null Beeld Kristof Ghyselinck
Beeld Kristof Ghyselinck

superheldenserie‘Ms. Marvel’

Adil & Bilall: ‘Je nergens thuis voelen: dat hebben we gemeen met onze superhelden’

De sterren van regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah rijzen in Hollywood stilaan naar de allerhoogste regionen: na het succes van ‘Bad Boys for Life’ vroeg Marvel Studios – bekend van de blockbusters rond Iron Man, Hulk, Captain America en de andere Avengers – hen voor ‘Ms. Marvel’, de allereerste Marvel-reeks met een islamitische superheldin in de hoofdrol. ‘We dachten: wat als we eens iets cools doen?’

Erik Stockman

Wanneer we Adil El Arbi en Bilall Fallah ontmoeten, zijn ze nog maar net terug van het filmfestival in Cannes, waar hun Belgische film ‘Rebel’ – in de zalen vanaf 5 oktober – in wereldpremière ging.

ADIL EL ARBI «Cannes was een zotte ervaring. Het publiek begon al tijdens de aftiteling te applaudisseren, en dat blééf maar doorgaan.»

BILALL FALLAH «Iemand zei ons achteraf dat de staande ovatie 10 minuten heeft geduurd.»

HUMO Moeten we blij zijn met de prachtprestaties van de Belgen in Cannes, of toch ook een beetje ontgoocheld omdat we naast de Gouden Palm hebben gegrepen?

EL ARBI «Met Lukas Dhont, de broers Dardenne én Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch hebben we toch drie belangrijke prijzen gewonnen: welk land kan dat zeggen? Wat de Belgen dit jaar in Cannes hebben gepresteerd, is ongezien.»

LEES OOK:

De zesdelige miniserie ‘Ms. Marvel’ werd geregisseerd door niemand minder dan onze Adil El Arbi en Bilall Fallah, de 19-jarige Iman Vellani kreeg van Disney+ de hoofdrol: ‘Ik heb de loterij gewonnen!’

HUMO Over naar ‘Ms. Marvel’. Het is ronduit fantastisch dat jullie deel uitmaken van het Marvel Cinematic Universe. Heeft Kevin Feige, de grote baas van het MCU, jullie persoonlijk opgebeld?

EL ARBI «Toen we ‘Bad Boys for Life’ zaten te monteren, moesten we ons voortdurend in de arm knijpen: ‘Wow, wij zitten dus écht in Hollywood!’ (lacht)»

FALLAH «En toen dachten we: nu we het zover hebben gebracht, zouden we eigenlijk eens iets voor Marvel moeten doen.»

EL ARBI «Al zwanzend voegden we daar dan aan toe: maar dan moet het iets zijn met een moslimsuperheld, haha!»

FALLAH «Vervolgens hebben we de mensen van Marvel daadwerkelijk ontmoet. En wat boden ze ons aan? ‘Ms. Marvel’, een comicbookverfilming die draait rond een superheldin van Pakistaanse afkomst! We voelden onmiddellijk een sterke band met het project. Als Belgische Marokkanen zitten wij tussen twee vuren: in België zijn we geen echte Belgen, en in Marokko zijn we geen echte Marokkanen. Dat is net zo voor het hoofdpersonage Kamala Khan: zij zit gewrongen tussen de Amerikaanse en de Pakistaanse cultuur.»

EL ARBI «En als je zoals Kamala een tiener bent, dan voel je die tweespalt nog feller. Want net op die leeftijd voel je je nergens écht thuis en ben je op zoek naar je eigen plek in de wereld. Dat was voor ons erg herkenbaar.

»We hebben overigens nog iets gemeen met Kamala: net zoals wij in onze tienerjaren opkeken naar de Hollywoodsterren, zo kijkt Kamala op naar de Avengers! Dat Kamala zelf superkrachten ontwikkelt, maakt dat ze nog méér gewrongen zit tussen twee werelden: enerzijds is ze een gewoon schoolmeisje, anderzijds een superheldin. Dat Kamala in het begin nog niet goed weet wat ze met haar krachten moet aanvangen, is eigenlijk een mooie manier om de zoektocht naar haar identiteit te verbeelden.»

HUMO De eerste afleveringen bevatten relatief weinig superheldenactie. Ik had meer de indruk dat ik zat te kijken naar een swingend coming-of-ageverhaal.

FALLAH «Dat was helemaal de bedoeling. Kamala is weliswaar een superheldin, maar los daarvan wilden we van haar een geloofwaardig personage maken. Eerst zorgen we ervoor dat de kijker Kamala goed leert kennen, pas daarna laten we de actie losbarsten.»

HUMO Hebben jullie nooit getwijfeld om voor Marvel aan de slag te gaan? Uiteindelijk ben je toch maar een radertje in een gigantische machine? Chloé Zhao, bijvoorbeeld, de gevierde regisseuse van ‘The Rider’ en ‘Nomadland’, mocht ‘Eternals’ maken, maar ze is er niet in geslaagd om daar haar stempel op te drukken.

EL ARBI «Wij kijken nu eenmaal op naar Hollywoodproducties. We zagen de eerste ‘Avengers’-film in de cinema toen we nog student waren en vonden die supercool. Om nu deel uit te kunnen maken van dat universum, om er zelfs maar in de búúrt van te komen: die kans konden we niet laten schieten. Wij zijn fanboys, hè. En als fanboys Kevin Feige ontmoeten: wow!»

FALLAH «We hebben hem natuurlijk proberen uit te horen over de toekomst van het Marvel Cinematic Universe: wat gaat er met díé superheld gebeuren? En met díé, en met díé? (lacht) Maar hij hield zich op de vlakte: ‘Als ‘Ms. Marvel’ op de één of andere manier in conflict komt met een andere superheld, zal ik het jullie op tijd vertellen.’»

EL ARBI «Wat Kevin zo cool maakt, is dat hij zélf een ongelofelijke fanboy is. We draaiden ‘Ms. Marvel’ in Atlanta, en in de studio naast ons was een andere crew bezig met een ander Marvel-project. Op een bepaald moment nam Kevin ons bij de arm: ‘Hey, mannen, kom eens even mee.’ We stapten die andere studio binnen, en ineens wees hij drie acteurs aan: Tobey Maguire, Tom Holland en Andrew Garfield! Woooooow! Hij had ons meegenomen naar de set van ‘Spider-Man: No Way Home’! Een mooier cadeau had hij ons niet kunnen schenken.»

FALLAH «Het was ook wel hard werken: we waren immers niet alleen de regisseurs van twee van de zes afleveringen, maar ook de executive producers. Dat betekent dat we ook de andere afleveringen opvolgen: de scenario’s lezen, de stijl bepalen, feedback geven, het ruwe beeldmateriaal bekijken... Altijd in overleg met de mensen van Marvel, dat wel.»

EL ARBI «Maar we kregen veel vrijheid, hoor. Het was ons idee om Kamala’s fantasie te verbeelden via animatiefragmenten. Zoiets was nog nooit gedaan in de Marvelwereld. En we hebben nog andere coole dingen gedaan die niet in het script stonden. Op een bepaald moment gaat Kamala naar een comicbookconventie. We dachten: wat als we eens iets cools doen? Wat als we tijdens een actiescène het gigantische hoofd van Ant-Man door de zaal laten rollen, zoals Indiana Jones die in het begin van ‘Raiders of the Lost Ark’ wegrent voor die rollende steen? Het geweldige aan Marvel is dan dat ze zoiets toelaten. Dat was één van de coolste dingen die we in Hollywood hebben meegemaakt.»

HUMO Behalve goeie actiescènes bevat de serie ook spitante dialogen. Zo beklaagt Kamala zich erover dat ze op school wel veel les krijgen over Rome en het oude Griekenland, maar nauwelijks over het Perzische en het Byzantijnse rijk.

EL ARBI «We vonden het erg belangrijk om die kleine zinnetjes, die ons iets vertellen over de frustraties van de personages, én over die van ons, in de serie te steken. In de hoop dat de kijkers daar eens over nadenken.»

FALLAH «Of die scène waarin één van Kamala’s schoolvriendinnen praat over waarom ze een hoofddoek draagt: zo’n realistische conversatie hebben we nog nooit gezien in een superheldenreeks.»

HUMO Jullie hebben intussen ook mogen kennismaken met de fanatieke liefde van de Marvel-fans voor hun comicbooks. Toen bekend raakte dat Kamala in de serie andere superkrachten zou hebben dan in de stripreeks, schreeuwden ze moord en brand.

EL ARBI (grinnikt) «Dat zijn de echte fans. Ik vind die passie supercool. Het ergste wat ons zou kunnen overkomen, is dat iedereen schouderophalend reageert op wat we doen.»

HUMO Ook toen werd bekendgemaakt dat de scenario’s van ‘Ms. Marvel’ zouden worden neergepend door de Britse comédienne Bisha K. Ali, zelf van Pakistaanse afkomst, brak er op de sociale media een storm van protest los. In duizenden ranzige comments werd opgeroepen tot een boycot van de ‘woke serie ‘Ms. Marvel’’.

EL ARBI «Bisha heeft nochtans fantastisch werk geleverd.»

FALLAH «De mensen die zo negatief zijn, vormen slechts een kleine minderheid, maar ze maken wel veel lawaai.»

HUMO Tot slot: is Will Smith nog jullie broeder, of deinzen jullie tegenwoordig terug voor hem?

EL ARBI «Daar gaan we niet te veel over zeggen. Alleen dit: hij is nog steeds onze broeder, we houden van hem, en we zijn er voor hem.»

‘Ms. Marvel’ is nu te zien op Disney+.

Bekijk hier de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234