null Beeld

Achter de schermen van de Antwerpse SM-kliniek: operatie gelukt, chirurg overleden

In de rechtzaak rond de illegale Antwerpse SM-kliniek van Karsten Schmidt, alias 'dokter Steve', heeft het openbaar ministerie afgelopen vrijdag zware straffen gevorderd voor vijf 'verpleegsters' van de inmiddels overleden Duitse dokter. Het vonnis wordt uitgesproken op 12 juni.

Douglas De Coninck

'Dokter Steve had limieten. Hij zou nooit zomaar iemands been hebben geamputeerd'

Klein berichtje in de krant, enkele weken geleden: 'Het Antwerpse gerecht heeft een illegaal ziekenhuis opgedoekt waar sadomasochistische operaties zouden zijn uitgevoerd. Patiënten konden er voor de kick tegen betaling testikels laten amputeren, een besnijdenis laten uitvoeren, een rectaal onderzoek laten doen...' Dat moést welhaast een grap of een kwakkel zijn. Humo ging op onderzoek uit en kan u melden dat van het hele berichtje slechts één woord niet klopte: zouden. Zeven jaar lang sneed en boorde de Duitse chirurg Karsten Schmidt, alias dokter Steve, er in het grootste geheim op los. Geen wens was hem te gek, maar ook na zijn schielijke overlijden blijven ex-patiënten en medewerkers hem eren: 'Er kan nooit iets zijn gebeurd tegen de wil van de patiënt in, want er werd geen verdoving gebruikt.'

Uit: Humo 3486; 17 juli 2007

Voor die enkelingen die er ook na Humo's verleidingstips van vorige week nog steeds niks van bakken, zit er misschien niks anders op: eunuch worden. Maar waar kan je daarvoor in godsnaam terecht? Probeer eunuch.org eens, en zie: er bestaat een hele community. Al dient gezegd dat die sinds enkele weken in diepe rouw is ondergedompeld.

'Ik betaalde een voorschot van 500 euro voor een castratie op 16 juni. Gisteren kreeg ik een e-mail waarin me werd gezegd dat de dokter afgelopen weekend is gestorven. Mijn afspraak werd afgezegd en het voorschot kan niet worden terugbetaald. Heeft iemand anders ervaringen met de O-R-R-kliniek in Antwerpen?'

'Het is erg. Zij vormden wereldwijd wellicht de meest gereputeerde optie voor vrijwillige, non-transseksuele castratie.'


'Ik had net de onderhandelingen afgerond voor een geheel nieuwe procedure: voor 1.200 dollar zou men de zenuwen naar mijn penis en testikels definitief blokkeren! Ik was toch al van plan om eind deze zomer naar Europa te gaan. Ik dacht dat deze procedure erg populair kon worden voor mensen zoals ik die het gevoel van mannelijke genitaliën haten, maar de elementaire functies (urineren en hormonale productie) intact willen houden. Elk overlijden is triest, maar dit is een grote klap voor de hele eunuchgemeenschap en voor mij persoonlijk in het bijzonder.'

Gespleten tong

Geen van de buren rond de keurige voormalige dokterswoning aan de Balansstraat 69 in Antwerpen, hartje Zuid, had enig idee. Het is zo'n alleraardigste wijk met een keurig speelpleintje, opvallend veel bordjes met 'Zonder haat straat' voor de ramen, en algehele mobilisatie als iemands kat vermist is. De O-R-R-kliniek bevond zich op het pleintje aan de kruising met de Lange Elzenstraat.


Buurman « Pas toen die zaterdagavond (2 juni, red.) de brandweer kwam en vanuit het raam op de dakverdieping een lijk naar beneden werd gebracht, begonnen we ons vragen te stellen. Wat voor iemand was die man geweest? We hebben nooit met 'm gesproken, maar ook nooit iets verontrustends opgemerkt. In de krant stond enkele dagen later dat in onze straat zeven jaar lang een geheime sm-kliniek heeft bestaan. Dan denk je aan nachtelijk gebrul en getier, en rare kwieten die in en uit lopen. Maar daar hebben we allemaal niks van gemerkt.»

Het lijk - een veeleer volumineus lijk - was dat van de 39-jarige Duitser Karsten Schmidt. Zo te zien zorgde hij als hoofdchirurg in zijn sm-kliniek beter voor zijn patiënten dan voor zichzelf. Hij woog volgens voorzichtige schattingen 150 kilo, at buitengewoon ongezond, was kortademig en klaagde eind mei de hele tijd over die fucking tropische temperaturen. Hij voelde zich die middag even niet lekker en was in één van de patiëntenkamers op de bovenste verdieping gaan uitrusten. Eén van zijn medewerksters - kort van stof verder - meldt in een mailtje: 'Hij stierf aan een hartaanval ten gevolge van zijn overgewicht. Het gebeurde heel snel. Ik bezocht hem en bleef twee uur bij hem. Ik vertrok, keerde een halfuur later terug en hij was dood.'

null Beeld


De hulpdiensten probeerden de kolos eerst nog via de trap naar beneden te krijgen, maar dat lukte niet. De brandweer erbij dan maar, en de politie.

Die kwam, ontdekte een volwaardige operatiekamer en trok een paar kasten open. Over de gelaatsuitdrukkingen van de agenten die de dvd's als eersten bekeken is niets bekend. Meerdere filmpjes laten close-ups zien van de amputatie van iemands scrotum. In andere werd een hele penis weggesneden, of een tepel. Er zat er eentje tussen waarin een vrouw zonder narcose haar vagina liet dichtnaaien, nog een paar waarin schaamlippen werden weggesneden en eentje waarin iemands tong in tweeën werd gesneden. O-R-R staat voor operating room roleplay, wat de suggestie wekt van een kinky spel, en niet veel meer dan dat. Dit kon niet echt zijn, toch?

Op 20 juni volgde een grondige huiszoeking. Stapels dossiers van 'patiënten' werden uitgevlooid, dvd's en voorvertoningen op www.o-r-r.com (inmiddels gesloten) één voor één bekeken. Het was echt.

Leg neer, die bal!

Er is niet veel bekend over Karsten Schmidt. De man, geboren op 5 januari 1968, is afkomstig uit het Duitse Chemnitz en zou midden jaren negentig in eigen land een opleiding als plastisch chirurg hebben voltooid. Hij dook een jaar of zeven geleden opeens in de Antwerpse sm-scene op. Mensen die hem hebben gekend, herinneren zich een soort Duitstalig Engels zoals in ''Allo 'Allo'. En twee grote passies: zijn motorfiets en zijn Apple-computer. Schmidt had het logo van Apple op z'n linkerarm laten tatoeëren.

Dat er ergens in het Antwerpse 'zoiets bestond', was volgens Meester Ron van de BDSM-belangenvereniging Steel Moon zeker in 'bepaalde kringen' al een tijdje bekend. Op de site van de belangenvereniging prijkte ooit, kortstondig, een link naar de O-R-R-website.


Meester Ron « Tot iemand de tijd nam om eens rustig de beeldekes op de site te bekijken. Wij hebben de link toen onmiddellijk weggehaald, en hebben ons er zeer nadrukkelijk van gedistantieerd. Ik heb dokter Steve, zo noemde hij zich, één keer ontmoet, dat moet een jaar of zes geleden zijn. Het was bij Meesteres Bo, die toen nog haar studio had op Brouwersvliet. De man beweerde dat hij een kliniek wilde openen voor operating room roleplay. Ik weet nog dat ik dacht: 'Ja, 't zal wel.' In de sm-wereld zijn er zoveel die met vanalles willen beginnen. Wat later bleek dat hij effectief zijn plan had uitgevoerd. Ik had geen idee waar die kliniek gevestigd was. Het was ook niet aan ons, vond ik, om verklikker te spelen voor het gerecht. Ik denk dat ik het allemaal liever niet wilde weten.»


HUMO Te goor, naar uw normen?

Meester Ron « Het ergste vind ik dat men nu de hele tijd spreekt van een sm-kliniek. Dat klopt niet. Sm draait om de drie v's: verantwoord, vertrouwen, veiligheid. Ik vrees dat het vooral met die laatste v niet goed zat.

» Ik heb jaren geleden al gehoord over zo'n operatie: iemands balzak werd opengesneden en die man mocht dan even zijn eigen teelballen van dichtbij bekijken. Daarna werden die weer netjes op hun plaats gestoken en werd de boel dichtgenaaid. Ik zou dat dus niet bestempelen als veilig.

» Waren die verhalen waar? Dat weet je nooit, maar met alles wat nu naar boven komt, ben ik geneigd te denken van wel.»


HUMO Blijkbaar kwamen mensen vanuit de hele wereld naar de O-R-R-kliniek in Antwerpen. Dan moet ze toch in iets ruimere kring bekend zijn geweest?

Meester Ron « Naar verluidt zouden heel veel patiënten als eunuch naar huis zijn teruggekeerd. Dat was de laatste jaren zo'n beetje de specialisatie geworden van dokter Steve (windt zich op). Maar dat heeft dus niets te maken met sm! Het hele sm-milieu wordt hierdoor weer eens in een slecht daglicht geplaatst!

» Sm draait om macht en onmacht, het is een erotisch en psychologisch spel. Hoe kan het nu om erotiek gaan als je je geslachtsdelen kwijtraakt? Sorry, daarvoor is mijn verstand te klein.

» Het is, denk ik, zoals met the Other World Kingdom. Dat is een privé-domein in Tsjechië: een minisamenleving waar vrouwen heersen en alle mannen - die daar dan hun vakantie doorbrengen - gereduceerd worden tot slaven. Ik ben er zelf nooit geweest; als dominante man heb ik er niks te zoeken. Maar daar komt dus ook een massa volk op af. Omdat het zo extreem is, en uniek in de wereld.»

Volgens de Antwerpse parketwoordvoerster Dominique Reyniers was er al 'geruime tijd' voor de dood van Schmidt een opsporingsonderzoek aan de gang, al wil ze niks kwijt over de aanleiding. 'We hadden al eerder een huiszoeking gepland, maar voor het zover kwam, was de hoofdverdachte overleden,' zegt ze. 'Daardoor vervalt de strafvordering uiteraard. Het onderzoek is nu dus niet meer toegespitst op hem, maar op het personeel dat hem blijkbaar assisteerde.'

Bij gebrek aan medisch geschoold personeel rekruteerde Schmidt vooral in de Antwerpse sm-scène, met onder meer Meesteres Bo, en ook Meesteres Anouk en Meesteres Jill, allebei verbonden aan de bekende Antwerpse sm-keet The Cellar. Beide dames beantwoordden hun gsm en mail vorige week consequent niet. Erg veel griezeligs voerden ze blijkens de luttele achtergebleven filmpjes nochtans niet uit, of het zou 'zuster Jill doet genitale piercing' moeten zijn, of 'verwijderen van gips rond arm patiënt'. Het onderzoek spitst zich nu vooral toe op het identificeren van al die andere verplegers en verpleegsters, van wie achter hygiënische kapjes alleen een neus en een paar ogen zichtbaar zijn.


Dominique Reyniers « De hoofdverdachte had wel degelijk een medische opleiding, maar niet de juiste diploma's voor het soort ingrepen dat hij uitoefende (aarzelend). Laat ik het zo stellen: als u ziek was geweest, dan had u 'm zeker niet aan uw bed willen zien verschijnen. Het gerechtelijk onderzoek gaat om het onwettig beoefenen van geneeskunde en het toebrengen van slagen en verwondingen. Dat is de officiële, juridische kwalificatie waarvoor inmiddels een onderzoeksrechter is aangesteld.»


HUMO Hebben er zich al slachtoffers gemeld?

Reyniers « Nee, dat niet. Nog geen enkele.»

'Een goed mens'

De kans is zeer klein dat dat ooit gebeurt. Als iemand zich al benadeeld voelt, dan alleen omdat er een voorschot is betaald, en de zo intens verhoopte ingreep niet meer kan doorgaan.

'Doctor Steve deed ook body modification,' zegt Petra, een New Yorkse die in februari naar België kwam overgevlogen omdat ze een paar volumineuze stukken metaal in haar oor wilde; een onderneming waar geen enkele piercer zich mee wou inlaten. Dokter Steve wel. 'Ik ben een heel weekend gebleven, het was een leuke tijd.' Petra raakte bevriend met de chirurg, en bleef contact houden met hem en zijn medewerksters. In de paniekerige uren na diens dood kreeg ze al zijn medische apparatuur aangeboden.


Petra « Voor 3.000 euro. Het idee was dat O-R-R op de één of andere manier moest worden voortgezet. Maar het was al te laat. De politie was de kliniek binnengestormd. Ik heb geen idee wat er uiteindelijk van die spullen geworden is.»


HUMO Hoe kwam jij in Antwerpen terecht?

Petra « Ik ben artieste, geïnteresseerd in het lichaam en z'n culturele en politieke betekenis. O-R-R was uniek en Steve laat een leemte achter. Mensen hebben het recht op de vrijheid, vind ik, om hun eigen lichaam te ontdekken. En er, als ze dat willen, dingen aan te veranderen.

» Steve nam de tijd om uitleg te geven over de ingreep. Bij mij informeerde hij uitvoerig of ik op het thuisfront een open minded arts had die de wonden achteraf kon bekijken en zonodig verzorgen - anders ging het gewoon niet door. De operatie vond plaats in een professioneel uitgeruste operatiekamer en alle mensen rond me droegen steriele jasjes die maar één keer werden gebruikt. Steve begon meteen te roepen als hij zag dat iemand aanstalten maakte om van de strikte hygiënische regels af te wijken. Eigenlijk is het enige verschil met een conventionele kliniek dat de sfeer wat losser was. Er hing een cameraatje de hele operatie te filmen, achteraf keken we er dan met z'n allen naar. Vrij speels, allemaal.»

null Beeld


HUMO Hij verwijderde ook teelballen en schaamlippen. Eveneens in een 'losse sfeer'?

Petra « Lang niet alles wat je op zijn website en de dvd's ziet, is echt hoor. Hij legde me uit hoe ze vaak met bloed uit het slachthuis gruwelijke taferelen simuleerden. Met dat soort filmpjes verdiende hij z'n geld: een handeltje in dvd's via de site. Hij financierde er zijn apparatuur mee, wat hem in staat stelde heel veel mensen te helpen die anders in de kou waren blijven staan. Wat de Belgische media ook mogen beweren, dokter Steve had heus wel limieten. Hij zou bijvoorbeeld nooit zomaar iemands been amputeren.»


HUMO Wat een geruststelling!

Petra « Nee, echt. Ik heb hem gevraagd om implants op mijn rug, in de buurt van mijn wervelkolom. Daar wou hij niet aan beginnen. Te gevaarlijk, dat deel van het lichaam. Hij heeft ook jarenlang geweigerd penectomieën (chirurgische verwijdering van de penis, red.) uit te voeren, omdat hij zich daar niet voldoende gekwalificeerd voor achtte. Hij heeft er uiteindelijk, naar ik gehoord heb, toch een aantal gedaan. Omdat die mensen nergens anders terechtkonden.

» Het grootste deel van zijn klanten had een transseksuele achtergrond. Steve vertelde me dat Nederlandse psychologen patiënten naar hem doorstuurden. Castratie of geslachtswijziging ligt in de meeste Europese landen heel moeilijk. Er is toestemming van allerhande psychologen voor nodig, en je moet een immens tijdrovende procedure volgen. Veel mannen proppen zich dan maar vol met medicatie en vrouwelijke hormonen en riskeren zo fatale schade aan hun lever.

» Daarnaast heb je ook nog een heel kleine groep die gewoon van z'n geslachtsdelen afwil. Transseksualiteit is in bepaalde delen van de wereld stilaan maatschappelijk aanvaard, maar die groep kan nog helemaal nergens terecht. Steve hielp die mensen.

» Niemand is ooit tegen zijn zin naar O-R-R gekomen. Er kan nooit wat zijn gebeurd tegen de wil van de patiënt in, want tijdens de operaties werd geen verdoving gebruikt, of hoogstens lokale verdoving.»


HUMO Karsten Schmidt was voor alles een filantroop?

Petra « Definitely! Ik weet dat sommige van zijn filmpjes een andere indruk wekken, maar hij was erg begaan met zijn patiënten. Hij woonde zelfs in zijn kliniek. Op de benedenverdieping, dat weet ik nog, was de operatiekamer. Op de eerste verdieping had hij z'n eigen flat met living en keuken, de tweede verdieping was ingericht met bedden, infusen en medische apparatuur.»


HUMO En enkele lokale sm-meesteressen erbij, die de rol van verpleegster speelden?

Petra « Het klopt dat een aantal onder hen geen medische opleiding had, maar de belangrijkste hulp was wel een professionele verpleegster.»

Zonder zaad straat

undefined

null Beeld

Aan de andere kant van de oceaan valt iemand met een daverende klap van z'n stoel als we een fotootje doormailen van het herenhuis aan de Balansstraat 69. Patiënt S. had zich een middelgroot futuristisch gebouw voorgesteld met een dienst spoedgevallen, neonverlichting en een parking vol fonkelende ambulances. S. voelt zich al dertig jaar lang onwennig in z'n lijf. Vrouw worden wil hij niet, hij wil enkel 'dat ding' van tussen zijn benen weg, en hij wil ook niet meer geplaagd worden door testosteron.


S. « Ik zou normaal in november naar België komen. Niet dat de kliniek tot die tijd was volgeboekt, maar veel scheelde het blijkbaar niet. Ik was hier al jaren mee bezig. Dokter Steve zou eerst een orchiëctomie (verwijdering van de testikels, red.) bij me uitvoeren. Voor het verwijderen van het scrotum zou ik dan nog eens zes maanden moeten wachten. In de mails die we uitwisselden, bleek toch wel dat hij bezorgd om me was. Ik kon in de kliniek blijven om te revalideren, net zo lang tot ik me fit genoeg voelde om terug naar de States te reizen. Hij adviseerde me zeker niet te vroeg terug te keren. Mede daardoor ging ik ervan uit dat het een legale, professionele kliniek was.

» Ik heb toen een dvd gekocht, puur informatief. Daarop was te zien hoe een penisverwijdering verloopt.»


HUMO En dat was genieten?

S. « Helemaal niet. De dvd liet vooral zien dat ze heel professioneel te werk gingen. Ik ben hier al jaren mee bezig, ik deed de hele tijd research, en nu kwam het punt waarop het zou gebeuren eindelijk in zicht. Voor mij persoonlijk is het een ramp dat die kliniek is opgedoekt.

» Ik ergerde me aan het BDSM-sfeertje op de site. Al die links naar Antwerpse domina's, die filmpjes... Ik vond het dom, stupide, ridicuul - kies zelf maar. Blijkbaar hoorde het erbij, om de handel draaiende te kunnen houden. Ik had wel het gevoel dat het de laatste maanden allemaal wat professioneler werd, dat ze mensen echt wilden helpen. Dokter Steve - dat is minder bekend - steriliseerde bijvoorbeeld ook mannen, of voerde puur esthetische ingrepen uit aan de vagina.»
Petra « Of de simpelste der ingrepen: het wegwerken van moedervlekken of puisten. Hij deed dat allemaal.»


S. « Zijn tarieven waren meer dan redelijk. Als je het vergelijkt met het uitputtende parcours dat bijvoorbeeld een transseksueel elders moet afleggen, was het spotgoedkoop.»

Een nieuw begin?

In maart van dit jaar opende in het Duitse Chemnitz, in de deelstaat Saksen, de Praxis-Klinik Julia. Het moest het eerste buitenlandse filiaal van O-R-R worden, geleid door ene dokter Julia, die in Antwerpen werd opgeleid door Schmidt. In een kort mailtje relativeert ze de mediaberichten: 'Wij hebben veel fake operaties uitgevoerd. Ik hoop dat de politie het niet allemaal ernstig neemt. Ik was aanwezig bij één echte operatie, alle andere waren fake. Gelukkig heb ik nog contact met de patiënten, die eigenlijk veeleer toeschouwers waren, en kan ik bewijzen dat we hen niet hebben opengesneden: dan zouden ze littekens moeten hebben. O-R-R heeft zeven jaar bestaan, ik was er maar vijf maanden bij. Meestal werden van één sessie drie films gemaakt, en was alles fake.'

Het valt te betwijfelen of dat de hele waarheid is. S. noemt zich na al die jaren een expert en zegt 'pertinent zeker te weten' dat zijn (dure) dvd een authentieke penectomie laat zien. Ook in gerechtelijke kringen in Antwerpen wordt niet getwijfeld aan wat het politionele oog zag. Karsten Schmidt zelf postte begin dit jaar trouwens enkele ethische beschouwingen op eunuch.org. Over zijn eigen werk, de eed van Hippocrates, die alle artsen moeten afleggen, en zijn volste begrip voor mannen die van hun penis afwillen.
Karsten Schmidt « Het probleem is de regel primum non nocere. Het is ons (artsen, red.) niet toegestaan medische procedures uit te voeren die resulteren in letsels of het verlies van een natuurlijke functie. Zelfs als het je lukt om de behoefte aan een penectomie te laten erkennen als een mentale stoornis - wat het niet is - zal ik niet aanvaarden dat er iets fundamenteel fouts is aan wat wij doen. Dat is niet zo.»
Inmiddels is ook de Duitse kliniek én de website opgedoekt, maar blijkbaar slaagden de fans er deze keer wel in om de medische apparatuur in veiligheid te brengen. Voor de witte poort in de Balansstraat hangt nu een bordje: 'Te huur, woning vrij 01/07/07, 1.000 euro.'

Petra « Triest, dat het zo moet eindigen. Maar ik weet zeker: het zal niet lang duren of ergens opent binnenkort een nieuwe O-R-R de deuren. Maar dan misschien een beetje discreter.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234