null Beeld

Adieu Jacques Rogge

Het Internationaal Olympisch Comité kiest op dinsdag 10 september in Buenos Aires een nieuwe voorzitter, de opvolger van de Belg Jacques Rogge. Twaalf jaar lang was Rogge de baas van één van de machtigste en rijkste organisaties op de aardbol.

Raf Sauviller

Onder zijn leiding werden er Olympische Zomerspelen georganiseerd in Athene, Peking en Londen, en werden de Spelen van 2016 in Rio De Janeiro op poten gezet. Maar waren de twaalf jaren van Rogge ook memorabel? We vroegen het aan twee specialisten.

De Schotse onderzoeksjournalist Andrew Jennings is al jaren de luis in de pels van sportieve wereldorganisaties als het IOC en de FIFA. Met argusogen volgt hij de internationale sportbobo’s, en hij legt het corrupte gedrag van sommigen onder hen vast in ophefmakende reportages.

In 2001 beschuldigde hij het Braziliaanse IOC-lid João Havelange ervan 1 miljoen dollar smeergeld te hebben aanvaard – een beschuldiging die uiteindelijk tot het verdwijnen van Havelange uit het IOC leidde. Jennings kent Rogge goed.

Andrew Jennings «Ik denk dat hij een volledig vergeetbare voorzitter is. Hij zal alleen worden herinnerd voor de dingen die hij níét heeft gedaan.

»De Spelen in Griekenland waren een ramp. Het organisatiebudget is er geëxplodeerd en vandaag ligt al die dure infrastructuur er te roesten; een puinhoop van vele miljarden én mee de oorzaak van het in elkaar storten van dat land. Rogge had daar een les kunnen leren, maar nee. Hij liet toe dat de volgende Spelen, in 2016, zullen plaatsvinden in Brazilië.

»Het budget voor de Spelen in Rio is totaal uit de hand aan het lopen; het ligt nu al drie keer hoger dan oorspronkelijk voorzien. Zeven jaar geleden heeft men in Rio de Pan-Amerikaanse Spelen gehouden. Daar is toen een hele nieuwe sportinfrastructuur voor gebouwd. Waarom gebruikt men die niet voor de Spelen? Nee, er moeten nieuwe stadions komen, overbodige stadions.

»Rogge vertelt overal dat de organisatie van de Olympische Spelen veel voordelen oplevert voor een land. Onzin. Alleen het IOC, de leden van de nationale Olympische comités en de lokale bouwbedrijven worden er beter van. Zo werken die fijne heren uit Lausanne. Ze arriveren met veel spektakel, vullen hun koffers met geld en verdwijnen dan weer naar Zwitserland.

»De factuur voor al die opgeklopte opwinding en tot roest gedoemde infrastructuur wordt betaald door de gewone man. Die heeft dat ondertussen ook in de gaten gekregen. Een miljoen mensen zijn in Rio op straat gekomen om te protesteren tegen de enorme kosten, de verspilling en de corruptie die de Spelen met zich meebrengen.

»Jacques Rogge heeft de kans gemist om het anders aan te pakken, om het IOC op een andere manier te laten werken, door controle uit te oefenen op het geld dat wordt uitgegeven, door steden te dwingen in de eerste plaats de al aanwezige sportinfrastructuur te gebruiken, door de corruptie te bestrijden die nu endemisch is bij de organisatie van de Spelen…»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234