null Beeld

'Afspraak in Rio': documentairemaker volgt een aantal Belgische atleten in hun laatste rechte lijn naar de Spelen

Op 17 april, nauwelijks enkele uren na de dodelijk saaie wielerklassieker Amstel Gold Race en de schabouwelijke voetbaltopper tussen Anderlecht en Club Brugge, werd in Rio de Janeiro een stukje onvervalste sportgeschiedenis geschreven: voor het eerst sinds 1948 plaatste het Belgische meisjesturnteam zich voor de Olympische Spelen.

td

'Soms dacht ik: dat zou ik mijn eigen dochter nooit aandoen'

Documentairemaker Luc Kempen stond er met zijn neus bovenop, dankbaar dat hij deze heuglijke gebeurtenis kon vastleggen voor zijn tweede reeks van ‘Afspraak in Rio’. Daarin volgt hij vanaf 2 mei een aantal Belgische atleten in hun laatste rechte lijn naar de Spelen.

Luc Kempen «De kwalificatie van de turnsters illustreerde perfect hoe hard die meisjes naar dat ene doel toewerken. We waren getuige van een uitbarsting van emoties, een zelden geziene ontlading. Toen we Laura Waem pas volgden, kwam er amper een woord uit haar mond, maar nu raakte ze maar niet uitgepraat over wat haar was overkomen. Dit was het orgelpunt van vijftien jaar turnen: alle inspanningen en opofferingen waren de moeite waard geweest. Ik heb de turnsters van nabij gevolgd: ze verblijven in een internaat om zich na schooltijd elke dag, vaak ook op zondag, af te beulen, onder het bijzonder strenge oog van de coach. Soms dacht ik: dat zou ik mijn eigen dochter nooit aandoen.»

HUMO Dat is wellicht ook het gevoel dat de kijker soms overvalt: een mengeling van bewondering en afgrijzen. Waarom jarenlang trainen, in de schaduw, zonder veel media-aandacht, laat staan financieel gewin?

Kempen «De drijfveer van die atleten is inderdaad moeilijk te benoemen. Is het eergevoel? Of genieten ze, op een haast sadomasochistische manier, van die slopende arbeid? Tegelijk is dat soort toewijding net heel mooi, omdat het best zeldzaam is geworden om jezelf jarenlang te perfectioneren zonder te weten wat het uiteindelijke resultaat wordt. Het is zoals een kunstwerk: pas als het af is en je erkenning of applaus krijgt, weet je waarvoor je het gedaan hebt. Misschien voelen atleten de drang om zo dicht mogelijk bij de onsterfelijkheid te komen. Zo wordt sport hun bestaansreden. Zodra ze relativeren, is het voorbij.»

HUMO Het is wellicht niet toevallig dat je met ‘Afspraak in Rio’ net die lange weg in beeld brengt?

Kempen «Ik stelde vast dat het grote publiek elke vier jaar, tijdens de Spelen, atleten ontdekte over wie het voordien amper had gehoord. Nu heb ik het voorrecht gehad om die sporters drie jaar lang te volgen en onder hun huid te kruipen. Ik wilde hun lange, onvoorspelbare, hobbelige parcours in beeld brengen, met alle druk en twijfels die daarmee gepaard gaan. Tienkamper Hans Van Alphen, één van de uitblinkers in Londen, werd bijvoorbeeld afgeremd door een blessure. Wielrenster Jolien D’Hoore, die in het eerste seizoen overkwam als een harde tante die onverbiddelijk naar de top wil, botst in het tweede op meer tegenstand, en dus ook op zichzelf. En wat gezegd van Dylan Borlée, die per se deel wil uitmaken van het estafetteteam van zijn broers, maar misschien evengoed op de 800 meter zou kunnen mikken?»

HUMO In de tweede reeks komen met de jonge bokser Dodji Ayigah en handbiker Jonas Van de Steene enkele nieuwe namen aan bod. Waarom heb je hen gekozen?

Kempen «De kwalificatiekansen op Rio hebben in mijn keuze nooit een rol gespeeld, al moesten de atleten wel de potentie hebben om effectief de top te bereiken. Dodji en Jonas komen nog maar pas kijken, maar ze zijn enorm gedreven, én ze hebben elk hun eigen verhaal. Dodji is een jongen met Togolese roots uit de sociale blokken in Deurne-Noord die zijn studie combineert met sport. Hij blijft amateur omdat hij anders niet naar de Spelen mag. Met Jonas wilde ik een paralympiër laten zien die geen medelijden wekt. Niets menselijks is hem vreemd: hij kan tijdens wedstrijden net zo verbeten zijn als andere atleten, want ook in het handbiken zijn de plaatsjes voor Rio duur.»

undefined

'Toen we Laura Waem pas volgden, kwam er amper een woord uit haar mond, maar nu raakte ze niet uitgepraat.'

undefined

null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234