en hebben we samen zijn wijnvoorraad soldaat gemaakt. Vandaag heeft zijn management een tafel gereserveerd in een fancy doch zeer sober (the new fancy?) aangekleed restaurant in de Gentse binnenstad.

De rekening is voor Humo, het vaste viergangenmenu succulent, al hadden we geen van beiden zonder hulp ooit kunnen raden wat er op onze borden is verschenen. Geen kenners.

De wijn is rood. En Bert is moe: Otis Albert Lennon Ostyn heeft zijn vader vanochtend vroeg uit bed gejaagd. Sinds bassist Sergej Van Bouwel een klein jaar geleden ook vader geworden is, is niemand van de Absynthe Minded-clan nog kinderloos.

Bert Ostyn «Er is wat dat betreft maar één regel: als iemand bij de geboorte van zijn kind wil zijn, laten we alles vallen. Je kunt later toch moeilijk tegen je kleine zeggen: 'Ik was er niet bij, want ik had een concert.' Hoeveel concerten speel je niet in je leven?

»Drie weken geleden is Jakob (Nachtergaele, drummer, red.) voor de tweede keer vader geworden: het heeft niet veel gescheeld, maar hij was erbij. We hebben er een concert in Bergen op Zoom voor laten vallen, maar een dag later is hij voor een week mee op tournee vertrokken. Dat is hard.»

HUMO Je was onlangs gastjurylid in de finale van Humo’s Rock Rally. Wat vond je er van, als ex-finalist?

Ostyn (wikt zijn woorden) «Het daagde mij dat er veel veranderd is, vooral toen die jongen van Sleepers' Reign bij de bekendmaking van de podiumplaatsen in tranen uitbarstte – een dag die hij nooit meer ging vergeten.

»Ik heb ook gelezen wat Dwarskijker erover geschreven heeft. De ouders zijn ermee bezig, de grootmoeder... Zoals Luc De Vos zegt: vroeger was rock-‘n’-roll iets ongehoords. In mijn tijd was dat ook: ik werd wel gesteund, maar niet op de voet gevolgd of gemonitord. Het valt niet meer te vergelijken.

»Veel laptops ook (lachje). Ik hou van muzikanten. En het hoeft voor mij niet elke dag Daniel Johnston te zijn, maar deze finale zat vol met hele bedachtzame jongelui die gestudeerd hadden en heel verstilde popmuziek maakten. Veel respect voor allemaal, maar ik had er iets anders van verwacht.

»Nu, ik heb de rest van de Rock Rally volledig gemist en ik kan mij voorstellen dat je het als jury niet voor het kiezen hebt, dat je het moet doen met wat zich aandient. En als het beste zich in de laptopsfeer bevindt, dan moet je die artiesten laten doorstromen. Over de jury geen kwaad woord (lachje)

HUMO De bio die bij de nieuwe cd zit, is in het Frans.

Ostyn «Ons label is Frans. In België doen we het zelf, met Pias als verdeler.

»Er zijn nogal wat compromissen gesloten. Wij wilden de plaat in april uitbrengen, zij, de Franse tak, in juni. Intussen is beslist dat de plaat ginds pas in september in de winkel ligt.

»Omdat het zodanig goed gaat, zeggen ze: de single wordt opgepikt, en ze hebben meer tijd nodig. Het oorspronkelijk plan was nochtans: overal tegelijk. Maar ik heb geleerd daar niet meer gefrustreerd over te zijn, en ervan uit te gaan dat het allemaal met een reden gebeurt.»

Bekijk: Space

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234