null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Proces Bart De Pauw

Advocaten Bart De Pauw eisen inzage in verzegelde enveloppen met getuigenissen

Het proces tegen televisiemaker Bart De Pauw (52) is vanmiddag van start gegaan in de correctionele rechtbank van Mechelen. Het gaat om een inleidende zitting, waarbij normaal gezien een startdatum wordt vastgelegd, maar die is er voorlopig nog niet. De verdediging vraagt om inzage tot enkele verzegelde documenten door de preventieadviseur van de VRT. De uitspraak op die vraag volgt op 11 februari.

Redactie

De Pauw werd bij zijn aankomst vergezeld door zijn advocaten Michael Verhaeghe en John Maes. “Ik vond het belangrijk om hier aanwezig te zijn. Het is tenslotte mijn proces dat wordt gemaakt. Ook uit respect voor de rechtbank”, reageerde hij kort.

“We zijn er klaar voor”, klonk het bij de advocaten van de burgerlijke partijen, Christine Mussche en An-Sofie Raes, bij het binnengaan van het gerechtsgebouw.

Verzegelde documenten

Voorlopig is er nog geen procesdatum vastgelegd voor de behandeling van het dossier tegen televisiemaker Bart De Pauw. De verdediging vraagt om inzage tot enkele verzegelde documenten door de preventieadviseur van de VRT. Het gaat om de verklaringen van actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert die ze deden bij de preventieadviseur van de VRT.

“Het is cruciaal dat wij verifiëren wat ze aanvankelijk hebben gezegd toen de absolute anonimiteit was gegarandeerd”, zei meester Michael Verhaeghe, die De Pauw verdedigt. “Er is geen materieel bewijs van die verklaringen, geen sms’en, enkel twee verklaringen. We willen weten hoe de VRT nadien op zoek is gegaan naar sms’en. Die stukken zijn pertinent, wij willen ze inkijken en onze verdediging daarop aanpassen.”

Volgens de burgerlijke partijen is het niet nodig dat hierover opnieuw geoordeeld moet worden. “De KI besliste op 19 mei 2019 dat het beroepsgeheim van de preventieadviseur geen lege doos is en de ontzegeling niet noodzakelijk is”, zegt meester An-Sofie Raes. “Men gebruikt vandaag identiek dezelfde argumenten, de toestand is identiek. De inhoud van die meldingen behoort al tot het strafdossier dus de ontzegeling is geen onmisbare schakel in dit proces. Wij vinden niet dat uw zetel zich hierover opnieuw moet buigen en verzetten ons tegen de ontzegeling.”

Donderdagochtend 11 februari volgt een uitspraak over de vraag of de verdediging de verzegelde documenten mag inkijken. Een officiële startdatum van het proces is er nog niet.

(Dit bericht wordt aangevuld.)

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234