null Beeld

After the catch

Liefhebbers van 'Deadliest Catch', het succesvolle Amerikaanse realityprogramma over krabvissersboten in de woeste Beringzee (bij ons uitgezonden door 2BE), kunnen vanaf vandaag tot en met vrijdag iedere avond op Discovery Channel terecht voor de spin-off 'After the Catch', waarin kapiteins en crewleden uit 'Deadliest Catch' de voetjes genoeglijk onder tafel schuiven en elkaar onder het genot van meerdere eenheden goudgeel schuimend gerstenat hun sterkste zeemansverhalen vertellen.

Noud Jansen


Primus inter pares, al was het maar omdat hij de meeste vrouwelijke fanmail krijgt, is Sig Hansen (43), de blondgelokte kapitein van de Northwestern.

HUMO Als u op zee bent, slaapt u soms nachtenlang niet. Hoe houdt u dat vol?

Hansen «Ik ben van Noorse komaf, dus ik volg het Noorse vissermansdieet: koffie, sigaretten en chocolade. Never failed me yet.»HUMO Geen drugs?

Hansen «Drugs moet ik niet hebben aan boord: daar verlies je je focus mee. En als kapitein ben ik aansprakelijk wanneer er iets fout gaat.

»Maar weet je, je raakt gewend aan lange periodes zonder slaap. Vier uur slapen om twee dagen wakker te blijven: dat is mijn vaste regime, en ik houd dat gemakkelijk een maand vol. Na afloop zie ik er dan wel uit als een wasbeer - gróte ogen en dikke zwarte wallen - maar dat neem ik er voor lief bij.

»Mijn record is drie dagen en nachten zonder slaap. Niet dat het een wedstrijd is of zo, maar de seizoenen waarin je op king crab kunt vissen zijn de laatste jaren zo verdomd kort dat iedere minuut telt, en dan moet je soms wel.

»Een paar jaar geleden hadden we een seizoen dat maar vijf dagen duurde: in de laatste tachtig uur hebben we toen vijftigduizend kilo krab binnengehaald. Een half miljoen dollar: daar wil de crew wel eens tachtig uur voor doorwerken, want ze weten dat ze na afloop een wel héél comfortabel bed kunnen kopen om op uit te rusten.»


HUMO In de twintig jaar dat u kapitein van de Northwestern bent, hebt u nog geen enkele dode te betreuren gehad. Dat is uitzonderlijk, want het sterftecijfer in uw branche ligt négentig keer hoger dan in een gemiddelde job. In het krabseizoen sterft gemiddeld één visser per week, meestal door verdrinking.

Hansen «Dat geluk dwing je af. Ik werk altijd met dezelfde mensen: dat schept routine, en blind vertrouwen.

»'t Is wel eens op het randje geweest, hoor. Meerdere van mijn mannen zijn al eens overboord geslagen in een storm: dan moet je héél snel zijn om ze weer aan boord te takelen, want bij een temperatuur van min dertig in een kolkende zee rondzwemmen, dat hou je echt niet lang vol.»HUMO Heeft u in uw carrière als zeeman ook al eens met grote golven af te rekenen gekr...

Hansen «Grote golven? Monstergolven! Meters en meters hoog! Eén keer raasde er eentje los over de stuurhut heen. Dan zie je dus even helemaal geen boot meer, maar enkel wit schuim.

»Fucking hell, ik dacht dat ik de hele bemanning een zeemansgraf bezorgd had!Een geluk dat ze zich allemaal net op tijd ergens aan hadden kunnen vastklampen, anders was het mijn beste dag niet geweest.

»En dat is nog niks: mijn neef werd ooit door een golf getroffen die hem recht door het achterraampje van zijn kajuit sloeg. Die golf was zo krachtig dat het hele plafond naar beneden kwam!»


HUMO Straf! En van dit soort verhalen mogen we er dus talloze verwachten in 'After the Catch'?

Hansen «Yep. Stuk voor stuk zo ongelooflijk aangedikt dat je er eigenlijk helemaal niets meer van moet geloven (brede grijns). Maar die van mij zijn allemaal voor de volle honderd procent waargebeurd. Erewoord van een scout

Bekijk een fragment:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234