null Beeld

Adrian Goldsworthy - De val van Rome

'Als mensen iets van het Romeinse rijk weten, is het dat het ten onder is gegaan.' Zo begint Adrian Goldsworthy 'De val van Rome' (Ambo). Geschiedenisleraars konden tot voor kort nog heel precies aanwijzen wanneer dat gebeurd was: in 476, toen de Germanen de keizer hadden afgezet. Wie Goldsworthy uit heeft zal daar niet meer zo zeker van zijn.

Is het Romeinse rijk wel gevallen? Het lijkt eerder verwasemd, langzaam opgegaan in nieuwe samenlevingsvormen. West-Europeanen willen ook weleens vergeten dat het Oost-Romeinse rijk nog duizend jaar overeind is gebleven na de zogenaamde val van Rome.

undefined

Het cliché van 'de val' hebben we te danken aan een schitterende schrijver, Edward Gibbon, wiens 'The History of the Decline and Fall of the Roman Empire' uit 1776 een onverslijtbare klassieker is geworden. Goldsworthy is een kleine Gibbon. Hij balt de duizenden bladzijden lange kroniek van zijn beroemde voorganger samen in goed vierhonderd pagina's en voegt er de kennis van twee eeuwen wetenschappelijk onderzoek aan toe. Het resultaat is een historie van eindeloze (burger)oorlogen, afgewisseld met af en toe een wat langer stuk pax Romana. Tientallen Romeinse keizers zijn vermoord of afgezet, en de vertellingen over hun korte, rauwe levens zijn onweerstaanbaar. Geregeld 'bederft' Goldsworthy zijn verhaal wel een beetje door te bekennen dat er nog altijd grote gaten zitten in onze kennis van het Rijk. Vaak gaat het over essentiële informatie: hoe groot was de bevolking in deze of gene periode? Hoe draaide de Romeinse economie?

'Are We Rome?' is de titel van een bekend boek uit de nadagen van de regering-Bush. Goldsworthy vindt dat die vergelijking nergens op slaat. Rome had geen echte concurrenten. Amerika wel, al dacht het na 1991 even dat die het allemaal hadden opgegeven. Aan het Amerikaanse imperium kan alleen een einde komen op een manier die de hele planeet zal meesleuren. De volgende Edward Gibbon zal over 'The Decline and Fall of The Human Empire' moeten schrijven. Veel lezers zal hij niet meer hebben.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234