null Beeld

Achter de schermen van De Laatste Show: de woensdag van Mieke Debruyne

Op de redactie van de Laatste Show wordt er soms hevig gediscusseerd. Iedereen heeft er zijn dada, we zijn een amalgaam van sportfreaks, politieke beesten, cinefielen, cultuurhonden, soap-verslaafden en muziekjunks. We verslinden kranten en tijdschriften en scannen die naar interessante gasten. Wat in onze zetel terecht komt is een weergave van al die interesses. En uiteraard willen we de sterren en de zogenaamde A-figuren, zoals een Natalia of een Herman Brusselmans maar we gaan ook op zoek naar minder bekende mensen met een interessant verhaal.

Redactie

En zoals ik al zei, daar gaan soms hevige discussies aan vooraf. Moeten we die regisseur doen waar haast niemand van gehoord heeft, omdat de cinefiel van dienst zo lyrisch doet over zijn films, of die schrijver waarvan de boekenvreter zegt dat hij meesterwerken schrijft? Een goed boek, geniale CD, of een beklijvende film zijn niet altijd de garantie op een goed gesprek. Heeft de man of vrouw in kwestie een leuk verhaal, relativeert hij zichzelf genoeg. Al die dingen worden gecheckt.

Ook over de inhoud wordt gediscussieerd. Als ik een schrijver mag interviewen, kan ik het niet laten om er enkele typische boekenbijlage-vragen in te sluizen die dieper ingaan op zijn werk. En die gaan er meestal onverbiddelijk uit. En dan ga ik die vol devotie verdedigen. En krijg ik te horen dat ik maar voor Canvas moet werken. En dan realiseer ik me weer: als je om 10 u naar 'één' zapt, wil je onderuit in je zetel zakken en geëntertaind worden, je wil nieuwe dingen ontdekken en een interessant gesprek horen, maar je wil vooral nog eens goed lachen om even af te kicken van de dagelijkse ratrace.
Want soms krijgt De Laatste Show de kritiek dat de gesprekken nergens over gaan, dat het allemaal ondraaglijk licht is. Maar daar ga ik totaal niet mee akkoord. Uiteraard gaan we de ziel van onze gasten niet binnenste buitenkeren of gedichten analyseren of het keiharde en confronterende gesprek met de politicus voeren. Daar zijn andere zenders en programma's voor. Wij willen een inhoudelijk sterk gesprek maar proberen ook te zoeken naar de mens achter de sportman, politicus, schrijver, acteur, muzikant, wetenschapper... We willen die mensen ook horen praten over de kanttekeningen van hun beroep, de leuke anekdotes, de futiliteiten en de details die er eigenlijk niet toe doen maar op een bepaalde manier ontluisterend zijn.

De grootste voldoening krijg je als je een gast mag interviewen die bij het grote publiek nog niet bekend is maar in de zetel iedereenn charmeert: de muzikanten Seasick Steve en Bon Iver, regisseur Pieter Van Hees, flamencodanseres Maria Jose Franco, of enkele jaren geleden Dimitri Verhulst of Ramsey Nasr, allemaal pakten ze het publiek in.

Dus op de vraag 'Moeten we die uitnodigen?' volgt meestal hetzelfde antwoord : 'Ja, als hij een leuk verhaal heeft en zichzelf niet te au serieux neemt.' Want dat is dé manier om te schitteren in De Laatste Show.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234