null Beeld

Age of Ultron, de nieuwe Avengers: wreekt goed!

Game on! Vanaf volgende week gaan Iron Man, de Hulk, Captain America en Thor weer gezamenlijk loos in wat dé blockbuster, dé superheldenfilm en dé actieknaller van het jaar belooft te worden: ‘Avengers: Age of Ultron’.

nn

De Avengers binden deze keer de strijd aan met Ultron, een ultraschrandere androïde booswicht die gezworen heeft om onze vrienden één voor één te vernietigen. Maar de échte tegenstanders van de Avengers zouden weleens zijzelf kunnen zijn: de eerste ‘Avengers’-film, uit 2012, was namelijk een zeldzame topper – meeslepend, knetterend van de actie, knisperend van de scherpe dialogen, schitterend in beeld gezet, barstend van de adrenaline en overlopend van onbetaalbare grappigheid (herinner u hoe Tony Stark voortdurend Bruce Banner stond te sarren en vervolgens nieuwsgierig keek of er soms groene vlekken in zijn ogen verschenen). Om díé film te overtreffen, zullen de Avengers in buitengewone vorm moeten zijn. Maar de voortekenen zijn gunstig: zo omschreef regisseur en scenarist Joss Whedon (het brein achter de veel te vroeg stopgezette sciencefictionserie ‘Firefly’, de spin-off ‘Serenity’ en de fantastische horrorprent ‘The Cabin in the Woods’) ‘Age of Ultron’ onlangs als ‘persoonlijker en donkerder dan de eerste ‘Avengers’-film; de superheldenversie van ‘The Godfather: Part II’.’ De schitterende James Spader, bekend van ‘The Blacklist’, neemt de stem van Ultron voor z’n rekening – ook geen slecht omen. En als we Chris Hemsworth (Thor) en Robert Downey Jr. (Iron Man) mogen geloven, zit er in ‘Age of Ultron’ nóg meer vuurwerk, nóg meer adrenaline en nóg meer humor dan in de vorige aflevering.

undefined

null Beeld

- Chris, wat was je eerste reactie toen je het script van ‘Age of Ultron’ onder ogen kreeg?

Chris Hemsworth «Ik kon alleen maar denken: ‘Mijn God, het gaat een eeuwigheid duren om dit te verfilmen!’ Ik bedoel: het script telde enorm veel pagina’s, het aantal plotlijnen viel niet te tellen, en er kwam maar geen eind aan de groots opgezette actiescènes. Maar begrijp me niet verkeerd: ik was diep onder de indruk van het werk dat Joss heeft verricht. Hij heeft alle geliefde personages teruggebracht, maar de dynamiek tussen hen is helemaal anders dan in de vorige film. En ook het gevaar dat hen bedreigt, is van een totaal andere orde. Ik mag er niet te veel over onthullen, maar ik kan je wel vertellen dat ze met die Ultron hun handen vol zullen hebben.»

undefined

'Het héle universum wordt met vernietiging bedreigd - klinkt dat mysterieus genoeg?'

- De eerste film draaide voor Thor uit op een persoonlijk drama: zijn broer Loki was de tegenstander. Wat staat er deze keer voor hem op het spel?

Hemsworth «In de eerste film zag je hoe onze personages elkaar leerden kennen en – ook al konden ze het niet laten om geregeld verbaal met elkaar in de clinch te gaan – stilaan een hecht team leerden vormen. In ‘Age of Ultron’ zie je hoe het team wordt bedreigd en uitgedaagd, en hoe de kameraadschap op losse schroeven komt te staan. Hun nieuwe tegenstander dwingt hen om na te denken over wie ze zijn, en over de dingen waarin ze geloven. Thor is daarbij de enige van het team die het grotere plaatje ziet: hij is de enige die in de smiezen heeft dat niet alleen het team, maar het hele universum met vernietiging wordt bedreigd. Klonk dat mysterieus genoeg? (lacht)»

- De ultieme booswicht, zo wordt Ultron genoemd. Wat is het precies dat Ultron zo gevaarlijk maakt?

Hemsworth «Ultron bestaat uit pure, volmaakte artificiële intelligentie. Hij beschikt over elk stukje informatie dat ooit heeft bestaan, nu en in het verleden. Zijn allesomvattende kennis maakt hem ontzettend gevaarlijk: dankzij die gigantische hoeveelheid informatie weet hij precies hoe hij de Avengers moet manipuleren. En bovendien heeft hij met elke Avenger een persoonlijk appeltje te schillen. Kortom: Ultron komt de kussens in het Avengers-huishouden eens duchtig opschudden. Hij is ontzettend slim, maar hij gedraagt zich nogal onvolwassen – een héél gevaarlijke combinatie.»

- Het leukste aan de eerste film was de chemie tussen de Avengers. Mogen we hopen op meer?

Hemsworth «Ja, die interactie blijft natuurlijk het hart en de ziel van de franchise. Je kunt dan wel een geweldige booswicht hebben, en ongelofelijke actietaferelen, maar als je die vonk tussen de personages niet hebt, heb je geen film. Die verbale interactie, de snaakse manier waarop die jongens met elkaar omgaan, is net wat de ‘Avengers’-films zo bijzonder maakt. De dialoogscènes zijn de meest genietbare scènes uit de film, niet de actie. En dat houden we zo.»

- We zullen dus meer zien van de rivaliteit tussen Thor en de Hulk?

Hemsworth «O, ja – die twee kunnen het niet laten om elkaar de duvel aan te doen (lacht).»

undefined

null Beeld

- Je hebt vier films in de pijplijn zitten, waaronder ‘The Huntsman’, Ron Howards ‘In the Heart of the Sea’ en twee nieuwe superheldenfilms: ‘Doc Savage’ en ‘Thor: Ragnarok’. En dat terwijl je drie kleine kinderen hebt. Heb je met die drukke agenda van je nog wel genoeg tijd over voor je gezin?

Hemsworth «Voorlopig neem ik mijn kinderen gewoon mee op locatie. Aangezien ze nog niet schoolplichtig zijn, kunnen ze gezellig mee on the road. Vorig jaar hebben we vier maanden in Londen gewoond, daarna vier maanden in Amerika, en daarna vier maanden in Australië – en we hebben allemaal de tijd van ons leven gehad. Pas over enkele jaren, wanneer mijn dochter naar school zal moeten gaan, zullen we moeten uitvlooien waar we ons gaan vestigen. Maar op dit moment is het gewoon heerlijk om hen de wereld te laten zien.»

- Hoelang ga je eigenlijk nog de hamer van Thor vasthouden?

Hemsworth «Contractueel ben ik verplicht om er nog een paar ‘Thor’-films bij te lappen. Geen probleem hoor: love the guy. Zolang de studiobonzen met mij door willen gaan, blijf ik die hamer vasthouden. Weet je, wanneer je op events als Comic Con komt en die duizenden blije fans ziet, besef je pas écht dat je deel uitmaakt van iets heel speciaals. Wat ik nu dankzij Thor beleef, zou ik nooit met een ander personage kunnen beleven. Laat de volgende ‘Thor’-film dus maar gauw komen.»


Hamlet-moment

- Robert, wat kunnen we verwachten van de nieuwe Avengers-film?

Robert Downey Jr. «Precies wat je van een ‘Avengers’-film mág verwachten: spetterende actie, een beetje scherts, een booswicht van heb ik jou daar, en dan nog dat tikkeltje extra waarover ik op straffe van verbanning naar de hel absoluut niks mag vertellen.

»Met de eerste film probeerden we iets te doen wat nog nooit eerder was vertoond: vier superhelden in één film proppen, en dat zonder het tot een onoverzichtelijke chaos te laten verworden waarin iedereen elkaar voortdurend voor de voeten loopt. Niet dat ík op de set van ‘The Avengers’ enige stress voelde, maar voor Joss moet de druk loodzwaar zijn geweest. Hoe moest hij de aandacht verdelen tussen al die verschillende superego’s? Wie zou de belangrijkste rol krijgen in het verhaal? Wie van die vier fantastische acteurs zou de meeste schermtijd krijgen? Ik wist het wel, hoor: Tony Stark (lacht). Ik weet nog dat ik tegen Joss zei: ‘Luister, ik vind dat Tony in de eerste scène moet zitten.’ Waarop hij: ‘Euh, dat denk ik niet.’ ‘Maar hij móét in de eerste scène zitten!’ ‘Sorry, Robert.’ Hij diende heel wat belangrijke knopen door te hakken en met allerlei gevoeligheden rekening te houden, maar uiteindelijk heeft hij het geweldig aangepakt. Joss is nu eenmaal een fantastische scenarist – en dat blijkt nu ook opnieuw uit deze film. Ik vond de eerste versie van het script al prima, en toen kwam hij met de tweede versie, en de derde, en het werd telkens beter en beter. Het eindresultaat is, denk ik, écht wat een ‘Avengers’-film moet zijn. Zeker de derde akte is gewoonweg fantastisch; jammer dat ik er niet te veel over kan vertellen. Superheldenfilms hebben nogal eens de neiging om hetzelfde patroon te vertonen: de eerste en de tweede akte zijn meestal heel goed, maar in de derde akte neemt de migraineverwekkende actie meestal de bovenhand. Ik ben blij dat Joss niet in die val is getrapt. Toen ik de allerlaatste bladzijde van het script las, kreeg ik echt kippenvel – om een reden die ik uiteraard niet kan onthullen.»

undefined

'Als je ouder wordt, begin je jezelf spontaan allerlei existentiële vragen te stellen: 'Waarom doe ik hiermee verder? Het is ongezond voor me!'' Robert Downey Jr.

- Hoe gaat het met Tony Stark? Op het einde van ‘Iron Man 3’ leek het alsof hij er schoon genoeg van had om altijd maar in dat pak te moeten kruipen en zijn hachje te riskeren.

Downey Jr. «Het frisse aan ‘Iron Man 3’ was dat Tony in zekere zin afscheid neemt van Iron Man, en van de rol die de mensen van hem verwachten. Kijk, de vraag waarmee ik al sinds de eerste ‘Iron Man’ rondliep, was: ‘Waarom smijt Tony dat pak niet op de schroothoop? Het is veel te gevaarlijk voor hem!’ Ik herken die twijfel in hem – als je ouder wordt, begin je jezelf spontaan allerlei existentiële vragen te stellen: ‘Waarom doe ik hiermee verder? Het is ongezond voor me!’ Dat ijzeren pak werd voor Tony meer en meer een verlengstuk van zijn midlifecrisis (lacht). En daarnaast begon Tony in ‘Iron Man 3’ nog iets anders te beseffen: namelijk dat geen honderd van die ijzeren pakken hem ooit zullen kunnen bevrijden van het posttraumatisch stresssyndroom dat hij in de eerste aflevering opliep.

»Maar om op je vraag te antwoorden: in ‘Age of Ultron’ is Tony minder bezig met zijn persoonlijke besognes, en meer met het acute gevaar dat het universum bedreigt. En je zult zien: minder met zichzelf bezig zijn doet hem deugd.»

- In ‘Age of Ultron’ zien we ook enkele nieuwkomers.

Downey Jr. «Ja, en ze zijn één voor één memorabel. Ultron is angstaanjagend, superverstandig en diep getraumatiseerd – en bovendien weet hij precies wat er fout is aan de wereld: ‘Jullie, de Avengers, zijn het probleem!’ (lacht) En Paul Bettany is geweldig als The Vision – Paul heeft in de loop van het verhaal trouwens een onversneden Hamlet-moment. Scarlet Witch, gespeeld door de prachtige Elizabeth Olsen, gedraagt zich dan weer als die ene onhandelbare meid die vroeger op je school zat en waarvan je had gehoopt dat je haar nooit meer zou tegenkomen (lacht).»

- Tony geeft in ‘Age of Ultron’ een feestje voor de Avengers in zijn Stark Tower. Hoezeer verschilt een Avengers-feestje van een normaal feestje?

Downey Jr. «Qua feestjes zal ‘Age of Ultron’ een nieuwe norm zetten. Wat je in die scène te zien krijgt, wordt in de filmgeschiedenis minstens even legendarisch als die scène in ‘Die Hard’ waarin McClane op z’n blote voeten over dat tapijt van gebroken glas rent. Ik zeg het je, man: ‘Age of Ultron’ wordt gewoonweg fantastisch.»

Vertaling en bewerking Erik Stockman


Bekijk de trailer van ‘Avengers: Age of Ultron’:

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234