AC/DC speelde in Kontich voor 400 man, op 9 oktober 1977

Toen AC/DC in 1977 ons landje aandeed in Kontich – de wei van Antwerpen – daagden slechts een 400-tal betalenden op. Maar er was bloed én boel met de flikken.

De ongelukkige avond in Kontich, op zondag 9 oktober 1977, werd in 1983 vereeuwigd op het nummer ‘Bedlam in Belgium’. Volgens de tekst was er sprake van een agent met een pistool, 350 arrestaties (de volledige zaal, dus) en een uit zijn hoofd bloedende zanger Bon Scott. Pure horror, maar wat was er van aan?

Het optreden in Kontich, georganiseerd door het Mechelse chapter van de Outlaws, is het laatste van een Europese concertreeks ter promotie van ‘Let There Be Rock’, de vierde (en misschien wel de beste) AC/DC-plaat. De groep staat aan de rand van de doorbraak: een halfjaar later wordt ‘Whole Lotta Rosie’ op single uitgebracht en is het hek van de dam.

Maar zover zijn we nog niet: aan de deur van het Dortmunder-Thier-Bräu-Hof dagen op 9 oktober zo’n 400 toeschouwers op, die voor de prijs van 260 BEF (6,5 euro) door de taverne naar de zaal achterin mogen. Eén jonge fan die veel te vroeg voor de deur staat, wordt binnengevraagd om een wedstrijdje basket te spelen met de groep. Het voorprogramma heet Mothers Of Track, komt uit Antwerpen en was eigenlijk liever Status Quo geweest. De Mothers komen die avond niet in actie, omdat de geluidsinstallatie het niet doet. Er wordt in Brussel een generator gehaald om de hoofdact van stroom te voorzien.

Om 21.30 uur zet Angus Young op een met bierbakken geïmproviseerd podium ‘Live Wire’ in, en vanaf dat punt lopen de verslagen lichtelijk uiteen. Omdat het eindpunt toch hetzelfde blijft, volgen we voor uw leesplezier de meest spectaculaire piste. Die begint – je zult het altijd zien – als enkele fans in het rozenperkje van een buurtbewoonster pissen.

Als de vrouw de politie belt, komen twee busjes met zes agenten poolshoogte nemen. Uit een check met het kantoor blijkt dat er geen toelating is voor een concert in het Thier-Bräu-Hof. Eén patrouille gaat langs de achterkant binnen, op zoek naar iermand van de organisatie. De tweede ploeg neemt de reguliere ingang en wordt onthaald op een spervuur van drankbekers. Er wordt versterking gevraagd aan de rijkswacht van Kontich.

Intussen heeft achter het podium een roadie de pet van een politieman afgegooid. Die wordt razend en loopt met getrokken pistool het podium op om de muzikanten het zwijgen op te leggen. Op het moment dat hij door de roadies wordt afgevoerd, komen de rijkswachters bij de achterkant aan.

De politieman-met-de-pet vindt de weg naar de kelder en zet de hoofdschakelaar uit. Daardoor zit hij echter zelf in het donker. Dus doet hij het licht weer aan. Weer boven wil hij de groep opnieuw bestormen. Deze keer springen zijn collega’s bovenop hem.

AC/DC is ondertussen gestopt met spelen en van het podium verdwenen. Het concert heeft 35 minuten geduurd. De zaal wordt met de nodige herrie maar zonder noemenswaardige schermutselingen ontruimd.

In de versie van AC/DC werd het concert stilgelegd omdat de groep de avondklok niet gerespecteerd had, en het moet gezegd dat de gebeurtenissen een pietsie werden aangedikt. Maar 35 minuten rock-’n-roll van een jonge groep in z’n meest essentiële bezetting (dus mét Bon Scott en Malcolm Young), in een achterafzaaltje ergens boven Antwerpen, met als bonussen bloed, een generator, een motorbende, verschrikte buurtbewoners en de arm der wet die het boeltje stil komt leggen: dat kun je toch niet verzinnen, laat staan bestellen? Vergelijk dat met het (gelukkig maar) onberispelijke georganiseerde megaconcert volgende week. Alleen de hits zullen dezelfde zijn.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234