Achter de schermen van Rock Werchter

Op T-shirts staat Werchter tussen Parijs, Barcelona, Tokio en Amsterdam. Niet slecht voor een festival dat vierendertig jaar geleden werd opgericht door een stel piepjonge vrijwilligers die elkaar kenden van de jeugdbeweging in het dorp. Sindsdien is de organisatie er stukken professioneler op geworden, maar de mensen achter de schermen zijn nog altijd grotendeels dezelfden.

Ze komen uit de omgeving, en zijn samen met het festival groot geworden en gevormd, in de minst katholieke betekenis van het woord. Sommigen haakten af toen het festival uit zijn voegen begon te barsten, anderen staan vandaag aan het hoofd van firma's die tot ver buiten de landsgrenzen bekendheid genieten, nog anderen bleven gewoon al die jaren op hun post in de schaduw. Zes gesprekken met de werkers van Werchter.

''Mijn schoonmoeder heeft nog een gebraad klaargemaakt voor The Police!''
De ingang

Als u een bandje hebt, moet u nog altijd voorbij Chris Zippola zien te geraken, die al dertig jaar de ingang in de gaten houdt. 't Is te zeggen: Zippola, directeur van het gelijknamige bedrijf, posteert tweehonderdvijftig mensen aan alle grote en kleine poorten die toegang geven tot de weide.

Chris Zippola «Er zijn altijd wel groepjes mensen - vaak dezelfde groepjes - die voor niks proberen binnen te komen. Waar nu de ingang is, heeft jarenlang een vijver gelegen: die probeerden ze dan over te zwemmen.»

De frontstage

Al sinds 1978 trekt Fonny Jans uit Heusden-Zolder naar Werchter voor wat toen nog het Rock & Blues Festival heette. Sinds 1991 zorgt hij ervoor dat u niet al te veel schade oploopt als u met uw zatte botten al crowdsurfend in de frontstage belandt. Fonny is die beer van twee meter hoog en bijna even breed, met de baard en de lange zwarte paardenstaart: dit jaar misschien toch eens dank u wel zeggen.

Fonny Jans «In mijn eerste jaar in de frontstage speelde Sting, en tijdens Message in a Bottle' begon het publiek massaal met flessen te gooien. Plastic flessen, maar als die voor de helft met water zijn gevuld kan dat ook hard aankomen. Ik heb toen een paar serieuze gewonden gezien. Het jaar daarop waren plastic flessen niet meer toegelaten.»

De catering

Er is nog iemand van de familie De Meyer die actief is geweest in de rand van Werchter: Ria De Ryck, de vrouw van Hedwig Stageco' De Meyer (en tevens medeoprichter van het festival). In de beginjaren verzorgde ze de catering voor de medewerkers en een enkele artiest. In 1991, toen de kinderen naar de middelbare school gingen, is ze ermee gestopt.

Rya De Ryck «Voor The Police heeft mijn schoonmoeder eens in zeven haasten een gebraad in de oven gestoken. Ze is daar toen zelf mee naar de weide gereden. Met patatjes, boontjes en worteltjes, als ik me niet vergis.»

U leest het volledige interview met de werkers op de weide vanaf dinsdag 30 juni in Humo 3591

Humo.be/festivalitis

Bent u graag als eerste op de hoogte van het reilen en zeilen op en rond de festivalweide? Volg Rock Werchter live op humo.be/festivalitis alwaar wij u rechtstreeks vanuit onze bloghut op de weide overstelpen met reviews, nieuws, video's en fotospecials.

Om u een idee te geven van wat uw mag verwachten...

Sfeerbeelden van Rock Werchter 2008:


Werken op Werchter

Bekijk hier de beeldenHet regent. En dan?

Lazy Sunday Afternoon


Video Werchter 2008: introducing Filip, campingverantwoordelijkeWerchter-bijlage

Deze week middenin Humo de definitieve festivalbijlage! Alles over Rock Werchter inclusief interviews en Het Gat van de Wereld

De Humo-stand en de Ronde van Werchter

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234