null Beeld

Actua: Zijn er nog vragen?

Werken tot we grijs uitslaan of niet? Overkappen of niet? Minder, minder, minder of meer, meer, meer? Een mens zou voor minder met de handen in het haar zitten. Gelukkig kon u al uw kopbrekens de voorbije weken ook overmaken aan het huis van vertrouwen, alwaar vanavond ‘Zijn er nog vragen?’ van start gaat.

Alweer een verkiezingsprogramma, ja, maar wel eentje waar u uw prangende vragen persoonlijk kan komen stellen aan betrouwbaar ogend volk als Kris Peeters, Bart De Wever, Maggie De Block, Bruno Tobback, Wouter Van Besien en Gerolf Annemans. De minstens even betrouwbare Ivan De Vadder en Martine Tanghe leiden het resulterende verbale kruisvuur in goede banen.

Ivan De Vadder «We stellen de politici in het programma twee soorten vragen: themavragen, waarop ze uitvoerig mogen antwoorden en hun standpunten uiteenzetten, en speeddates, waarop ze snel en alleen met ja of nee mogen antwoorden.»

Martine Tanghe «En voor alle duidelijkheid: ze kennen de vragen niet op voorhand. Ze zijn wel op de hoogte van welke thema’s aan bod zullen komen, maar wat we hen precies zullen vragen, dat weten ze hoegenaamd niet.»

HUMO Ik durf het bijna niet te vragen, maar is er een politicus waarvoor opvallend méér vragen werden ingezonden?

De Vadder «Tja, je mag drie keer raden... Het is dus écht zo dat Bart De Wever op de meeste aandacht kan rekenen bij de Vlaming. En nog iets dat we gemerkt hebben aan de inzendingen: de uitersten in het rijtje van zes, Groen aan de ene en Vlaams Belang aan de andere kant, kunnen dan weer op opvallend mínder vragen rekenen.»

Tanghe «Maar het is niet omdat De Wever meer ingezonden vragen op zijn naam heeft, dat hij ook meer spreektijd zal krijgen of meer aandacht zal genieten in de uitzending: iedereen wordt gelijk behandeld.»

De Vadder «We geven de partijen wel een soort joker die ze tijdens het programma kunnen inzetten, om als het ware ‘in te breken’ in het antwoord van een ander. Stel nu dat iemand een vraag krijgt over een thema dat erg belangrijk is in het kiesprogramma van een andere partij, dan kan die andere zijn of haar joker inzetten om op dat moment toch nog even de eigen standpunten uit te leggen.»

HUMO Jullie hebben allebei al een pak verkiezingen van duiding voorzien. Genoeg om door de jaren heen niet alleen de campagnes, maar ook de uitzendingen te zien veranderen.

De Vadder «Mijn eerste keer op het scherm was in 1999, herinner ik me. Maar ik werk al mee aan de verkiezingsuitzendingen sinds 1994.»

Tanghe «Ik draai al mee sinds die van 1984. In vergelijking met nu is het vooral méér, en het begint ook allemaal veel vroeger. Maar ik herinner me ook nog dat we vroeger muziek hadden tijdens de verkiezingsshows. Dat kan je je nu toch niet meer voorstellen? Optredens van Louis Neefs, en zo. En dan die Franse pianist – allee, hoe heet hij ook weer? (Denkt na) Ik zou het honderd keer zeggen.»

HUMO De aanloop naar de verkiezingen is voor jullie minstens even vermoeiend als voor de politici: hoe voorkom je dat je crasht tijdens de traditionele marathonuitzending op de verkiezingsdag zelf?

De Vadder «Ik doe een Torfske: ik drink drie maanden lang geen druppel alcohol. Als het bij hem werkt, bij mij ook.

»Maar het blijft inderdaad wel een marathon, die verkiezingsdag: twaalf uur aan een stuk uitzenden. Ik ga ’s morgens zelfs ook niet meer stemmen; ik moet al zo vroeg op post zijn, dat ik liever een volmacht geef.»

Tanghe «Ah, ik ga wel nog zelf, al is het dan altijd hopen dat ik niet te lang in de rij moet staan – ik moet op de boerenbuiten gaan stemmen, en boeren staan nu eenmaal heel vroeg op (lacht).

»(Plots) Richard Clayderman! Díé was het! Ja, ik zie hem nog zo zitten aan zijn ­piano.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234