null Beeld

'Achter de rug': roddel en achterklap met Elodie Ouedraogo

Wij hebben het ook maar van horen zeggen, maar over enkele weken start op VIER ‘Achter de rug’: een gloednieuw programma waarin elke week twee centrale gasten zich voor het goede doel verbaal het vuur aan de schenen laten leggen door bekende gastsprekers. Dept bij de slachtoffers de daaruit voortvloeiende tranen: Elodie Ouedraogo, die in een tandem met Sven de Leijer de presentatie op zich neemt.

Tom Raes

undefined

'Het is zwaar om voortdurend op stang gejaagd te worden'

Roddels, achterklap en kwaadsprekerij is de corebusiness van ‘Achter de rug’. Al wat een fatsoenlijk mens nooit en plein public zou zeggen, krijgen de gasten in de studio onverbiddelijk in het gezicht gegooid. En hou het onder ons, maar die Elodie, die zou dus niet eens hier geboren zijn, hè! En sinds vorige week heeft ze haar zelf ontworpen zomercollectie op de markt, én ondertussen klust ze bij als personal trainer: dáár zit het geld! En ze zou ook nog eens zwanger zijn – van die tekenaar, hè. Ja, van dinges. Goh, we zouden zijn naam duizend keer kunnen zeggen. Maar tekenen, is dat nu een beroep? Dan weet je wel wie wie onderhoudt, zeker?

Even alle achterklap terzijde: Elodie ís zwanger. Overtuigd zwanger, zelfs. Zes maanden heeft ze al achter de rug, de eindspurt is ingezet. En het wordt een jongen.

Elodie Ouedraogo «We hebben nog geen naam – we hebben wel al veel nagedacht, maar nog niets gevonden. Een crèche hebben we ook nog niet. En we hebben nog níéts gekocht: we zitten mooi op schema (lacht).»

HUMO Volgens de wetten van de genetica zou het eindresultaat beeldschoon en atletisch, én grappig en artistiek moeten zijn. En als het goed zit, zou er ook nog iets van Jeroom in moeten zitten.

Ouedraogo «Anders heb ik één en ander uit te leggen (lacht). Nu, mocht ons kind later een passie voor sport blijken te hebben, dan zou dat mooi meegenomen zijn. Maar het belangrijkste is dat het gezond en gelukkig is. De rest is dan niet belangrijk.»

HUMO Je bent begonnen aan je derde jaar bij Woestijnvis: een periode die je voor het grootste deel achter de schermen hebt doorgebracht. Tot nu.

null Beeld

Ouedraogo «Behalve de filmpjes in ‘De slimste gemeente’, waar ik wel in beeld kwam, heb ik inderdaad voornamelijk redactiewerk gedaan. Ik heb destijds ook mijn diploma in de journalistiek behaald: het was wel logisch dat ik na mijn atletiekcarrière op een redactie zou terechtkomen.»

HUMO Hoe ben je destijds bij Woestijnvis beland?

Ouedraogo «Ik kwam rechtstreeks van de atletiekpiste. Na mijn laatste wedstrijd kreeg ik de klassieke vraag voorgeschoteld: ‘Wat wil je nog doen met je leven?’ Ik wou niet meteen antwoorden dat ik iets in de media ambieerde, ik was namelijk nog geen miss België geweest, maar het wás wel zo. Toen hebben ze me hier uitgenodigd voor een gesprek, en zo ben ik erin gerold. Ik heb in het begin vooral veel kansen gekregen om rustig mijn weg te kunnen zoeken.

»Veel mensen dachten blijkbaar dat ze me hier meteen zouden klaarstomen om zo snel mogelijk op het scherm te komen, maar zo werkt het dus niet. Ik moest eerst een opleiding doorlopen – sinds ik afstudeerde, is er zo veel veranderd in de media dat ik weer bijna van nul kon beginnen. Bovendien moest ik eerst uitvissen of het wel iets voor mij was, op het scherm komen. Voor hetzelfde geld had ik bedankt als ze met ‘Achter de rug’ waren komen aanzetten, en was ik lekker achter de schermen gebleven.

»Ik heb erg veel bijgeleerd – dat kon ook moeilijk anders, als je na jaren in de sportwereld iets helemaal anders doet. Ik zit hier ook bij mensen die vaak al tien jaar ervaring hebben en programma’s voor een miljoen kijkers hebben gemaakt. Ik moest voortdurend op mijn tenen lopen om mee te kunnen. Makkelijk was anders. Maar goed, daar was ik op voorbereid. Als je bij Woestijnvis binnenstapt, weet je op voorhand dat de lat hoog zal liggen.»

HUMO Nu word je eindelijk een volbloed VIER-gezicht. Zenuwen?

Ouedraogo «Ik ben vooral benieuwd naar de reacties. Het is helemaal anders dan in een panel gaan zitten en een beetje over jezelf kletsen. De eerste keer weet je niet waar gekropen als het lichtje op die camera aanfloept. Maar ondertussen hebben we al een aantal opnames achter de rug en heb ik wel het gevoel dat alles in de plooi begint te vallen.

»Ik kan hier ook terugvallen op mensen met bakken talent en ervaring, zoals Mark Uytterhoeven. Die heeft me veel bruikbare tips gegeven.»

HUMO Het concept van ‘Achter de rug’ – een bekende gast wordt genadeloos verbaal onder vuur genomen – doet denken aan de Amerikaanse roasts, waarbij comedians een avond lang hun pijlen op één ongelukkige ster richten.

Ouedraogo «Ik begrijp waarom je dat zegt, maar wij vergelijken ‘Achter de rug’ liever met een speech op een trouwfeest. Daarbij worden ook weleens gênante dingen over jou verteld die je liever niet wil horen met een publiek erbij, maar het is wel grappig bedoeld. Bij een roast is niets taboe, bij ons is het veel evenwichtiger.»

undefined

null Beeld

HUMO Daar zorg jij voor. Jij vertegenwoordigt het zachtaardige in ‘Achter de rug’.

Ouedraogo «Ik zit naast de gast wanneer die op de korrel wordt genomen. Ik mag af en toe de angel eruit halen en hen de kans geven om weerwerk te bieden. Tijdens de try-outs hebben we gemerkt dat het zwaar is om voortdurend op stang gejaagd te worden. Je zou er op den duur ongemakkelijk van worden, dus krijgen de ‘slachtoffers’ nu en dan de kans om te reageren op wat de gastsprekers over hen zeggen. Zo hoeft niemand zich achteraf te komen verontschuldigen. Het is bij ons nooit zo hard dat het pijnlijk wordt – een béétje gezelligheid mag wel, hè.»

HUMO Er draven ook een paar politici op in ‘Achter de rug’, en de vetste vis is Bart De Wever. Hoe hebben jullie hem zover gekregen?

Ouedraogo «Hij is wel erger gewoon dan een paar mensen die over hem komen mopperen in een luchtig tv-programma. Het blijft natuurlijk weinig aanlokkelijk om telefoon te krijgen van iemand die je vraagt of je je veertig minuten lang wil laten beledigen voor een tv-camera. Dat het voor het goede doel is, helpt wel.»

HUMO Ben jij een dankbaar onderwerp voor achterklap allerhande?

Ouedraogo «Ik hoop van niet, maar dat weet je natuurlijk nooit: het lastige aan achterklap is dat het achter je rug gebeurt (lacht).»

HUMO Me dunkt dat daar met uitvindingen als Twitter wel verandering in is gekomen. Als je wil weten wat er over jou wordt verteld, hoef je alleen maar jezelf op te zoeken.

Ouedraogo «Dat is waar. Al moet ik toegeven dat het bij mij nog meevalt. Ik ben ook niet alomtegenwoordig in de media, ik kom niet elke week met mijn kop op tv. Mensen krijgen gewoon de kans niet om zich écht aan mij te storen. Nu ja, tot nu (lacht). Ach, dat is de keerzijde van de medaille. Als ik daar bang voor zou zijn, zou ik er niet aan begonnen zijn: dan was ik wel gewoon achter de schermen gebleven. Als je wegblijft uit de vuurlinie, is de kans veel kleiner dat je geraakt wordt. Maar dat maakt ‘Achter de rug’ net zo leuk: mensen gaan alleen maar aan het roddelen als je het niet hoort, of op Twitter, waar ze zich kunnen verschuilen achter een scherm. Bij ons krijg je het recht in je gezicht.»


ACHTER DE RUG

VIER, elke dinsdag (vanaf 21 april), 22 u.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234