null Beeld

Achter de schermen van 'Tegen de sterren op'

Selah Sue die zich sterk toont in klinkers. Regi en Astrid Bryan die stijlvol ten dans spelen in het Sportpaleis. Johan Boskamp die Tom Coninx in de zeik zet. Greet De Keyser die bepaald hitsig wordt van Barack Obama. U zag het de afgelopen weken allemaal in 'Tegen de sterren op'.

Jeroen Maris

En u wist het wel te pruimen: het imitatieprogramma op vtm scóórt in de kijkcijfertabellen. Tijdens één van de opnamedagen voor een livepubliek mocht Onze Man vakkundig in de weg lopen.

Tussen de bedrijven door praatte hij met regisseur David Ottenburgh en Liesbet Vaes, de productieleidster die de boel van a tot z superviseert; met scenaristen Erik Gordts, Bjorn Hamal en Stef Durnez; met stilistes Els Van Lierde, Mieke Van Buggenhout en Sofie Pepermans; en met drie van de acteurs: Walter Baele, Chris Van Espen en Guga Baùl.

Maar beginnen we bij het begin. Een nieuw seizoen 'Tegen de sterren op' start bij de obligate brainstorm: in verschillende sessies spelen de acteurs, redacteurs en scenaristen van productiehuis DED's It pingpong met ideeën. Curieuze invallen worden opgelijst, potentiële nieuwe imitaties worden bediscussieerd.

David Ottenburgh «We willen absoluut de vinger aan de pols houden – dat is één van de belangrijkste kenmerken van 'Tegen de sterren op'. We bekijken welke nieuwe programma's eraan zitten te komen, en we proberen in te schatten wie de nieuwe beroemdheden worden. Waar zal een hype rond ontstaan, en wat zal z'n glans verliezen? Imitatie en parodie leven bij gratie van de herkenbaarheid – je hebt een referentiekader nodig, en dat verschuift nu eenmaal elk jaar. Daardoor kunnen we niet te ver op voorhand werken.

»Dat geldt zéker voor onze politieke items. Anderhalf jaar lang kon niemand voorspellen wat er precies zou gebeuren. Probeer maar eens iets zinnigs te doen met een figuur als Elio Di Rupo, terwijl het helemaal niet duidelijk was of die man nu premier zou worden of niet.»

Liesbet Vaes «In de aflevering van donderdag zingt Di Rupo 'Vlaanderen boven'. Op het moment van de opnames stond nagenoeg vast dat hij eerste minister zou worden, maar voor de zekerheid hebben we toch twee versies opgenomen: eentje waaruit blijkt dat hij het effectief geworden is, een andere waarin hij nog geen premier is. Dat is geen kwestie van mierenneuken: het móét kloppen.»

Bjorn Hamal «We waren erg blij met de samenstelling van de nieuwe regering, en vooral met Pieter De Crem, want we hebben een heel goeie imitatie van hem.»

Stef Durnez «In de pilot van de eerste reeks zat een geslaagde sketch met Jean-Marie Dedecker. Alleen: bij de verkiezingen kapseisde zijn partij, en werd hij in de coulissen geduwd. Hoe goed we die sketch dan ook vinden, we moeten ze weggooien. Een imitatieprogramma delft z'n eigen graf als het vol zit met figuren die al door de actualiteit opgegeten zijn.»

Erik Gordts «Idealiter zou de kijker een personage die week ook écht op tv gezien moeten hebben. Het ontslag van Adrie Koster bij Club Brugge was op dat vlak een meevaller: we gingen hem sowieso doen, maar uitgerekend in die week beheerste hij ook de actualiteit.»

Bij de brainstormsessies hebben de acteurs een belangrijke stem.

Chris Van Espen «Ik heb bijvoorbeeld zelf gevraagd om Marco Gerris (uit 'So You Think You Can Dance', red.) te mogen imiteren. Ik zag meteen de fysieke gelijkenis, en ik had al een idee hoe ik die figuur kon vormgeven. Da's een goede manier van werken: als je de opdracht krijgt om die of die te doen, is de kans groter dat het mislukt.»

Walter Baele «Ik heb voorgesteld om Herman Van Rompuy en Adrie Koster te doen. De redactie vertrouwt me daarin. Ik heb in mijn carrière al honderden figuren gespeeld: ze weten wel dat ik me niet snel aan iemand zal vertillen. Maar het werkt evengoed in de omgekeerde richting. Ik zou zelf nooit op Howard Gutman zijn gekomen, de Amerikaanse ambassadeur. Ik zag aanvankelijk niet wat voor geestige situaties dat kon opleveren. Maar toen ik een handvol filmpjes op YouTube gezien had, was ik helemaal om.»

Guga Baùl «Ideeën ontstaan soms ook buiten die brainstormsessies. Nu en dan blijf ik in Antwerpen bij Ivan (Pecnik, red.) slapen, en dan komen er tussen pot en pint altijd wel ideeën aanwaaien, zoals de imitatie van Kürt Rogiers

Annemie Struyf in 'Tegen de sterren op'

Astrid Bryan en Regi in 'Tegen de sterren op'

Bart Peeters in 'Tegen de sterren op'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234