null Beeld

Age of Terror: The Paris Plot

Op Canvas wordt vanavond in 'Age of Terror', de puike vierdelige reeks van Peter Taylor over het kwalijk tijdverdrijf genaamd terrorisme, een vrij onthutsend verhaal bovengespit.

Redactie

Dat van een maar net verijdelde aanslag op het hart van Parijs in 1994, met name, toen moslimterroristen voor het eerst een vliegtuig als massavernietigingswapen wilden inzetten. Achteraf lijkt het wel een repetitie voor 9/11.

Peter Taylor «Het begon allemaal op kerstavond 1994. In Algiers stond een vliegtuig van Air France op het punt te vertrekken toen vier mannen in uniform het toestel binnenstormden. 'Paspoortcontrole,' beweerden ze. Maar al snel werd duidelijk dat het geen politieagenten, douaniers of mensen van het leger waren.

»Die gasten waren immers tot de tanden gewapend: ze hadden kalasjnikovs, granaten en dynamietstaven bij zich. Het bleken leden van de GIA (Groupe Islamique Armé, een Algerijnse terreurorganisatie, red.): ze zagen zichzelf als strijders van Allah, en ze kwamen oorlog voeren in Zijn naam.

»Die gasten méénden het, tot in de details. Vrouwelijke passagiers werden bijvoorbeeld verplicht een hoofddoek te dragen. Op het vliegtuig regeerden de islamitische wetten, zeiden ze.»


- Maar dat vliegtuig bleef aanvankelijk wel aan grond?

Taylor «De kapers vroegen toestemming om op te stijgen, maar de Algerijnse autoriteiten begonnen aan een spelletje tijd winnen. Ondertussen was ook Frankrijk gealarmeerd. Zij wilden meteen een interventie. Zo'n toestel van Air France is Frans grondgebied, redeneerden ze.

»Maar dat stootte op verzet in Algerije: inmenging van Franse ordediensten had een aanslag op hun trots betekend - vergeet niet dat ze daar toen in een moeizame strijd om onafhankelijkheid zaten.

»Ondertussen voltrok zich op het vliegtuig een drama. De kapers vermoordden drie gijzelaars - niemand in dat toestel die nog een cent om z'n eigen leven gaf. De kapers zetten de zaak op scherp: als ze geen toestemming kregen om op te stijgen, zouden ze elk halfuur een passagier doden. Na drie dagen zagen de Algerijnse autoriteiten geen andere oplossing dan het vertrek toe te staan.»


- Waren de beweegredenen van de kapers toen al duidelijk?

Taylor «Zowel de Fransen als de Algerijnen wisten al dat ze bepaald niet te maken hadden met doetjes. En langzaam begon het te dagen dat het hier een nieuw soort van terrorisme betrof: de kapers waren niet uit op losgeld, en ze hadden ook geen politieke eisen.

»Neen, ze wilden het vliegtuig laten neerstorten in Parijs en daarbij zo veel mogelijk slachtoffers maken. Inclusief henzelf, waarna het paradijs op hen zou wachten.»


- Maar het vliegtuig is nooit in Parijs geraakt?

Taylor «Doordat het drie dagen op de grond gestaan had, was er al heel veel brandstof opgebruikt - het raakte maar tot in Marseille. Daar eisten de kapers een tankbeurt. De Franse autoriteiten weigerden dat - 't was pokeren op het hoogste niveau.

»Een groep speciaal getrainde commando's heeft het vliegtuig uiteindelijk bestormd. En daar voltrok zich vervolgens een klein wonder: de kapers werden gedood, maar alle passagiers overleefden. Euforie alom, natuurlijk, maar niemand die toen kon bevroeden wat zeven jaar later in New York zou gebeuren...»

Bekijk een fragment:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234