null Beeld

Actua: Reyers Laat

Beschamend, we weten het, maar wij beseften toch echt pas vorige week dat 'Reyers laat' - net als pakweg 'Dieren in nesten', 'Over leven' en 'Fris van Lefever' - een woordspeling is, en wel op Reyerslaan. Goed gevonden!

Noud Jansen

Maar ter zake nu ('Ter zake': hahahaha!): vanavond gaat 'Reyers laat' zijn tweede seizoen in, en wij vroegen ons af wat we daar zoal van mochten verwachten. Lieven?

Lieven Van Gils (na het definitieve vertrek van Dirk Abrams naar DeMensen nog altijd uw enige gastheer) «Aan het format is niet gesleuteld, en aan het decor evenmin, dus je mag ongeveer hetzelfde verwachten als het vorige seizoen. Het enige verschil is dat Lisa, onze deejay, vervangen is door iets anders. Wát mag ik nog niet zeggen - dat hebben ze me bij de VRT op het hart gedrukt.»


HUMO De Laatste Showband?

Van Gils «Dat is nog eens een idee. Maar we hebben al andere plannen (lacht).»HUMO Paul Witteman, je collega van over de Moerdijk, liet zich in Humo eens over 'Phara' uit: 'Jammer toch dat een programma over de actualiteit van de dag niet live gaat.' Hij had hetzelfde over 'Reyers laat' kunnen zeggen.

Van Gils «Dat ís ook jammer; ik ga zelf ook liever live. Maar we doen het voor het comfort van de gasten. Elf uur, da's echt wel laat, hè? Nu, we gaan wel live on tape: de opnames duren van negen tot tien, en na afloop wordt er niet meer in geknipt - tot hiertoe hebben we dat nog geen énkele keer gedaan.

»En trouwens, als de actualiteit ons daartoe dwingt gaan we wél live. Dat hebben we vorig seizoen meermaals gedaan, onder andere toen die mijnwerkers in Chili naar boven gehaald werden. Op het einde van de avond waren ze nog altijd niet boven, maar dat konden we vooraf niet weten.»


HUMO Aan het eind van vorig seizoen konden ze je naar verluidt met stoffer en blik bijeenvegen, zo vermoeid was je.

Van Gils «Welja, 't zijn lange dagen. Ik ben altijd al om tien uur op de redactie, omdat ik betrokken wil zijn bij de selectie van de gasten. Vervolgens bereid ik me de hele dag nauwgezet voor, en dan komt de opname zelf en moet ik veertig minuten lang gefocust zijn.

»Na afloop moet de spanning altijd even uit m'n lijf: we kaarten nog na met ploeg, en wanneer ik thuiskom wil ik altijd nog een halfuurtje voor mezelf, met een glaasje rode wijn of een Duveltje erbij. Ja, en dan wordt het dus laat, hè? Op het einde van de week is het vat iedere keer af.

»Maar mij hoor je niet klagen, want ik doe dit programma verschrikkelijk graag. Om maar één voorbeeldje te geven: vorig seizoen, toen bekend raakte dat Michelle Martin vervroegd zou vrijkomen, vroegen we Paul Marchal in de studio. Geen probleem, tot hij hoorde dat ook Hugo Camps zou komen, de man die hem indertijd op zijn hart had getrapt met een opmerking over zijn gedrag in de media.

»Hemel en aarde hebben we moeten bewegen om die twee samen aan tafel te krijgen, maar het is gelukt. En op het eind van de uitzending kwam Camps ook nog eens met oprechte excuses. 'Excuses aanvaard,' zei Marchal. 'Mét hernieuwd respect.' Een zéér emotioneel moment, ook voor mij. Zo'n aflevering maakt alle vermoeidheid meer dan goed.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234