null Beeld

Agent Andy Peelman gaat internationaal: 'Ik heb echt gevreesd voor mijn leven'

Zolang hij het zelf maar allemaal uit elkaar weet te houden: Andy Peelman, die in het zinderende feuilleton ‘De buurtpolitie’ treffend een agent der politie neerzet, en die ook in het echte leven de kost verdient als klabak, versterkt vanaf deze week in het nieuwe ‘Andy op patrouille’ een achttal buitenlandse politiekorpsen. Spreken wij met ’s werelds enige drievoudige flik?

Noud Jansen

Andy Peelman (grinnikt) «Waarschijnlijk wel, ja. Nu, ‘De buurtpolitie’ is uiteraard maar fake. De reden waarom ik in al die landen mee op patrouille ben gemogen, is dat ik een échte politieman ben, in hart en nieren zelfs.»

HUMO Droeg jij telkens het plaatselijke uniform en een dienstwapen?

Peelman «Het plaatselijke uniform droeg ik in alle acht de gevallen; een dienstwapen mocht ik enkel in Calhoun en Chesapeake dragen, de twee Amerikaanse locaties. Ik moest daar ook telkens heel officieel de eed afleggen met iemand van de gemeente erbij: behoorlijk indrukwekkend voor een eenvoudige Vlaamse jongen. En in Chesapeake heb ik een schiettest moeten afleggen: je mag gerust in het vet zetten dat ik daar 98 procent heb behaald, terwijl het gemiddelde 70 is.»

HUMO Ben je, net als Ellie Lust in het Nederlandse origineel ‘Ellie op patrouille’, ook in gevaarlijke situaties beland?

Peelman «Ja. In Chesapeake ben ik tot twee keer toe in een situatie terechtgekomen waar ik oprecht voor mijn leven vreesde. Eén keer heb ik eigenhandig een vent gearresteerd die een kleine week eerder twee mensen had doodgeschoten, en die overduidelijk op het punt stond om opnieuw iemand om te leggen – hij had een bivakmuts op zak en het moordwapen zat geladen en wel in zijn broek, dus ik denk niet dat hij strips ging lezen. En een andere keer waren we met hoge snelheid enkele jonge gasten aan het achtervolgen die er in een gestolen auto vandoor waren gegaan. Toen ze op een gegeven moment allemaal te voet op de vlucht sloegen, ben ik alleen achter één van die gasten aangerend. Achteraf bekeken was dat onverantwoord.»

HUMO Eerlijk zeggen: heb je die akkefietjes thuis braaf opgebiecht?

Peelman «Nee, mijn vrouw had ervoor gekozen om niet te weten wat ik allemaal uitstak in den vreemde. Ze zal het nu wel zien op tv, wetende dat ze zich geen zorgen hoeft te maken: ik zal levend en wel naast haar zitten.»

HUMO Ongerelateerd slotvraagje: hoeveel autoriteit heb je als agent eigenlijk nog wanneer mensen je herkennen uit ‘De buurtpolitie’?

Peelman «Ik word zelden herkend, want ik werk in Anderlecht en Sint-Gillis – overwegend Franstalige plekken. Maar één keer ben ik moeten tussenkomen in een caféruzie waarbij de stoelen in het rond vlogen, in Chez Pa: mijn hond stond al klaar om iedereen op te fretten, toen één van die zatte Brusselaars plots uitriep: ‘Zeg, maar dat is diene van de televisie!’ Meteen was het gedaan met vechten, en was ik hun beste vriend. Ik heb verder maar geen moeite gedaan om hen aan het verstand te proberen brengen dat ik niet Koen heet, maar Andy.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234