null Beeld

'Afspraak in Rio': naar de top in tien stappen

Tienkamper Hans van Alphen heeft uit Grieks marmer gebeitelde jukbeenderen, ogen die glanzen als een ongerepte waterpoel én een door Hollywoodsterren jaloers aangegaapt atletenlijf. Om maar te zeggen: als hij op tv passeert, bekijkt onze vriendin ons als het laatste spruitje op een verplicht helemaal leeg te eten groentebord. Wij hébben Hans van Alphen helemaal niet graag.

vvp

'Topsporters zijn 99 procent van de tijd doodgewone mensen die hard werken.' Hans Van Alphen

Het zegt dus veel over ‘Afspraak in Rio’, het Eén-programma waarin enkele Belgische atleten worden gevolgd in de aanloop naar de Olympische Spelen, dat we na tien minuten al bereid waren om Van Alphen de medaille te gunnen die hem vier jaar geleden in Londen net ontglipte. Meer zelfs: om in augustus gewoon méé te supporteren.

Hans Van Alphen «‘Afspraak in Rio’ is een nuchter programma. Mij sprak het vooral aan omdat ze ons een héél jaar zouden volgen: die periode is lang genoeg om echt een beeld te krijgen van hoe ons leven eruitziet. Wat moeten wij ervoor doen? Hoe verloopt heel de weg van het begin van de training tot aan de Spelen? Anders komen de interviewaanvragen rond deze periode binnen, maar krijg je niks te zien van de drie jaar daarvoor. Meestal zie je alleen de euforie of het verlies, en dat is veel te beperkend: topsporters zijn 99 procent van de tijd doodgewone mensen die hard werken.»

HUMO Hoe lopen de voorbereidingen?

Van Alphen «Redelijk goed, eigenlijk. Ik ben net terug van drie weken stage in Zuid-Afrika en ik zit – zeker qua kracht – tegen mijn sterkste niveau aan. Na mijn zware blessure begin 2013 ging het nooit beter. En ook de technische disciplines gaan prima.

»Mijn kwalificatiemoment is over een paar weken; nu is het een kwestie van uit te rusten na het zware trainingsschema en fit aan de start te verschijnen in Oostenrijk.»

HUMO Is de kwalificatie een uitje voor jou of wordt het zwoegen?

Van Alphen «Na mijn blessureleed van de afgelopen jaren zie ik het zeker niet als een uitje: ik zal alles op alles moeten zetten. Maar ’t is moeilijk om op dit moment voorspellingen te doen, omdat ik de laatste drie jaar weinig aan competities heb meegedaan. Trainingen geven wel een bepaald beeld, maar toch. Op wedstrijden kan ik, door de adrenaline, altijd wel iets meer.»

HUMO Je bent nu 34. Hoe lang denk je het nog te kunnen trekken als tienkamper?

Van Alphen «Niet lang, hè (lacht). Ik zit in de herfst van mijn carrière. Ik ben nu al één van de oudsten...»

HUMO Rio moet dus een soort van afscheid, een last hurrah worden?

Van Alphen «Dat zou goed kunnen. Ik heb altijd de opening gelaten om er nog één jaartje bij te doen – omdat ik er voor het eerst sinds lang weer plezier in heb – maar dat zal afhangen van het resultaat van dit jaar: 80 à 90 procent kans dat het hierna afgelopen is.»

HUMO Een podiumplaats zou dus extra mooi zijn: mag je daarop hopen?

Van Alphen «Dat is te voorbarig, vrees ik. Het voordeel dat ik in Londen had, is dat ik toen drie jaar aan een stuk intensief had kunnen trainen. Dat constante heb ik nu gemist, dus is de vraag: ga ik de tien disciplines in twee dagen tijd allemaal op een even hoog niveau kunnen afwerken? Ik denk dat het in mij zit, maar ja… Eén à twee disciplines zullen moeilijker gaan dan in 2012, maar er zitten er ook bij die ik nu beter kan. Maar een finaleplaats – top 8 dus – zou mooi zijn.»

HUMO Ik denk dat je stiekem toch gewoon op een podiumplaats mikt.

Van Alphen «Dat is altijd het doel, maar ik ben een realistische mens. En het enige wat nu telt, is de kwalificatie; bel daarna misschien nog eens. En schrijf vooral niet dat ik ga voor een medaille! (lacht)»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234