null Beeld

Agatha Christie's Poirot

'You foul French upstart!' - 'Bélgian upstart, please, madame.' Hercule Poirot, de detective met de mooiste moustache van heel Londen, en samen met Kuifje en - we wish - de Pfaffs in het lijstje van bekende fictieve Belgen, mag vanavond op Eén zijn little grey cells weer pijnigen om enkele mysteries op te lossen.

Redactie

Het begint allemaal als het levenloze lichaam van een man wordt aangetroffen in een zitkamer waarin alle klokken exact dertien over vier aanwijzen. Hoofdrolspeler David Suchet staat niet voor niks bekend als de beste Poirot aller tijden: zonder plaksnor ziet hij er zelfs ráár uit.

David Suchet «Het mooiste compliment kreeg ik van Rosalind Hicks, de dochter van Agatha Christie: ze vertelde me dat haar moeder nooit tevreden is geweest met de acteurs die haar hoofdpersonage neerzetten, maar dat ze met mijn vertolking in de wolken zou zijn geweest. Ik wist niet waar ik moest kijken!»


- Hoe heb je je op de rol voorbereid?

Suchet «Tijdens het lezen van de romans en novelles noteerde ik Poirots typische eigenaardigheden en maniertjes. Die lijst heb ik altijd bij me: ik wil bijvoorbeeld weten hoeveel klontjes suiker hij in zijn koffie doet, en hoeveel in zijn thee.

»Als ik daarvan zou afwijken, zou ik gegarandeerd een horde kwade fans achter me aan krijgen. Ik moest me die tics bovendien eigen maken zonder het belachelijk te doen overkomen: als ik in de serie een zakdoek op de grond leg voor ik erop neerkniel, mag dat een glimlach uitlokken, maar niet meer dan dat.

»Op het accent heb ik ook gezwoegd: daarvoor heb ik naar de Franse en Belgische radio geluisterd.

»De vrouwen vallen blijkbaar wel voor dat excentrieke gedrag. Ik kreeg ooit een brief van een fan die me om een foto vroeg van Poirot in ontbloot bovenlijf (lacht). Ik heb haar moeten teleurstellen: voor de serie draag ik een fat suit, want zoals je ziet heb ik een kathedraal van een lichaam, haha!»


- Agatha Christie had zelf een haat-liefdeverhouding met Poirot. Snap je dat?

Suchet «Ergens wel: hij heeft een enorm groot ego, is ijdel, irritant, en obsessief in alles wat hij doet. Maar dat is net een deel van zijn charme. Zoals hij midden in een belangrijk onderzoek plots zijn snor begint te kammen: dat is toch om je te bescheuren?

»Nu, dat obsessieve heb ik zelf ook wel. Niet zo extreem als Poirot - die wil alléén gekookte eieren van gelijke grootte eten - maar al mijn hemden hangen volgens kleur, en als er bijvoorbeeld twee boeken op tafel liggen, moeten ze symmetrisch liggen, anders word ik kregelig. Mensen spreken me daar vaak op aan, maar m'n vrouw is na al die jaren nog altijd niet bij me weg: zo erg kan het dus niet zijn (lacht).»


- Je kruipt al tweeëntwintig jaar in de huid van de besnorde detective: hoeveel verhalen moeten er nog verfilmd worden?

Suchet «We hebben er al vijfenzestig gehad, dus er blijven er nog zes over. Wanneer we 'Curtain' zullen draaien, en Hastings zijn goede vriend Poirot verzwakt in een rolstoel zal zien zitten, zal ik weten: dat was het dan. Het zal me enorm zwaar vallen om afscheid te nemen van that silly little old man.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234