null Beeld

Absynthe Minded: nieuwe bezetting, zelfde nerveuze frontman

Het stadsfestival Boomtown, jaarlijks een welgekomen rusthalte tijdens de Gentse Feesten, weet dat het geheugen van feestvierders vaak beter op de lange dan op de korte termijn werkt. En dus komt Arno op 19 juli als Tjens Matic songs van toen zingen. Spinvis is op 22 juli zijn oude zelve, en al op 17 juli is er Absynthe Minded: de comeback, de wiedergutmachung, de heroics, part two.

Frederick Vandromme

'De adrenaline giert door mijn aderen, maar zenuwachtig zijn is een must'

De goede nieuwe single ‘The Execution’ kent u van de radio, op 6 oktober komt hun plaat ‘Jungle Eyes’ uit. De vijfkoppige groep rond Bert Ostyn kent drie nieuwe leden: drummer Simon Segers, gitarist Toon Vlerick en toetsenist Wouter Vlaeminck. Van de oude bezetting rest alleen Ostyn en bassist Sergej Van Bouwel.

HUMO Twee weken geleden speelden jullie op de ‘Midzomersessies’ van Radio 1 in het Rivierenhof te Deurne. Goede repetitie voor Boomtown?

Bert Ostyn «Ja. Ik bedoel: nee. We zijn het stadium van de repetities voorbij.»

HUMO De bezetting van Absynthe Minded is voor 60 procent nieuw. Moet er niet gefinetuned worden?

Ostyn «In een groep spelen is een heel menselijke aangelegenheid. Het is op den duur een soort tweede familie, niet iets wat je op papier kunt vatten. We voelen elkaar al goed aan, we weten wat we aan elkaar hebben. Het is vooral maf om terug met een groep voor publiek te staan. ‘The Execution’ spelen we op het einde van onze set, en het doet deugd dat de respons van het publiek goed is. Dat klinkt banaal, maar merken dat het nieuwe materiaal niet voor een stilte in het publiek zorgt, betekent veel voor een groep.»

HUMO Is het gezelliger om met een groep op te treden, of heb je vooral minder plaats op het podium?

Ostyn «Het is aangenamer. Ik heb solo een boel geautomatiseerde optredens gedaan. Dat was leuk en ik móést dat doen, maar ik ben blij dat het nu weer met een groep is. De adrenaline giert dan door mijn aderen en ik voel veel zenuwen, maar ik zie dat niet als iets negatiefs. Zenuwachtig zijn is zelfs een must. Als ik bij een optreden hetzelfde zou voelen als wanneer ik naar de bakker ga, is er toch iets mis?»

HUMO Jullie nieuwe plaat heet ‘Jungle Eyes’. Zit daar een diepere betekenis achter?

Ostyn «Zeker. In de titeltrack zing ik: ‘Don’t look at the jungle / See through it’. Ik wil niet uitleggerig klinken, maar eigenlijk gaat het over iemand die zich kan permitteren om iets te doen mislukken en daarna elders zijn leven opnieuw op te bouwen. En ik vraag aan de luisteraars: wat vind je daar nu van? Geloof je dat het goed komt?»

HUMO Gaat dat nu over jezelf?

Ostyn «Maar nee. De mensen gaan het wel ontdekken. Het artwork – een mooi schilderij van Kasper Bosmans – zegt ook veel. En verderop zing ik: ‘Jungle eyes / You’re not alone in paradise’. ’t Is eigenlijk het verhaal van een koppel. Over opkijken naar iemand anders. Toen ik die titeltrack, geschreven op mijn gitaar, voor het eerst voor de groep bracht, wisten we meteen dat we iets vasthadden. Ik had ook onmiddellijk een goede plaattitel; het is een cadeau als je over dat soort dingen niet te lang hoeft na te denken.»

HUMO Veel van de nieuwe nummers zouden harder en experimenteler zijn dan vroeger.

Ostyn «Dat vind ik niet. Er is een violist weg en een gitarist bij: dat zorgt sowieso voor een andere attitude. Maar op ‘As It Ever Was’, onze laatste, was het ook al anders dan voorheen: iets gelaagder, iets meer met synthesizers. Het ging dus al weg van de urban gypsy-vibe waarmee we zijn gestart. Plus: de bassist en de ritmegitarist – Sergej en ik – zijn níét veranderd: de ruggengraat is dezelfde als vroeger. In de traditie van Absynthe Minded klinkt ‘Jungle Eyes’ voor mij als de logische volgende stap.»

HUMO De wedergeboorte van een oude groep is altijd tricky. Goed als ik een aantal oude uitspraken in je gezicht gooi?

Ostyn (denkt na) «Oké.»

HUMO ‘Ik ben trots dat ik de kloten aan mijn lijf heb gehad om met Absynthe Minded te stoppen. Het is alsof ik mijn vrijheid terug heb.’

Ostyn «Hm. Ik weet natuurlijk niet hoe dat bij andere mensen overkomt, maar voor mij klopt die uitspraak nog steeds. Absynthe Minded was on a break. Ik heb de vlucht naar voren genomen. Door te communiceren dat ik een soloplaat ging maken, gooide ik een knuppel in het hoenderhok. Maar ik had die soloperiode nodig. Ik had heel veel ideeën die ik nooit in de groep kon of mocht gebruiken.»

HUMO Zoals?

Ostyn (ontwijkend) «Weet je wat het is? Ik ben een songwriter, van nature een heel lui beroep – maar ik kan niet stilzitten. Er zaten bij Absynthe Minded destijds dingen geblokkeerd, waardoor niets meer lukte. Ik móést iets in

beweging zetten. Aan de soloplaat en -optredens heb ik veel gehad. Maar daarna ben ik mezelf tegengekomen, en iets later ook Sergej. Elke actie heeft een gevolg. Zonder die soloperiode was ik nooit terug met Absynthe Minded kunnen beginnen.»

HUMO Waaraan merk je concreet dat Vlaanderen Absynthe Minded nog niet vergeten is?

Ostyn «Ik merk dat vooral op sociale media. Mensen komen tegenwoordig niet meer alleen naar een optreden; ze kondigen het eerst vooraf aan op Facebook en melden achteraf ook nog eens op Twitter hoe fantastisch ze het vonden. Leuk.»

HUMO Tussendoor: ben je naar Guns N’ Roses op TW Classic geweest? In Humo beleed je ooit je passie voor ‘Use Your Illusion II’.

Ostyn «Ha, nee. Ik moest spelen in het Rivierenhof. Goed, want zo moest ik de keuze niet zelf maken en ik was vooraf toch wat bang voor het concert van Guns N’ Roses. Maar een vriendin heeft me verteld dat het heel goed was. Het is toch de belangrijkste nostalgieband van onze generatie, hè. En zou Slash niet de laatste echte gitaarheld kunnen zijn?»

HUMO Op Tom Morello na dan. In 2009 zei je in Humo: ‘Als ik zelf fan was van Absynthe Minded, dan vooral omdat het een echte groep is. Er zit een rijkheid in de groep: we zijn vijf totaal verschillende persoonlijkheden met uiteenlopende smaken.’ Is dat nu nog steeds zo?

Ostyn «Ja! Wouter, onze nieuwe keyboardspeler, is iemand met de oren van een producer. Hij ís ook producer. Hij luistert anders naar muziek dan ik. En de drummer, Simon, is niet alleen technisch heel sterk, hij gaat ook altijd voor het gevoel. Over elke partij, over elk instrument houden we discussies: dat houdt ons scherp. Hoe overtuigd ik ook over iets ben, ik moet me telkens verantwoorden tegenover de rest van de groep. En dat zorgt er weer voor dat ik nóg beter weet wat de juiste aanpak is. We zijn het er over eens waar de groep naartoe moet, maar we hebben elk een ander idee over hoe we er moeten geraken.»

HUMO Nog één oude quote, ook uit Humo: ‘Ik had solo ook als Absynthe Minded kunnen spelen, maar dat wilde ik niet uit respect voor de anderen.’ Nu doe je dat wél. Hoe reageerden die anderen toen je hun meldde dat Absynthe Minded een doorstart zou maken?

Ostyn «Zoals dat altijd gaat: iedereen reageert anders. Ik heb weliswaar niet aan elk oud lid gevraagd of hij opnieuw mee wilde doen, maar ik ben overtuigd dat – had ik dat wel gedaan – niet iedereen ‘ja’ zou hebben gezegd. We zijn ook een paar jaar verder, hè. Jan (Duthoy, toetsenist, red.) is nu bijvoorbeeld druk bezig met film- en cartoonmuziek, dingen voor Disney en zo.

»Ik kan nog met elk van hen door de deur. Iedereen weet wat er destijds is gebeurd, iedereen weet hoe het leven werkt.»

HUMO Kan het iets vager?

Ostyn «’t Is toch allemaal niet meer relevant? Ik zou nu mensen kunnen quoten, van ‘die heeft dat gezegd’ of ‘die heeft dat beslist achter de rug van die’, maar dat is toch kinderachtig? Ik weet zelf nog heel goed wanneer ik doorhad dat het niet meer werkte: dat volstaat.

»Het is al heel mooi dat we elf jaar zo intens hebben samengewerkt, dat kan niemand ons nog afpakken. Ik vind het ook mooi dat onze laatste plaat samen ‘As It Ever Was’ heette. En nu: vooruit!»

Absynthe Minded speelt op 17 juli op Boomtown.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234