null Beeld © VRT Lies Willaert
Beeld © VRT Lies Willaert

MeToo

Adriaan Van den Hoof beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag: VRT bevestigt klachten

Presentator Adriaan Van den Hoof was de afgelopen twee jaar het onderwerp van verschillende meldingen over grensoverschrijdend gedrag binnen de VRT. Zopas werd bekendgemaakt dat Fien Germijns de fakkel bij het quizprogramma ‘Switch' overneemt, maar de openbare omroep ontkent dat het iets te maken heeft met de klachten.

Redactie

‘Er is na zeven seizoenen ‘Switch’ gekozen om bij het volgende seizoen een nieuw gezicht te lanceren. Dat past in een breder beleid om meer diversiteit op het scherm te brengen’, aldus de VRT. Volgens onder andere Het Laatste Nieuws is dat niet het volledige verhaal. De presentator zou door verschillende vrouwen beschuldigd worden van grensoverschrijdend gedrag.

‘De VRT heeft deze melders ontvangen en ruim de tijd genomen om naar hun verhalen te luisteren’, klinkt het bij de openbare omroep. ‘Dat gebeurde bij een van de VRT-vertrouwenspersonen, waarbij de interne procedure nauwgezet is gevolgd. Het bleek te gaan om meldingen uit de privésfeer (Het zou gaan om meldingen van ex-partners van Van den Hoof, red.). We hebben de melders doorverwezen naar de juiste instanties.’ Bij het Antwerpse gerecht werden vier klachten over slagen en verwondingen tegen Van den Hoof geseponeerd bij gebrek aan bewijs.

Panenka, het productiehuis achter ‘Switch’, en de VRT kregen in maart een anonieme brief, waarin sprake is van verschillende incidenten ten aanzien van ex-partners. De openbare omroep beschouwt zowel de brief als de meldingen bij de vertrouwenspersoon als een privékwestie. De VRT laat ook duidelijk weten dat de openbare omroep, noch Panenka, meldingen hebben gekregen van kandidates bij het programma ‘Switch’. Volgens de omroep klopt het in geen geval dat de presentator om die reden wordt vervangen bij het programma.

GEEN SLECHT TEKEN

‘Ik ben door de VRT op de hoogte gebracht van hun keuze om voor een nieuwe presentator te gaan’, reageert Van den Hoof bij VRT Nieuws. ‘Maar ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat er iets anders zou spelen dan hun keuze voor vernieuwing.’

‘Er zijn tegen mij nooit formele klachten ingediend bij de VRT, noch elders. Er loopt ook geen enkel gerechtelijk onderzoek, daar wil ik toch duidelijk over zijn. Bovendien is er afgesproken met de VRT om na de zomer opnieuw samen te zitten om nieuwe projecten te bekijken. Dat lijkt mij toch geen slecht teken.’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234