null Beeld

Achter de schermen bij Route du Soleil, de grootste liftwedstrijd ter wereld

'Spaans? Spreekt er hier asjeblieft íémand Spaans?' De ochtend gloort al, en de chauffeur die driehonderd Vlaamse jongeren van de discotheek naar de camping in Empuriabrava moet brengen voelt de ader op zijn voorhoofd een zenuwachtige polka dansen.

Jeroen Maris

Hij kijkt uit op één chaotische feestsliert, een polonaise van beschonken vrolijkheid die maar niet ordentelijk op de bus raakt. En niemand die een mond Spaans kan - op dit uur wordt alleen nog de taal van de liefde gesproken. 'Gekke Belgen,' slist de man, gooit er een kruisteken tussen, en start zijn bus. Het is het einde van Route du Soleil, de grootste liftwedstrijd ter wereld, en er is gefeest tot aan het gaatje.

Een week lang rolde de Route du Soleil-karavaan over Belgische, Franse en Spaanse wegen. In zeven etappes moesten de deelnemers (tieners en twintigers die in duo of trio opereerden) van België naar Spanje racen per autostop - finaal doel: het strand van Empuriabrava. Elke ochtend kregen de negenhonderd lifters (opgedeeld per driehonderd in Reeks Antwerpen, Reeks Leuven en Reeks Gent, die elk met een dag verschil vertrokken) de bestemming van die dag. Om dan 's avonds, na het liftavontuur du jour, hun tent op te slaan op de camping of het afgehuurde weiland, en een barok feestje te improviseren.

Een week lang volgde ik, samen met m'n maatje Pieter Focketyn, in het spoor van Reeks Leuven. Hoorde ik de verkeersinformatie op de Franse radio berichten spuwen over die baldadige autostopkaravaan op de wegen. Zag ik duo's met veel brille lifts versieren, en andere deelnemers hopeloos op de sukkel raken. En proefde ik van wilde feestjes, gul uitgezwete joie de vivre en jonge anarchie. Route du Soleil 2012: de rock-'n-roll heruitgevonden.

Een week lang praatte ik ook op gezette tijden bij met Team Tout Droit (Michèle, Kathleen en Sofie, drie godswondertjes uit Bilzen), Team Lullen met Diepgang (Dries en Jim, twee à l'aise ketten die al voor de tweede keer deelnamen) en Team ItchyxScratchyPart2 (Gilles en Nils, liefhebbers van on the road opgeraapt geluk).

Vorig jaar heb ik zélf meegelift, en bleek ik genadeloos het eitje - als een kluns stond ik de voorbijzoevende auto's na te kijken. Vandaar dat ik eerst wil weten:

HUMO Hoe doe je dat nu, liften? Of gaat het vooral om geluk hebben?

Dries «Chance speelt heel erg mee, zou je denken. Maar aan de andere kant: 't zijn altijd dezelfde teams die vooraan finishen. Er móéten dus wel tips and tricks zijn. Goed Frans spreken helpt je alvast een geweldig eind vooruit. In het bezit zijn van twee borsten ook. En man boobs tellen voor alle duidelijkheid niet (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234