'Afscheid': 'Sterven is klote, maar er is leven voor de dood'

’t Is niet evident om in de lente naar een tv-programma over terminale mensen te zitten kijken, maar als we u hiermee over de streep kunnen trekken: de empathische spil van het nieuwe ‘Afscheid’ heet Karine Claassen, en werd vorig jaar tot Rijzende Ster verkozen op de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren.

Karine Claassen «Na mijn docureeks ‘Dwars door Amerika’ heb ik behoorlijk wat programmavoorstellen gekregen, maar het was dit idee van Eric Goens dat me het meeste aansprak – ik wist meteen: dit is iets voor mij.

»Vorige zomer ben ik naar het palliatieve dagcentrum in Wemmel gegaan dat Wim Distelmans heeft opgericht, en daar heb ik met zo’n honderd patiënten gesproken, zonder een camera erbij. Uiteindelijk ben ik bij vijf fantastische mensen uitgekomen, allemaal heel verschillend, die ik vooral bij hen thuis ben gaan volgen: ik wilde wegblijven uit de klinische ziekenhuissfeer, en de mensen in hun eigen, vertrouwde omgeving aan het woord laten. Dat heeft tot mijn eigen verbazing de mooiste en eerlijkste gesprekken opgeleverd die ik ooit heb gehad in mijn leven. Die mensen hadden niks meer te verliezen, hè? En juist omdat ze zo eerlijk waren, kon ik ook eerlijk zijn, en dingen zeggen zoals: ‘Alsjeblieft, get to the point! Je bent jezelf iets aan het voorliegen: je hebt wél pijn.’»

HUMO Waarom verraste het je dat de gesprekken zo open en eerlijk waren?

Claassen «Het is vaak lastig praten over de dood – ik heb dat zelf gemerkt toen ik een tijd geleden afscheid heb moeten nemen van mijn vader. Doodgaan, dat is klote. En het is bovendien verre van evident om tijdens zo’n intieme fase iemand in je privésfeer toe te laten die je eigenlijk helemaal niet kent. Maar de vijf mensen die ik gevolgd heb, waren zo recht voor de raap, zo humoristisch zelfs! Eén van de vijf, een 40-jarige advocate met een echtgenoot en twee kinderen, had te horen gekregen dat ze nog drie weken te leven had: amper te bevatten hoe rationeel ze met die wetenschap omging, hoeveel kracht ze nog wist te verzamelen om haar eigen levenseinde te kunnen regisseren.

»De opnames van ‘Afscheid’ waren een rollercoaster: zeer confronterend, vaak moeilijk. Maar ik beschouw het als een voorrecht dat ik dit heb mogen doen. Als mens ben ik gegroeid.»

HUMO Ik kan me voorstellen dat het maken van ‘Afscheid’ je heeft laten nadenken over je eigen dood.

Claassen «Eigenlijk heeft het me vooral over mijn léven laten nadenken. Ik besef nu meer dan ooit dat het leven kort en kostbaar is, en dat ik veel bewuster op zoek wil gaan naar een zekere puurheid, zowel in mijn werk als thuis. Ik wil in het leven bíjten: ‘Bring it on!’

»Nooit gedacht dat ik nog ooit in zulke clichématige oneliners zou spreken, maar kijk. (lachje)»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234