null Beeld

Actua: VTM Nieuws: Het jaaroverzicht

Hoewel de verzakking van onze buitenmuur (februari), het eten van een punt bedorven kiwitaart (april) en de zelfmoordspecht (tok tegen het raam aan de zuidkant, september) te mijnent een behoorlijke indruk hebben nagelaten, mogen we ervan uitgaan dat ze ‘Het jaaroverzicht’ van VTM niet hebben gehaald. Maar wat dan wél?

Birgit Van Mol (presentatrice) «Voor ons steken er toch enkele andere gebeurtenissen bovenuit: de inhuldiging van koning Filip, de kwalificatie van de Rode Duivels, de dood van Nelson Mandela, de aanstelling van de nieuwe paus en de killertyfoon Haiyan op de Filipijnen. Het was wederom verrassend om vast te stellen hoe snel je vergeet wanneer precies één en ander heeft plaatsgevonden.»

'Verrassend hoe snel je vergeet wanneer ­precies één en ander heeft plaatsgevonden'

HUMO Sinds begin december vervangt u Kathy Pauwels elke zondagavond in het programma ‘Royalty’. Spreekt de kroning van koning Filip u het meest aan?

Van Mol «Het was alleszins één van de verrassendste gebeurtenissen in 2013. In de wandelgangen werd al geruime tijd gefluisterd dat koning Albert zou stoppen, maar iedereen ging ervan uit dat hij zou wachten tot het najaar. Begin juli kwam plots die telex, om halfdrie ’s middags, waarin werd aangekondigd dat de koning een toespraak zou houden. Albert had al langer beslist om af te treden, zelfs vóór de Nederlandse koningin Beatrix haar pensioen aankondigde. Ik was daar in Amsterdam trouwens aanwezig. Dat was echt een waanzinnig volksfeest. ‘Bea, bedankt!’ zongen de mensen.»

HUMO Wat moeten we verder nog onthouden van 2013?

Van Mol «Het jaar stond bol van de kleinere gebeurtenissen, al is klein natuurlijk relatief – denk maar aan de treinrampen in Wetteren en Parijs, het proces-De Gelder en de diamantroof op de luchthaven van Zaventem. Er was ook de Fyra-affaire, een item dat we uitwerken als een soapserie. NMBS-topman Marc Descheemaecker heeft zélf gezegd: ‘Mocht het niet zo tragisch zijn, dan was het om te lachen.’ »Bij het samenstellen viel me trouwens op hoe goed onze Belgen het dit jaar hebben gedaan. In de sport schitterden we in het voetbal met de Rode Duivels, maar ook in het hockey, volleybal en triatlon. Voorts is Veerle Baetens verkozen tot beste actrice van Europa, brak Stromae internationaal door en kreeg François Englert de Nobelprijs voor de Fysica.»

HUMO Er was ook veel hartverscheurend nieuws.

Van Mol «Ja, de beelden van tyfoon Haiyan hakten er stevig in, en de humanitaire ramp in Syrië blijft maar duren. Ik was ook echt geschrokken van de armoede in Vlaanderen: één op de tien Vlaamse kinderen trekt met een lege brooddoos naar school.»

HUMO De VRT brengt ongetwijfeld dezelfde feiten in haar jaaroverzicht. Waarin verschilt jullie aanpak?

Van Mol «Ons handelsmerk is al jaren de muziek. We monteren ons overzicht telkens weer als een schitterende film die verwondert en ontroert, die doet lachen en doet huilen. We blijven trouw aan onze slogan: Je beleeft het híér.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234