null Beeld

Actua: Jaaroverzicht 2013

Op de negende verdieping van de openbare omroep staart Jan Becaus door het raam. Hij zucht: ‘Over twee jaar gooien ze deze gebouwen tegen de grond, maar toch leggen ze nog nieuw linoleum in de gangen. Dat is zoals de Titanic schilderen voor hij zinkt.’

Op schalkse wijze terugblikken en vooruitkijken zonder een krimp te geven: wie beter dan Becauskan het ‘Jaaroverzicht 2013’ op Eén presenteren? Misschien kan hij het over zichzelf hebben. De pas gepensioneerde nieuwslezer was zelf een krantenkop toen hij de besparingsplannen van minister van Financiën Koen Geens samenvatte met het nu al onsterfelijke: ‘Da’s gene kattenpis.’

Jan Becaus «Dat was een eigenaardig moment. Plots was ik een hype. Ik kan die aandacht voor mijn persoon ook niet meteen verklaren. Maar goed, het is altijd leuker om uitgewuifd dan uitgejouwd te worden.»

HUMO Was het u eerder overkomen?

Becaus «Neen. Voor mij is een nieuwslezer geur-, kleur- en smaakloos. Ik ben maar een radertje in de grote nieuwsmachine. I served the shit, I didn’t cook it.»

HUMO Wat was voor u de meest markante gebeurtenis van het jaar?

Becaus «Persoonlijk staat mijn pensionering uiteraard bovenaan. Voor België was dat de kroning van de nieuwe koning. En voor de wereld de aanstelling van de nieuwe paus. Dat staat buiten kijf.»

HUMO Volgens Story was de scheiding van Astrid Bryan en den John het belangrijkste nieuwsfeit.

Becaus (lacht) «Volgens mij is die scheiding opgezet spel. Die Astrid Bryan is zo’n uitgekookte, gehaaide communicatrice, dat ik mij bij alles wat ze doet, afvraag of ze het faket of niet. We hebben haar alleszins niet opgenomen in ons jaaroverzicht. Die dame is een publiek fenomeen, maar het blijft een onderwerp dat je tongue in cheek meegeeft op het einde van een journaal.»

HUMO In 2013 hebben enkele grootheden ons verlaten. Bij welk overlijden hebt u een traantje weggepinkt?

Becaus «Nelson Mandela is natuurlijk een überfiguur. Ik weet niet of het toeval is maar Mandela, premier Di Rupo en ik zijn op dezelfde dag jarig. We zijn alleszins bien etonnés de se retrouver ensemble.»

HUMO Hecht u belang aan jaaroverzichten?

Becaus «Eigenlijk niet, neen. Ik kijk liever vooruit. Wat me wel zorgen baart, is dat de mens niet uit het verleden leert. Kijk naar de bankensector. Ik lees nu dat er een nieuwe crisis zit aan te komen. Ondanks alle vooruitgang blijven we gewoon een stelletje primaten.»

HUMO Wordt een nieuwslezer immuun voor rampspoed? Het interview is al enkele minuten ver en we hebben nog met geen woord gerept over tyfoon Haiyan.

Becaus «In de categorie rampen steekt Haiyan boven alle andere uit. Alleen: accidents do happen. Let wel, ik hoed me ervoor om cynisch te worden, dat is het einde van onze beschaving.»

HUMO Welk nieuwsfeit kleeft na al die jaren nog steeds aan uw ribben?

Becaus «Zonder twijfel de val van de Berlijnse Muur in 1989. Voor mensen van mijn generatie was het ondenkbaar dat het communisme ooit zou ophouden te bestaan. In drie jaar tijd is dat hele systeem in elkaar gestuikt. Ik heb het item toen niet gepresenteerd, maar ik herinner me levendig hoe toenmalig journalist Geert Van Istendael door een uitbundige Oost-Berlijnse mensenmassa werd meegezogen. De tranen stonden me in de ogen.»

HUMO U was altijd de aanbrenger van het nieuws. Hebt u nooit de aandrang gevoeld om het te maken en bijvoorbeeld zelf in de politiek te stappen?

Becaus (ferm) «Nooit. In België houdt men te veel voor ons verborgen. De politieke besluitvorming is heel onduidelijk en bovendien veel te traag. Dat spoort niet met mijn karakter. Ik heb graag dat de zaken vooruitgaan. Wat niet betekent dat ik geen interesse heb in binnenlandse politiek, integendeel. Ik voel een grote bewondering voor goede politici. Het is een ernstig vak dat men ernstig moet bedrijven.»

HUMO Voelde u zich onlangs aangesproken door de noodkreet van Fientje Moerman? Zij vroeg begrip voor de politicus als opgejaagd wild.

Becaus «Daar begreep ik eerlijk gezegd niks van. Dat zeg je toch niet tegen je kiezers? Als je niet tegen de hitte kan, blijf dan uit de keuken.»

HUMO Wat brengt 2014 voor u?

Becaus «Eerst en vooral rust. Ik ben geen man van de grote massa. Ik wil in de tuin werken en mijn kruiswoordraadsel in de krant invullen. Vanaf nu ben ik vrij tot aan mijn dood.»

HUMO Geniet ervan!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234