null Beeld

Actie: Manhunt

‘Manhunt’, dat in de VS als ‘Lone Target’ wordt uitgezonden, is een programma op Discovery Channel waarin voormalig Navy SEAL Joel Lambert – Rambo, maar dan zonder machinegeweer – te zijner maar toch vooral te onzer vermaak uit de klauwen tracht te blijven van professionele militaire opsporingseenheden.

Noud Jansen

Achtenveertig uur heeft Lambert telkens de tijd om met een cameraman en een producer in z’n nek een traject van vijfentwintig kilometer af te leggen zonder gevat te worden door zijn belagers, die de beschikking hebben over speurhonden, drones en helikopters met infraroodcamera’s. Vermakelijke tv voor tienjarige jongetjes die graag met action figures spelen, en voor huisvrouwen die last hebben van opspelende hormonen.

Joel Lambert (41) «‘Manhunt’ gaat in essentie uit van een ontsnappingsscenario: je wordt gevangen gehouden door de vijand maar je weet te ontkomen, en vervolgens moet je het vege lijf zo snel mogelijk naar veilig gebied zien te reppen, zonder de hulp van wapens of vervoermiddelen. Als voormalig Navy SEAL – ik ben tien jaar bij de Amerikaanse elitecommandotroepen geweest – kan ik je vertellen: dit is het absolute worst case scenario.»

HUMO Ik las dat u missies in Kosovo en Afghanistan hebt gedaan: bent u in uw commandojaren daadwerkelijk ooit in zo’n situatie verzeild geraakt?

Lambert «Daar mag ik je helaas niks over zeggen: ik ben gebonden aan zwijgplicht.»

HUMO Ik noteer: ‘Ja.’ Welke trucs gebruikt u om uit de handen te blijven van de speurteams die achter u aan zitten?

Lambert «Ik concentreer me vooral op twee technieken: het uitwissen van mijn sporen en het crëeren van afleidingsmanoeuvres. Het eerste doe ik om het mijn belagers zo moeilijk mogelijk te maken; het tweede om hen zodanig te frustreren dat het hun helder denkvermogen aantast. Ik stem mijn gedrag ook altijd af op de zwakke plekken van de hulpmiddelen die ze ter beschikking hebben. Stel bijvoorbeeld dat ze een speurhond inzetten: de reukzin van een speurhond kun je onmogelijk verschalken, maar wat je wel kunt doen is het beest uitputten, of het vertrouwen van de handler in zijn hond laten wankelen. Je legt bijvoorbeeld een klein tweede reukpad aan, waardoor de hond niet weet welk van de twee paden hij moet kiezen, het echte of het valse. ‘Manhunt’ is in die zin een soort kaartspel: je moet telkens zo veel mogelijk winst zien te halen uit de kaarten die je in je handen hebt.»

HUMO Wel een erg vermoeiend kaartspel, me dunkt.

Lambert «O, het is slópend, fysiek zowel als mentaal. Na iedere opname lig ik vijf dagen in mijn bed om te recuperen, zonder overdrijven. En dan heb ik nog geluk dat er me nooit iets ernstigs is overkomen, zoals dat bij enkele van mijn crewleden wel het geval was. Mijn producer is zelfs bijna doodgegaan toen hij in Panama in de nek werd gestoken door een vliegende vis van wel een meter lang. Een deel van die vis zat helemaal in zijn nek verstopt – een team van chirurgen heeft het er langs de andere kant moeten uitduwen, vanwege de weerhaakjes. Één centimeter was dat ding verwijderd van z’n ruggenmerg, en anderhalve centimeter van z’n halsslagader: hoeveel geluk kun je bij een ongeluk hebben?»

HUMO In ‘Manhunt’ komt u over als een echte vent: stoer, keihard, bang van niks. Het zal me benieuwen of u in uw vrije tijd wel eens minder mannelijk voor de dag komt.

Lambert «Wel, ik ben een groot liefhebber van kerstfilms, als je dat bedoelt (lacht). Hoe meliger hoe beter, wat mij betreft: ik schaam me er niet voor dat ik er weleens een traantje bij durf te plengen.»

HUMO U beseft toch dat u zich met zo’n uitspraak alleen nog maar populairder maakt bij smachtende huisvrouwen?

Lambert (grijnst) «Je hoort mij niet klagen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234