null Beeld

Admiral Freebee - Wild Dreams of New Beginnings

We weten het uit welingelichte bron (Humo 3449, ook bekend als 'die rooie met Tersago') en uit de mond van de man zelf: 'Wild Dreams of New Beginnings' is de eerste cd van Admiral Freebee waarover zijn alter ego Tom Van Laere echt tevreden is.

Charlie Poel

Dat zadelt ons met een probleem op, want stemden wij zijn vorige platen (het titelloze debuut uit 2003 en 'Songs' uit 2005) al niet onbeschroomd onze eindejaarstoptien in? Is de topvijf bijgevolg niet het minimum minimorum voor 'Wild Dreams', zelfs in dit van uitschieters bolle rockjaar? 't Moet kunnen, als u het ondergetekende vraagt! (Geheel ter zijde: alle Humo-eindejaarslijstjes sinds 1983 zijn terug te vinden op de voorbeeldige en bijzonder uitgebreide Nederlandse lijstjessite www.muzieklijstjes.nl )

undefined

Een topvijf dus, en wel hierom: op 'I'd Much Rather Go Out with the Boys' na (en ook dat brullen we luidkeels mee) heeft Tom Van Laere stuk voor stuk eersteklasseliedjes bijeengeschreven. Ze werden op sobere wijze vastgelegd, ginds in de Maison Bleu-studio in het New Yorkse Kingston, onder leiding van producer en gelegenheidsbassist Malcolm Burn. U kent hem hopelijk van zijn samenwerking met onder anderen Bob Dylan, Daniel Lanois en Iggy Pop, geen mis curriculum. Americana rules op 'Wild Dreams' - de sax en een occasionele banjo zijn de meest exotische instrumenten die hier te beluisteren vallen - en dat is goed zo.

Er is de voorbije weken veel te doen geweest over het duet met levende legende Emmylou Harris - en 'Coming of the Knight', waarin beider stemmen in elkaar opgaan, is ook één van de hoogtepunten op 'Wild Dreams' - maar minstens zo belangrijk, zij het minder nadrukkelijk, is de aanwezigheid van Sandrine (neen, níét die), die als tweede stem een paar nummers opsmukt en met name 'Nobody Knows You' heel hoog optilt. Onze enige, milde aanmerking op 'Wild Dreams of New Beginnings' heeft trouwens óók met De Stem te maken: mogen wij Van Laere de komende jaren schandalig veel nicotine, slechte drank & rookwaren, veeleisende vrouwen en acute progeria toewensen, zodat zijn stembanden spoedig kraken & krassen als die van Dylan, wijlen Johnny Cash, Tom Waits, Captain Beefheart of Leonard Cohen? De haartjes op onze armen komen nu al verwachtingsvol overeind! We zouden trouwens gráág een paar van de bovenstaande heren een liedje van Van Laere horen zingen. Van dat kaliber zijn de songs namelijk.

Maar dat Admiral Freebee ze uiteindelijk zelf zingt, daar hebben we evenmin moeite mee. 'Wild Dreams of New Beginnings' is - het is er het seizoen voor - een herfstige plaat geworden, zie ook de sepiagetinte hoes. Weemoed en verwondering hebben de woede die 'Songs' aandreef grotendeels weggegomd, ook in de nummers die wat heftiger klinken. 't Is allemaal eenvormiger, en meteen ook overtuigender. Het verwijt dat zijn muziek 'niet vernieuwend' is dan wel 'te Amerikaans en te traditioneel' klinkt, doet Van Laere in het Humo-interview schouderophalend af als 'niet erg', en zo is dat. Maar gelijk heeft-ie toch maar voor de helft: deze derde is namelijk alwéér een belangrijke stap vooruit, en bovendien doet hij Emmylou Harris voor de eerste keer op een plaat amechtig hijgen: als dát allemaal niet vernieuwend meer is!

In zijn teksten lijkt Admiral Freebee meer nog dan in het verleden met de battle of the sexes te worstelen. Weggaan, aangetrokken worden, moeilijk mét maar zeker niet zónder een vrouw kunnen: het stemt vanzelf weemoedig, mannen weten waarom. Mag het trouwens verbazen, in tijden waarin vrouwelijke collega's hier ten kantore grijnzend penismeters uitdelen, dat een man al eens in de knoei raakt met zijn gevoelens, en twijfelt? Welaan dan.

Het is hip om downloads uit een cd te nomineren, maar doe uzelf een keer een lol: haal gewoon de complete 'Wild Dreams of New Beginnings' binnen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234