null Beeld

Acteur en rapper Jeroen Perceval praat met zijn vader, theatermaker Luk, over hun gezamenlijke turbulente verleden

De debuutplaat van acteur en rapper Jeroen Perceval - ‘Droomt & waakt’ - is behalve een afrekening met demonen uit zijn turbulente verleden ook een liefdevolle drive-by shooting aan het adres van zijn vader, theatermaker Luk Perceval.

Kristoff Tilkin

Twee jaar geleden kondigde acteur Jeroen Perceval – zoon van theatermaker Luk Perceval en bekend van onder andere ‘Rundskop’, ‘Borgman’ en ‘Dagen zonder lief’ – de spoedige bevalling aan van zijn eerste hiphopplaat. Rappen – of in zijn woorden: rijmen – was naar verluidt geen uit de hand gelopen hobby, maar zuivere noodzaak: iets waarmee hij de schimmen in zijn hoofd beter de baas kon, iets om de ronddwarrelende flarden verleden netjes mee te rangschikken. Maar Perceval raakte nooit tot in het kraambed – tot nu.

Deze week verschijnt ‘Droomt & waakt’: hiphop, but not as we know it, althans niet in deze contreien. Perceval alias kRaMeR laveert in zijn teksten tussen hoop en wanhoop, en de grondstof voor zijn verzen diept hij op uit zijn eigen turbulente verleden vol drugs, depressies en demonen. ’t Is een bijwijlen naïeve, maar hondseerlijke plaat: Perceval ritste zijn borstkas open en ontblootte zijn hart – ‘Durft is zien / durft is voelen / hoe hard ’t hartje klopt’.

En nergens gaat het gebons meer door merg en been dan in ‘Pa’, een nummer waarin hij afrekent met zijn vader Luk maar ‘m tegelijk liefdevol omarmt. In Humo praten ze er voor het eerst met elkaar over.

Luk (tegen Jeroen) «Waarom heb je me eigenlijk nooit laten weten dat je een nummer over mij had geschreven?»

Jeroen «Hoezo?»

Luk «Je broer stuurde me een tijdje geleden een mailtje: ‘Hey, pa, ik heb nog eens een clipje gemaakt bij een nummer van Jeroen.’ Ik klik nietsvermoedend op die link, en vervolgens schrik ik me rot als ik die tekst hoor.»

Jeroen (kijkt naar het plafond) «Mja.»

HUMO Dacht je dat het niet veel uitmaakte wie het hem liet weten?

Jeroen «Ik denk het.»

Luk «Het is niet de eerste keer dat hij biografische gegevens gebruikt voor een nummer. Maar dit keer heb ik geluisterd met een mengeling van pijn en vreugde. Hij beschrijft namelijk momenten in ons beider leven die overduidelijk littekens hebben achtergelaten. En geloof me: je zoon horen zingen dat je zo weinig naar hem lachte, dat is pijnlijk. ’t Was voor mij ook een turbulente periode, maar bij een kind hakt dat er serieus in, zo heb ik gemerkt.»

Het volledige interview met Luk en Jeroen Perceval leest u deze week in HUMO.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234