null Beeld vtm
Beeld vtm

De geheimen ontrafeld

Achter de schermen bij ‘The Masked Singer’: ‘Als we echt wisten hoe zwaar het in die pakken is, zouden we veel minder deelnemers durven vragen’

50.000.000 Elvisfans can’t be wrong: als das ganze Volk ook in dit derde seizoen verslingerd blijft aan ‘The Masked Singer’, zélfs met Andy Peelman in het speurdersteam, dan moet er toch iets inherent deugen aan die op het eerste, tweede én derde gezicht volstrekt onnozele freakshow. Humo legde het oor te luisteren bij een handvol sleutelfiguren van het meest succesvolle VTM-programma sinds, euhm, ‘Nonkel Jef’. ‘Drugs doen we niet. Maar er sneuvelen véél gin-tonics achter de schermen.’

Mathijs MintenVincent Van Peer en Noud Jansen

Voor we achter de schermen duiken om de geheimen van ‘The Masked Singer’ te ontrafelen, blijven we nog even vóór de schermen. Daar zitten de vijf speurders op een rij, en die beginnen er ieder seizoen weer net zo onbevangen aan als u en ik. De wisselbeker Bart Peeters voor Extreem Enthousiasme Over Om Het Even Wat gaat dit tv-seizoen alvast bij unaniem besluit naar Bart Cannaerts, gewaardeerd panellid in het programma dat hij zelf ooit met het treffende adjectief ‘superonnozel’ vermocht te bedenken. Je weet eigenlijk al op voorhand wat hij zal antwoorden, maar dat maakt de vraag niet minder oprecht:

HUMO Echt of gespeeld?

BART CANNAERTS «Zéker niet gespeeld.

»Kijk, bewijzen kan ik het natuurlijk niet. Maar ik ben er heel zeker van dat, toen ik vorig jaar zelf deelnam (als ‘Cycloop’, red.), mijn stem op tv beter klonk dan in de studio. Niet dat ik anders een Pavarotti ben, maar ik herinner me dat ik op dat ‘Masked Singer’-podium echt wel vijftig keer slechter zong dan normaal. Ik weet dus uit eigen ervaring hoe achterlijk moeilijk het is om toon te houden in zo’n veel te zwaar en te warm pak, en dat maakt het makkelijker om oprecht enthousiast te zijn over deelnemers die daar toch in slagen.»

Lees ook:

Achter de schermen van ‘The Masked Singer’, deel twee: ‘Bij het eerste seizoen lachten BV’s ons uit. Nu bellen ze terug: of ze toch niet mogen meedoen’

Maksim ‘Leeuw’ Stojanac uit ‘The Masker Singer’: ‘Ik heb mijn talent als leugenaar ontdekt’

Jan Van Looveren ontmaskerd als Minotaurus: ‘Het heeft máánden geduurd voor mijn kinderen weer tegen mij wilden spreken’

HUMO Jij draait intussen al een hele tijd mee op tv. Heb je een theorietje op overschot over de krankzinnig hoge kijkcijfers van ‘The Masked Singer’?

CANNAERTS «De meest plausibele theorie die ik al heb gehoord is dat elk kind tussen 7 en 15, maar dan ook echt élk kind tussen 7 en 15, het gezien moet hebben: ze vinden het leuk én ze willen erover kunnen meepraten op school. Als alle ouders van die kinderen meekijken – wat ze ook doen, want het is een gezinsprogramma – dan zit je al snel aan twee miljoen kijkers. Het gekke is: de meeste kinderen zullen pakweg Marc Coucke niet eens kennen. Maar ze zien een zingende hond, en ze beginnen meteen te gokken. Je kunt onmogelijk níét beginnen te gokken wanneer je naar ‘The Masked Singer’ kijkt, hè? Ook al denk je: ‘Ben ik hier nu wérkelijk mijn hoofd aan het breken over een zingend zeepflesje? What’s wrong with me?’ (lacht

The Masked Singer, seizoen 3, aflevering 2. Op de foto juryleden Kevin Janssens, Tine Embrechts en Bart Cannaerts. Beeld VTM
The Masked Singer, seizoen 3, aflevering 2. Op de foto juryleden Kevin Janssens, Tine Embrechts en Bart Cannaerts.Beeld VTM

HUMO Hoe is het met je populariteit onder 7- tot 15-jarigen gesteld?

CANNAERTS «Die is in één klap van nul naar honderd gegaan. Kinderen kijken niet naar ‘De slimste mens’ en gaan niet naar comedyshows: tot vóór mijn deelname was ik dus volkomen onbekend bij die, euh, doelgroep. Maar sinds vorig jaar willen kinderen ineens met me op de foto. Mijn dochter is 6: ze weet al lang dat het mijn beroep is om mopjes te maken, maar ze kon zich daar eigenlijk niks bij voorstellen. Nu is haar blik op mij veranderd omdat andere kindjes haar over mij aanspreken. Ik vind dat allemaal oké, ook al omdat ik denk: over twintig jaar zal ik als stand-upcomedian nog altijd een publiek hebben (lacht).»

HUMO Geeft het feit dat jij zelf al eens hebt deelgenomen je een voordeel als speurder? Stroper wordt boswachter, dat idee?

CANNAERTS «Goh, niet echt. Behalve dan dat ik heel goed let op hoe de deelnemers het podium op- en af wandelen: ik weet dat je daar soms de neiging hebt om even uit je rol te vallen. Ik betwijfel of het op tv te zien zal zijn, maar ik heb tijdens de opnames één deelnemer op een onbewaakt moment een bepaalde beweging zien maken waarvan ik dacht: ahá. Ik wist meteen wie het was.»

HUMO Vlak voor de eerste opname liet je je deze topquote ontvallen: ‘Er is één iemand van wie ik denk dat hij zich een klein beetje versproken heeft.’

CANNAERTS «Ja, maar ik bleek ongelijk te hebben: de man in kwestie – ik ga zijn naam niet vermelden – heeft niet meegedaan. Een geluk misschien, want anders hadden ze ’m evengoed een boete van 200.000 euro kunnen aansmeren – dat beruchte contract is niet mals (grinnikt).

»À propos. Aan het begin van aflevering twee vroeg Jens Dendoncker me: ‘En, hoe vond je de eerste aflevering?’ ‘Ik vond het heel leuk’, zeg ik, ‘Maar wel wat sneu voor Marcske.’ Er komt geen reactie, waarop ik: ‘Och, wat zeg ik nu! Ik bedoel natuurlijk Herman!’ Pas op dat moment besef ik: ‘Fok! Er zitten hier driehonderd mensen in de zaal die er vorige week niet waren. Die mogen helemaal niet wéten dat Marcske uit ‘F.C. De Kampioenen’ in het Skiwi-pak zat!’»

HUMO De volgende ochtend lag er een dwangsom van 200.000 euro op je deurmat?

CANNAERTS (lacht) «Potverdorie zeg, was dat even schrikken. Máár: zo weet ik tenminste waarvoor ik de rest van mijn leven zal moeten werken.»

Annick Gielens (rechts): 'Alles aan onze kostuums moet kloppen. Zo hebben we voor Hippo zangeres Lizzo als voorbeeld genomen.' Beeld VTM
Annick Gielens (rechts): 'Alles aan onze kostuums moet kloppen. Zo hebben we voor Hippo zangeres Lizzo als voorbeeld genomen.'Beeld VTM

DE STYLISTEN: ‘Frigo en Barbecue’

Een kiwi in een skipak, een nijlpaard in een tutu, een zeeppomp met sterallures... Geen wonder dat de pakken van ‘The Masked Singer’ zo geflipt zijn: het bijzonder sympathieke duo dat ze mee heeft bedacht is zelf óók prettig gestoord.

HUMO In hoge VTM-kringen worden jullie de meesterbreinen achter ‘The Masked Singer’ genoemd: ‘Hun aanwezigheid maakt een verschil van dag en nacht.’

ANNICK GIELEN «Het is fijn dat dat zo gezegd wordt, want we hebben soms het gevoel dat het evident is wat we doen.»

AMKE RIJKENBARG «Terwijl we amper ons bed zien! Nee, we willen vooral benadrukken dat het teamwork is. Niet alleen de kostuums, trouwens. Van poetsploeg tot producer: elk departement is belangrijk.»

HUMO Hoe ziet het perfecte ‘The Masked Singer’-pak eruit?

RIJKENBARG «Het moet, in de mate van het mogelijke, beweeglijk zijn, er moet expressie in zitten, en het mag ook wel wat verbloemen. Is de persoon achter het masker lang of kort, dik of dun? Daar moet de kijker het raden naar hebben.

»Wat we ook heel belangrijk vinden: een aantal kostuums moeten uniseks zijn. Je mag bij de eerste aanblik niet weten: dát is zeker een man.»

HUMO Zijn de pakken op maat van de deelnemers gemaakt? Ik hoor dat Konijn werd aangepast toen bekendraakte dat Conner Rousseau dat pak zou aantrekken.

GIELEN «Klopt, we waren ook gewoon niet tevreden. We vonden de oorspronkelijke versie te kinderachtig. En we stonden erop: voor ons moest het een wít konijn zijn.»

HUMO Aha?

RIJKENBARG «Ja, omdat er heel lang een wit konijn in ons atelier heeft rondgehuppeld: een overblijfsel van een videoclip die er ooit gedraaid is. Dat was een bijzonder eigenwijs beest. Een Conner dus (lacht).»

Op de foto: Timmy Simons (Groot Licht) Beeld VTM
Op de foto: Timmy Simons (Groot Licht)Beeld VTM

HUMO Halen jullie wel vaker inspiratie uit je eigen leven?

IN KOOR «Jáá!»

RIJKENBARG «Zo is Leeuw ontstaan uit een jeugdherinnering van ons. Ken je de serie ‘Daktari’ uit de jaren 60? Daarin had je een schele leeuw die Clarence heette.»

GIELEN «En vanuit die sprankel inspiratie beginnen we dan een heel personage te bedenken.»

HUMO Als jullie hele dagen over schele leeuwen en witte konijnen dromen, denken jullie dan nooit: ik word knettergek?

RIJKENBARG «O, dat zijn we al!»

GIELEN «’t Is een vereiste voor de job.»

RIJKENBARG «Voor elk pak hebben we onze eigen bijnaam. Als we bijvoorbeeld IJskoning en Flamme Fatale bespreken, dan hebben wij het over Frigo en Barbecue.»

HUMO Hoe hoog ligt het niveau van onze pakken in vergelijking met de buitenlandse versies van ‘The Masked Singer’?

GIELEN «Héél hoog. Ik zeg dat niet om te stoefen, maar we kijken allebei naar die andere shows, en...»

RIJKENBARG (toont een foto van een armetierig carnavalskostuum) «Dat is de Hippo uit het Duitse ‘The Masked Singer’. We bestellen onze kostuums bij hetzelfde atelier. Toen we over óns nijlpaard vertelden, zeiden ze: ‘O, daar hebben we al een ontwerp van. Goed zo?’»

GIELEN «‘Ik denk het niet!’ (lacht) Dat van ons moest véél beter: we hebben de Amerikaanse R&B-zangeres Lizzo als voorbeeld genomen.»

HUMO Hebben jullie zelf weleens een pak gepast?

RIJKENBARG «We hebben ze allemaal, stuk voor stuk, aangetrokken. Zelfs als ze honderd maten te groot waren.»

GIELEN «Zo voelen we wat de beperkingen zijn, waar het niet goed zit.»

RIJKENBARG «We zijn de enigen die alle pakken van ‘The Masked Singer’ hebben gedragen, dus wij kunnen het weten: het allervervelendste pak was dat van Bambi. Met dat loodzware gewei.»

HUMO Edelhert, bedoel je?

GIELEN «Bambi dus (lacht). Verdorie, respect voor de man die dáárin heeft opgetreden (Johnny Logan, red.). Met wat meer tijd hadden we dat pak vervangen, want eigenlijk was het niet te doen.»

HUMO Tot slot iets wat ik me al lang afvraag: welke drugs werken het best in de gemiddelde ‘The Masked Singer’-brainstormsessie?

GIELEN «Drugs doen we niet. Maar drank wel, hè?»

RIJKENBARG «Ja, dat is een ander verhaal. Er sneuvelen véél gin-tonics in ons atelier.»

HUMO En flessen wodka: alle kostuums zijn na gebruik zo bezweet dat ze moeten worden ontsmet met alcohol.

GIELEN «Dat doet me eraan denken: we zoeken nog een goeie wodkasponsor. Voor de kostuums, hè?»

RIJKENBARG «Voorál voor de kostuums.»

Lene Bettens, opnameleider: 'Wat als de kandidaten naar het toilet willen? Niks, ze moeten maar braaf vooraf gaan.' Beeld vtm
Lene Bettens, opnameleider: 'Wat als de kandidaten naar het toilet willen? Niks, ze moeten maar braaf vooraf gaan.'Beeld vtm

DE OPNAMELEIDER: ‘Ouderwets krijtbordje’

Ooit al stiekem gehoopt dat zo’n Champignon eens pardoes van het podium zou denderen? Pech, want op de set loopt ene Lene Bettens rond, één van de opnameleiders die ervoor zorgen dat zoiets zeker níét gebeurt.

LENE BETTENS «Een opnameleider is getrouwd met de call sheet – er mag zo min mogelijk van het schema worden afgeweken – maar binnen die strakke planning proberen we het voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken. We zijn eigenlijk reisleiders op een luxueuze all-invakantie, waar de cocktail al klaarstaat voor je beseft dat je dorst hebt (lacht).

»Voorts zorgen we er met ons team voor dat de deelnemers veilig en wel op het podium geraken. De eerste keer dat ze in vol ornaat het podium betreden, staan we er met z’n allen rond, als jagers die een mammoet omsingelen – of beter: een Leeuw. En tussen de opnames door staan we als gekken met waaiers te wapperen, om toch wat lucht in die pokkehete pakken te krijgen.»

HUMO Als je zo’n masker opheft, zit er dan telkens een vloekende BV onder?

BETTENS (lacht) «Ze klagen vooral over de warmte. Nu, ik kijk niet onder die maskers, want ik hoor niet bij het groepje ingewijden dat vooraf weet wie de kandidaten zijn. Voor de communicatie is dat niet altijd gemakkelijk: de kandidaten mogen niet praten, dus moeten ze hun boodschap op een ouderwets krijtbordje krabbelen. En we hebben een eigen gebarentaal: ‘Als je onmiddellijk van het podium wilt worden gehaald, doe dan dít teken.’»

HUMO Wat is het teken voor ‘Ik moet nu naar het toilet of mijn pak is naar de vaantjes’?

BETTENS «Dat hebben we niet. Ze moeten gewoon braaf op voorhand gaan, net als iedereen (lacht).»

HUMO Vind je het niet spijtig dat je niet weet wie er onder de maskers zit?

BETTENS «Ondertussen weet ik het wel, want bij de ontmaskering moet ik er telkens bij zijn. Maar ik vind het net léúk om het zo lang niet te weten: zo kan ik gewoon mee raden!»

Op de foto: Marc Coucke (Kolonel Mops). Floris Bosveld (rechts): 'Als Nederlander ken ik de meeste deelnemers niet. Dat is een voordeel: miljardair of komiek, het maakt voor mij niet uit' Beeld vtm
Op de foto: Marc Coucke (Kolonel Mops). Floris Bosveld (rechts): 'Als Nederlander ken ik de meeste deelnemers niet. Dat is een voordeel: miljardair of komiek, het maakt voor mij niet uit'Beeld vtm

DE CHOREOGRAFEN: ‘Deeltijds psycholoog’

Blijkt in de wat harkerige eigenaar van Anderlecht plots een verrassend zwierige danser te schuilen, dan zitten choreografen Shiobian Dumas en Floris Bosveld daar voor iets tussen.

HUMO Hoeveel overtuigingskracht kostte het om één van ’s lands rijkste personen als een hond met vlooien achter zijn oor te laten krabben?

SHIOBIAN DUMAS «Werkelijk geen! Marc Coucke maakte vanaf het begin duidelijk dat hij nooit iets halfslachtig doet.»

FLORIS BOSVELD «Een groot voordeel is dat wij beiden Nederlanders zijn en de meeste deelnemers dus niet kennen. Zo beginnen we er zonder vooroordelen aan: ons maakt het geen zier uit of iemand miljardair, komiek of olympische bobsleeër is.»

HUMO Jullie moeten mensen op zeer korte tijd een flinke dosis podiumprésence bijbrengen.

DUMAS «Gebrek aan ervaring is eigenlijk een voordeel, die kandidaten durven meer risico’s te nemen. Ze redeneren: ‘Ik bén geen zanger, dus ik maak er gewoon het beste van.’»

HUMO Ik zie mensen ook bewegingen maken die je nooit van ze zou verwachten zonder masker.

DUMAS «Absoluut. Je kunt je stoutste droom beleven zonder dat iemand je herkent. Dat wil iedereen toch stiekem?»

HUMO Kruipen jullie zelf al eens in zo’n pak, om te weten wat wel en niet kan?

BOSVELD «Niet in alle pakken, maar dan vooral omdat we er niet in passen (lacht).»

DUMAS «Gelukkig maar: als we écht wisten hoe zwaar het in die pakken is, zouden we veel minder van de deelnemers durven te vragen.»

HUMO Naast choreograaf moeten jullie ook deeltijds psycholoog zijn.

BOSVELD «Alle deelnemers stappen met veel goesting in het avontuur, maar op een bepaald moment slaat de twijfel toe. Als je eenmaal in zo’n pak zit, kun je vaak niet je beste zang- en dansprestatie neerzetten, en dan zijn wij er om de kandidaten gerust te stellen.»

HUMO Jullie bedenken ook mee de karaktertrekken. Ik herinner me ene Wolf die nogal opzichtig flirtte met Julie Van den Steen.

BOSVELD «Wij zijn er pas in het tweede seizoen bijgekomen, dus daar hebben we niks mee te maken. Maar ik ken Kevin Janssens intussen een beetje en het zou me niets verbazen mocht dat volledig uit zijn koker zijn gekomen (lacht).

»De meeste karaktertrekken bespreken we vooraf, en dan oefenen we ook al op de reacties, bijvoorbeeld wanneer een speurder de juiste naam gokt. Maar in the heat of the moment vliegt veel van die voorbereiding meteen het raam uit.»

HUMO Van wiens evolutie waren jullie het meest onder de indruk?

DUMAS «Papegaai (Mathias Vergels in seizoen twee, red.) zag zichzelf in het begin absoluut niet als een showman, maar is heel sterk in die rol gegroeid. Net zoals Conner Rousseau als Konijn, trouwens. En in het huidige seizoen vind ik dat Champignon het onwijs goed doet.»

BOSVELD «En de jongste afvaller natuurlijk, Timmy Simons. Die was, zacht uitgedrukt, niet de grootste danser toen hij aankwam, maar hij is zo ver uit zijn comfortzone gestapt dat hij die achteraf niet meer terugvond (lacht).»

Lees hier deel 2: ‘Vergelijk het met wekelijks een marathon lopen in dezelfde wollen trui: elke week ruik je dat pak weer van iets verder’

‘The Masked Singer’
VTM, vrijdag, 20.35

Nu op Humo:

Herman Brusselmans sprak met Delphine Lecompte: ‘Ik blijf het buitenproportioneel vinden wat ze Bart De Pauw hebben aangedaan’

Verslaafd aan kalmeer- en slaapmiddelen: ‘Na een tijdje vóél je niet eens meer dat die pillen je traag en verward maken’

Horrorbazen: ‘‘Ik praat nooit meer met jou!’ schreeuwde mijn baas hysterisch’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234