null Beeld

Afdalen in Lien Van de Kelder

Ooit was Lien Van de Kelder Sofie Bastiaens in 'Thuis', die, om haar contract te beëindigen, gewurgd werd teruggevonden in een grot in de Ardennen, maar sindsdien leeft ze al enkele jaren flink op als Fien Bosvoorde, politievrouw van goeden huize, in 'Zone stad'.

Rudy Vandendaele

Enkele quotes van Lien Van de KelderHUMO Voel je je al voor de volle honderd percent actrice?

Van de Kelder «Ik ben er dag en nacht met acteren bezig, dus zal het wel mijn vak zijn zeker? Nu toch. Op de set voel ik me als een vis in het water, en mensen die belangrijk zijn in mijn leven zijn ook actrice: Camilia Blereau, Viv Van Dingenen en Tine Van den Brande. Ik voel me thuis in hun gezelschap, en ik voel me dan ook één van hen.»

HUMO Terwijl je al tot de hoofdcast van 'Thuis' behoorde, studeerde je rechten: je was kennelijk meer bereid je die academische inspanning te getroosten dan dat je je lichaam en ziel vier jaar aan een toneelschool zou overleveren.

Van de Kelder «Vier jaar toneelschool betekent: vier jaar exclusief met die school bezig zijn, want erbuiten mag je niet aan andere producties meedoen. Daar kan ik op zich wel inkomen, maar op mijn achttiende vertolkte ik al wat gastrollen op televisie en in musicals - onder andere bij het Ballet van Vlaanderen - en dat wilde ik niet opgeven.
»Enfin, zonder toneelschool ben ik nu toch al een dikke acht jaar bezig als actrice, en bovendien heb ik het geluk een hoofdrol te mogen spelen in een goed bekeken Vlaamse fictiereeks. Weinig Vlaamse acteurs krijgen die kans; ik ben er dan ook heel dankbaar voor.
»Maar ik laat me liever niet op dat acteren alleen vastpinnen, en daarom studeer ik nu voor mijn specialisatie in de rechten: intellectuele eigendom. Daarin gaat het onder andere over auteursrecht, merkenrecht, cultuur- en mediarecht enzovoort. Ik zal er dus ooit mijn collega's mee kunnen helpen.»

HUMO Je zei daarnet dat je je als een vis in het water voelde op de set, maar heeft de verlammende gedachte 'Ik kan niet acteren, ik hou alleen maar de schijn op, en iemand zal me weldra op die onkunde betrappen' je al overvallen?

Van de Kelder «Ja, en dan komt het eropaan door te bijten, en vooral: heel veel met collega's te praten die je dan helpen zoeken naar de oorzaak van die totale onzekerheid. Dat je in 'Zone stad' nauwelijks tijd hebt om bij je onzekerheid stil te staan, is een voordeel.»

HUMO Ben je in jouw persoonlijke beeldvorming nog een meisje of ben je al een vrrrrrouwwww?

Van de Kelder «Ik vrees mijn verjaardag nog niet. Het toffe aan mijn leeftijd is dat ik evengoed een meisje als een vrouw kan spelen. Maar op foto's van nu zie ik al wel een heel verschil met foto's uit de tijd dat ik bij 'Thuis' binnenhuppelde: in dat meisje was de vrouw nog verborgen.
» Ik heb enkele belangrijke jaren uit mijn jeugd in die soap doorgebracht, ik heb er veel van geleerd, en ik kijk ook graag op die periode terug. Maar na drie jaar was het welletjes. 't Was mooi geweest. Opeens voel je het, en dan moet je wég. Dat zal met 'Zone stad' niet anders zijn.»

HUMO Heb je een scherpomlijnd idee van wat geluk voor je is?

Van de Kelder «Geluk heeft voor mij alles met mijn relatie, mijn familie en mijn vrienden te maken. Ik kan niet leven zonder die mensen, terwijl ik wel zonder mijn job zou kunnen. Ik ben achtentwintig en ik ben nog altijd een zoekend mens: ik ben verre van áf, maar dat wil nog niet zeggen dat ik mijn geluk nog niet gevonden heb.
»Ben jij gelukkig?»

HUMO Lien, wat zou je liever zijn: een gekweld genie of een gelukkige dwaas?

Van de Kelder (zonder nadenken) «Een gelukkige dwaas! Ik ken een gekweld genie, iemand die zó intelligent is, maar zó on-waar-schijn-lijk intelligent - niets dan grootste onderscheidingen, een professoraat - maar die op emotioneel gebied nooit heeft gefunctioneerd.
»Hij is een puinhoop, reddeloos, en wat heb je eigenlijk aan een gekwelde ziel? Als je zo'n ziel hebt, dan ben je ook niet gelukkig met wat je zoal uitvindt. O neen, laat mij dan maar een gelukkige dwaas zijn.»

null Beeld

U leest het volledige interview op dinsdag 28 juni in Humo 3695/26.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234