null Beeld

Acteur Victor Reinier heeft dyslexie: 'Dat geworstel met woorden heeft veel opgeleverd'

Acteur Victor Reinier (55) speelt sinds 2007 één van de hoofdrollen in ‘Flikken Maastricht’, als de doortastende rechercheur Floris Wolfs. Sinds een paar jaar schrijft hij ook mee aan de scenario’s van de politiereeks en dat is opmerkelijk, want Reinier heeft dyslexie. Maar voor hem is dat een voordeel, zegt de acteur.

Victor Reinier «Als je alle woorden verkeerd leest, dan slaat een zin nergens meer op. Dat is goed voor je fantasie, want je leest dingen die heel absurd zijn. Als je bij je ouders in de auto zit, op weg naar Frankrijk, en niet kunt lezen, staar je maar naar buiten. Dan ga je verhalen verzinnen bij alles wat je ziet. Ik ben ook lenig met taal, want als je woorden die je niet begrijpt, gaat opzoeken, dan vind je altijd acht synoniemen. Van al die dingen heb ik profijt nu ik scenario’s schrijf.»

– Wanneer is je dyslexie ontdekt?

Reinier «Op mijn 18de. Twee jaar nadat mijn ouders me naar een psycholoog hadden gestuurd omdat ik concentratieproblemen had. Die man schreef me amfetamine voor. En die verkocht ik door.

»Ik las langzaam, en ik las dingen die er niet stonden. Een vriend op school nam de tijd mij dingen uit te leggen. Op een gegeven moment zat ik zelfs naast hem en schreef ik alles van hem over. Maar dan wel zo slim dat ik een 6 haalde, en geen 9.»

– Had dan niemand door: Victor kan niet lezen?

Reinier «Dat is heel apart. Nu heeft iedereen die een keer stottert een aandoening. In die tijd niet. Ik kom uit een behoorlijk intellectueel gezin. De boekenkasten puilden uit, J. Bernlef was de beste vriend van mijn vader, er zaten geregeld schrijvers bij ons aan tafel. Dan werd er gepraat over boeken, en ik luisterde en leerde erover mee te praten zonder een letter te hebben gelezen. Ik werd er handig in om mijn mond te houden tot ik links iets hoorde wat ik rechts kon invullen.

»Ook op school kon ik iedereen laten geloven dat het best oké ging. Pas toen ik Duits en Grieks kreeg, was het niet meer te doen. Ik was alleen nog maar panisch bezig om ervoor te zorgen dat ik bij proefwerken kon spieken.»

– Was er een vak waar je goed in was?

Reinier «Biologie en scheikunde. Als ik geen dyslexie had gehad, was ik biochemie gaan studeren en had ik nu in een witte jas in een laboratorium gestaan. Maar op mijn oude dag realiseer ik me ook: al heb ik moeite met lezen, ik heb een goed werkende kop. En dat geworstel met woorden heeft veel opgeleverd. Ook dat ik voor wetenschapsvakken moest kiezen, helpt nu ik scenario’s moet bedenken. Want een whodunit is een puzzeltje, en daar zijn die romantische taalkundigen minder goed in.»

© De Volkskrant

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234