null Beeld

Advocaat Filip Van Hende bedrogen door eigen cliënt

Menen advocaten alles wat ze in de rechtzaal zeggen? Worstelen ze met gewetensproblemen? Schuldgevoel? Een zomer lang leggen topadvocaten hun ziel bloot in de spannende zomerreeks 'Gedane Zaken', waarin ze het hebben over dat ene proces dat hen ook buiten de rechtszaal beroerde en zelfs hun leven of carrière beïnvloedde. Deze week is het de beurt aan Filip Van Hende, die bedrogen werd door zijn eigen cliënt.

Annemie Bulté

Het zag er nochtans goed uit. De jonge dader toonde oprecht spijt over de moord op zijn vriendin, de onderzoeksrechter was opmerkelijk positief, de jury leek mild. Advocaat Filip Van Hende was in zijn nopjes: alles wees erop dat zijn cliënt, Kim Janssens, ervan af kon komen met een lichte straf. Nog twee dagen, en zijn 62ste assisenzaak zat erop. Maar nét voor het einde draaide het proces van de whiskymoord voor de Gentse strafpleiter uit op een gruwelijke nachtmerrie. Zijn cliënt had hem keihard voorgelogen.

Vertrouwt Filip Van Hende zijn cliënten nog? Gelooft hij nog wat ze hem, in de geborgenheid van de spreekkamer, vertellen over wat ze hebben uitgevreten? Wat doet hij met cliënten van wie hij vermoedt dat ze liegen? ‘Laten we zeggen dat ik altijd van mezelf dacht dat ik mensenkennis had. Dat ga ik nu niet te luid meer zeggen,’ stelt de ervaren strafpleiter uit Gent, die in Humo voor het eerst praat over de dramatische wending die het proces van Kim Janssens op 30 november 2012 nam.

Janssens, die voor het assisenhof van Gent verscheen voor de moord op zijn vriendin Wendy Houtman, stond die ochtend net voor de pleidooien zouden beginnen op en vroeg of hij nog iets mocht zeggen. Prompt bekende hij dat hij drie jaar lang tegen iedereen gelogen had over de omstandigheden waarin hij de moord had gepleegd – ook tegen zijn advocaten. Lijkbleek hoorden meester Filip Van Hende en zijn jonge medepleitster Joke 't Kint de bekentenissen van hun cliënt aan. Ze legden het assisenproces stil en stapten op.

Filip Van Hende «Ik was compleet van mijn melk. Nog nooit meegemaakt. Mijn vertrouwen was zo geschokt, ik kon niet meer... Enfin, ik heb het gezegd: ‘Ik kan deze man niet meer verdedigen.’ Het ergste was nog: ik had het echt niet zien aankomen.»

Aan gebrek aan ervaring zal het niet gelegen hebben. Filip Van Hende is, met zijn 63 assisenzaken, één van de meer beslagen strafpleiters in Vlaanderen, hoewel hij daar zelf niet mee te koop loopt. Een bedachtzaam type met een integere reputatie. Bij het grote publiek is hij vooral bekend van zijn optreden in 2010 als ‘vrederechter’ in de vtm-reeks ‘Recht door Vlaanderen’ en voorheen als panellid van de raad der wijzen in ‘Recht van antwoord’ met Goedele Liekens.

Het proces van de whiskymoord in Ninove in november 2012 was niet meteen een grote publiekstrekker. Man doodt vrouw uit jaloezie: voor de familie van het slachtoffer het einde van vele levens, voor cynici een moord van dertien in een dozijn. De persbanken werden bevolkt door enkele lokale verslaggevers. Tot het proces werd stilgelegd door de advocaten van de beschuldigde. Toen brak de hel los.

Van Hende «Ik ben die dag platgebeld door de media. Gelukkig had ik spreekverbod van de stafhouder. Anders had ik wellicht uit emotie dingen gezegd waar ik achteraf spijt van gehad zou hebben.

»Het is niet niks hoor, zo'n assisenproces stilleggen. Het is een zware verantwoordelijkheid. De familie van het slachtoffer zit in spanning te wachten op een uitspraak, en ineens ligt de boel plat. De stafhouder moet een andere advocaat zoeken voor de beklaagde, het proces wordt veertien dagen uitgesteld... Dat is de hel voor de familie. Het was misschien een magere troost dat ze nu wisten dat ze het bij het rechte eind hadden. Ook voor de jury moet het geen pretje geweest zijn. Ze zaten daar al een week, en in één keer, tsjak, stapt die advocaat op. Konden ze twee weken later terugkomen.

»Maar ik zag geen andere oplossing. De vertrouwensbreuk met mijn cliënt was compleet. Hij had me bedrogen. Ik troost me met de gedachte dat ik niet alleen was, maar dat neemt niet weg dat mijn inschatting van die jongen totaal verkeerd was. Hij was ‘de goede moordenaar’, hè. Komt zichzelf aangeven, zegt hoe hij het gedaan heeft, en waarom. Komt tot inkeer, gaat gebukt onder schuldgevoelens, werkt hard om de nabestaanden te vergoeden. Ik heb me dus vergist. Nooit gedacht dat mij dat zou kunnen overkomen. Niet te geloven. Ik kan het nog altijd niet geloven.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234