null Beeld

Aida Hinssen (19), dochter van IT-goeroe Peter Hinssen: 'Mensen geloven het nooit, maar de wifi bij ons thuis werkt ook voor geen meter!'

‘Mijn papa is een IT-goeroe,’ zegt Aida Hinssen, dochter van Peter Hinssen, ‘maar sms’en kan hij niet. Hij belt liever. Zó 20ste-eeuws!’

Stefanie De Jonge

'Ik heb papa lang als de aartsvijand gezien. Ik was erg boos dat hij zijn werk verkoos boven zijn kinderen'

HUMO Je bent een drop-out, vertelde je vader. Je bent dit jaar na drie maanden gestopt met je studie diergeneeskunde. Waarom?

Aida Hinssen «Ik had een idyllisch beeld van de universiteit, maar de eerste dag was ik een kwartier te vroeg en toch moest ik op de trap zitten in het auditorium. Er hadden zich vijfhonderd studenten ingeschreven en er was maar plaats voor driehonderd man. Ze hebben later wel de lessen gestreamd, maar dat systeem werkte nooit naar behoren. Ik was zó teleurgesteld. Minerva, de universitaire website, ligt ook altijd plat. Zo triestig. Zelfs op mijn middelbare school, die minder geld heeft, werkte alles beter. Ik was gechoqueerd dat dat de wereld was waarin ik zes jaar zou moeten doorbrengen.

»Mijn moeder, die diergeneeskunde heeft gestudeerd maar dat beroep nooit heeft uitgeoefend, had me eens meegenomen naar een vriend die dierenarts is. Die man zijn leven was niets voor mij. Hij werkte van zes uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds, en zei: ‘Dit is mijn eerste vakantiedag van het jaar.’ In november! Hij was gelukkig in zijn job, maar ik denk niet dat ik zo zou kunnen leven. Hij zei ook dat mensen nog steeds niet inzien dat voor een dier zorgen hetzelfde is als voor mensen zorgen. Als ze horen hoeveel ze voor een operatie voor hun hond of hun kat moeten betalen, zeggen ze: ‘Laat ’m dan maar sterven.’ Daar zou ik niet mee kunnen omgaan. Ik zou al die dieren gratis opereren. Dus was mijn conclusie: ik zie dieren te graag om een dierenarts te kunnen zijn.»

HUMO Was het niet moeilijk om je droom na drie maanden zo radicaal op te geven?

Hinssen «Ik denk dat ik nog nooit zoveel heb gehuild als toen ik dat had beslist. Ik ben een emotioneel iemand, maar ik had nooit eerder gevonden dat ik een vreselijke fout had gemaakt. Nu heb ik een maand lang tegen mezelf gezegd: ‘Dit is het stomste wat je ooit hebt gedaan, Aida.’ Ik raakte ook niet uit bed. Ik stond om elf uur op omdat ik wist dat koerierdienst Deliveroo vanaf halftwaalf maaltijden levert. Dan bestelde ik een vegetarische maaltijd, ik at die op en kroop weer in bed.

»Ik sliep, at of was aan het huilen, tot mijn lief zei: ‘Nu is het genoeg geweest. Raap jezelf bij elkaar en ga wandelen.’ Toen pas dacht ik: Aida, je stelt je aan. Je hebt nog een heel jaar om na te denken over wat je wél graag wilt doen. Ik besefte toen ook dat ik nooit goed heb geweten wat ik wil. Hoewel... Toen ik 12 was, heb ik een spreekbeurt moeten geven over wat ik wilde worden. Ik heb uitgelegd dat ik een dictator wilde zijn, en ik heb daar een 10 voor gekregen.»

HUMO Een dictator?

Hinssen «Ja, ik wilde eigenaar van de wereld zijn. Ik denk dat ik dat nog steeds prettig zou vinden. Ik zou meteen alle wapens vernietigen en alle mensen verplichten zich genetisch te laten scannen. Er bestaat een bedrijf dat dat soort scans maakt en jou op basis daarvan vertelt welke voeding het gezondst voor je is. Ze kunnen zelfs zien welke films je leuk zult vinden. Ongelofelijk, toch? Ik zou ook onderzoek laten doen naar hoe we zo ecologisch mogelijk kunnen leven. Zelf probeer ik alleen maar boodschappen in verpakkingsvrije winkels te doen.»

HUMO In wat?

Hinssen «Dat zijn winkels waar je je eigen bokalen mee naartoe neemt. Die vul je daar met cornflakes, spaghetti en andere droge voeding. Er is niets verpakt. Het is natuurlijk omslachtig, maar ik heb daardoor geen afval. Mijn vriend is nog niet helemaal overtuigd. Hij vindt het dom om altijd om te fietsen en komt nog thuis met plastic zakken van de supermarkt om de hoek. Maar we hebben afgesproken dat volgend jaar, als mijn nicht bij ons komt wonen en we met ons drieën zijn om de taken te verdelen, geen enkele plastic zak nog het huis binnenkomt. Ik klink nu wel heel idealistisch (lacht). Eigenlijk ben ik graag de baas.»

HUMO Is je lief daar blij mee?

Hinssen «Ja, hij gaat er zelfs helemaal in mee. ‘Als jij dictator wordt, word ik de Eerste Man en die hoeft lekker niks te doen,’ zegt hij. ‘Dat zal niet waar zijn!’ heb ik geantwoord (lacht). Wij kunnen ongelofelijk goed lachen met elkaar.»

HUMO Kan hij jou wel aan?

Hinssen «Ja, hoor. Mijn ouders zijn daar heel bang voor geweest, dat ik nooit iemand zou vinden die mij de baas zou kunnen. Maar mijn lief is heel cool, hij kan dingen makkelijk over zich heen laten gaan. Maar als het genoeg is geweest, is het ook genoeg geweest. Dan zet hij me op mijn plaats.»

HUMO Je houdt wel van regels en duidelijkheid, krijg ik de indruk. Komt dat door je vader?

Hinssen «Helemaal niet. Hij was daarvoor niet vaak genoeg thuis.»

HUMO Vond je dat erg?

Hinssen «Toen ik klein was wel. Ik heb papa lang als de aartsvijand gezien. Ik was erg boos dat hij zijn werk verkoos boven zijn kinderen, terwijl al mijn vrienden ’s avonds wel twee ouders aan tafel hadden. Maar later, toen hij me meenam naar de VS, Mexico, Bulgarije en andere landen, snapte ik dat hij me juist door dat werk zoveel kon geven. Ik vond het zalig om al die culturen te kunnen vergelijken en zoveel over mensen en het leven te ontdekken. Ik leer graag. Ik vond de school ook geweldig, ik kon ’s ochtends niet wachten om ernaartoe te gaan.»

undefined

'Ik vind de toekomst soms wel eng, maar ik weet zeker dat er voor alles altijd een oplossing is'

HUMO Je vader zei dat je ook gestopt bent met je studie door wat je samen met hem in Silicon Valley hebt gezien.

Hinssen «Silicon Valley heeft een minder grote indruk op mij gemaakt dan papa denkt. Hij heeft het er al jaren over, en toen ik er was, leek het of ik alles wat ik zag al kende. Het enige waarvan ik onder de indruk was, was het zero waste-restaurant, dat zo weinig mogelijk afval overhoudt. Nu, ik heb ook gesproken met een jongen die even aan Stanford heeft gestudeerd, maar dat was niet wat hij ervan had verwacht. Dus is hij ermee gestopt en hij is met zijn eigen bedrijf begonnen. Dat heeft me misschien aan het denken gezet.»

HUMO Je werkt nu in een restaurant.

Hinssen «Ik amuseer me daar, maar ik heb ook een paar diploma’s gehaald op Coursera, een platform waarop vijftig universiteiten, zoals Yale en Stanford, colleges van hun topprofessoren gratis online zetten. Ik heb er een cursus genetica gevolgd en ik ging daar zo in op, dat ik even dacht: ‘Ik wil geneticus worden.’ Daarna ben ik aan een cursus fotografie begonnen en dat diploma heb ik nu ook op zak. Geweldig, toch? Vind jij maar eens een universiteit waar je wetenschappen kunt combineren met creatieve vakken.»

HUMO Alleen zijn de diploma’s niet gehomologeerd. Met een Coursera-diploma geneeskunde kun je geen arts worden.

Hinssen «Nee. Daarom heb ik nu besloten mee te doen aan het ingangsexamen voor geneeskunde. Maar ik ben heel blij met wat ik dit jaar allemaal heb ervaren. Ik heb ongelofelijk veel over mezelf geleerd. Tot nu toe is alles wat ik deed altijd gelukt. Ik had nog nooit meegemaakt dat ik iets niet voor elkaar kreeg. Nu weet ik dat, als ik in een moeilijke situatie zit, ik er op de één of andere manier weer uit raak. Maar daarvoor moet ik misschien mijn verwachtingen bijstellen.»

HUMO Waar heb je het nu precies over?

Hinssen «Ik heb een zwaar ongeluk gehad met mijn paard. Sindsdien wil het niet meer springen. Ik ben er maanden obsessief mee bezig geweest, maar dit jaar heb ik me gerealiseerd dat ik dat springen eigenlijk niet graag doe. Ik vroeg me af waarom ik het mezelf dan aandoe om de beste springruiter te willen worden.

»Ik wilde ook per se hoofdleidster worden in de jeugdbeweging. Ik wist dat daar veel werk bij zou komen kijken, maar hoofdleidster is het hoogste wat je bij de Jeugd Horebeke kunt bereiken. Dit jaar vroeg ik me opeens af of ik er wel gelukkiger van zou worden. Ik heb de kans voorbij laten gaan en ben daar zo blij mee. Nu ben ik lekker niet degene die alle papieren voor de spaghettiavond in orde moet brengen (lacht).

»Maar ik wilde altijd overal de beste in zijn. Daar hechtte ik veel belang aan.»

HUMO Waarom?

Hinssen «Mijn vader en mijn moeder zijn allebei in een moeilijke richting afgestudeerd, en mijn papa wordt wereldwijd geadoreerd. Ik wilde bewijzen dat ik hen waard was.»

HUMO Dat je evenveel waard was als je vader?

Hinssen «Nee. Ik wilde beter zijn dan hij, nog populairder. Het is idioot, maar ik durf dat toe te geven.»

HUMO Je ben een geboren verteller. Je zou net als hij spreker kunnen worden.

Hinssen «Ik heb ooit zijn lezing gegeven op school. Mijn leerkracht geschiedenis – een superleraar, trouwens – is een grote fan van mijn papa. Ik heb hem eens meegenomen naar een lezing en daarna vroeg hij of mijn vader niet in zijn les kon komen spreken. Dat ging niet, en toen vroeg hij of ik het niet kon doen. Ik heb die voordracht al zeker dertig keer gehoord, dus ik heb mijn vader zijn slides gevraagd, de slides die ik achterhaald vond, heb ik eruit gegooid, en ik heb er ontzettend veel plezier in gehad om zijn verhaal op mijn manier te vertellen.»

undefined

null Beeld

'Ik zie dieren te graag om een dierenarts te kunnen zijn. Ik zou al die dieren gratis opereren'


Iedereen werkloos

HUMO Je vader is jaloers op jou. Hij zegt vaak: ‘Ik had dertig jaar later geboren willen worden.’ Al vraagt hij zich ook af wat hij dan in godsnaam zou moeten doen, wetende dat 80 procent van de jobs irrelevant wordt.

Hinssen «Hij zegt mij altijd dat hij dan schrijnwerker zou worden. Zelf als robots het voorbereidende werk doen, zullen er altijd houtbewerkers nodig zijn om op ideeën te komen, en mijn vader is daar heel goed in.»

HUMO Hij raadt jongeren aan in de IT-sector te gaan werken of dataspecialist te worden.

Hinssen «Ja. Toen ik 12 was, wilde ik daarom naar het technisch onderwijs. Ik was gechoqueerd toen mijn ouders met de directrice gingen praten en zij zei dat mijn punten daar echt te goed voor waren. Ook mijn ouders waren enorm boos, maar ik heb uiteindelijk toch Latijn gevolgd. Nu, de directrice had wel het lef om dingen te veranderen en liet iedereen van technisch onderwijs proeven. In die projecten heb ik alles over ecologisch verpakken geleerd én heb ik ontdekt dat ik programmeren erg saai vind. Gelukkig maar, anders had ik misschien wel voor technisch ingenieur gestudeerd en was ik een slechte IT’er geworden, want ik had dat werk nooit met hart en ziel kunnen doen.»

HUMO Je vader vindt passie belangrijker dan een diploma.

Hinssen «Hij is altijd blijven zeggen dat alles wel goed zal komen, zolang ik maar mijn hart volg. Daarom ook zou hij graag schrijnwerker zijn. Ik zie dat hij gelukkig is als hij op zijn Crocs naar zijn knutselhok loopt en twee uur lang een stuk hout zit te zagen. Voor mij is hij dan veel inspirerender dan als IT-goeroe.»

HUMO Hij is niet optimistisch over de toekomst. Er zullen niet genoeg banen zijn voor iedereen, voorspelt hij. Maakt hij jou daar bang mee?

Hinssen «Dat er steeds meer werkloosheid zal zijn, vind ik wel eng. Maar ik denk dat er voor alles altijd wel een oplossing wordt gevonden. Misschien komt er eerst een tijdperk met veel armoede en problemen, maar ik weet zeker dat we eruit zullen komen.»

HUMO Hij voorspelt dat computers zelfstandig zullen denken en handelen. Stel dat ze slimmer worden dan jij, is dat niet doodeng?

Hinssen «Neen, of laat het me zo zeggen: ik heb het al geaccepteerd. Ik denk niet dat het nog te stoppen is.»

HUMO Heb je ook gelezen dat een zelfrijdende auto een voetganger die hij zag aankomen, toch heeft doodgereden?

Hinssen «Dat vind ik wél beangstigend, dat robots alles leren van mensen. En mensen zijn, euh, mensen. Heb je gehoord van de Twitterrobot? Hij moest van twitteraars leren hoe hij kan tweeten, en in minder dan twee uur tijd was hij de meest racistische Twittermachine die je je kunt voorstellen. Het probleem is dat het echte leven niet is zoals ‘Star Wars’, waarin duidelijk is wie de slechten zijn en wie de goeden. Een mens die racistisch denkt, vindt dat hij het bij het juiste eind heeft. Hoe moet je voorkomen dat robots niet slecht worden? Ik hoop dat we daar ook iets op zullen vinden.»

HUMO Je vader vertelt vaak hoe ongelofelijk het is hoe je broer en jij vergroeid zijn met de nieuwe technologie.

Hinssen «Ik denk dat ik 3 jaar was, toen mijn grootvader me zei dat er een kabouter in de computer zat die voor de wifi zorgde (lacht). Ik heb nooit zonder computer geleefd. Mijn kamer opruimen deed ik samen met mijn nichtje in Tenerife, terwijl we facetimeden. En vroeger zetten we vaak Skype aan in ons bed. Dat is onze manier om een slaapfeestje te vieren.»

HUMO Toen Telenet het nieuwe seizoen van ‘Game of Thrones’ een week na de release in de VS zou uitzenden, was je woest.

Hinssen «Natuurlijk! Een week wachten? Zoveel geduld heb ik niet. Ik ben een ongelofelijke fan: ik heb alle boeken twee keer gelezen en de datum van de release stond al een jaar in mijn agenda. En ik mag het niet zeggen van mijn vader, maar goed: ik ben elke maandag om drie uur ’s nachts opgestaan om de nieuwe aflevering illegaal te downloaden, een uur nadat die in de VS was uitgezonden. Al mijn vrienden deden dat ook, en de volgende dag stond op Facebook wie er dood was en wie met wie ging trouwen. Dus was het verpest voor wie de aflevering níét had gezien. Maar normaal doe ik dat niet meer, illegaal downloaden, uit respect voor de regisseurs, die eerlijk vergoed moeten worden. Toen ik 12 was, was dat wel mijn bad thing. Mijn vader was ervan overtuigd dat er op een dag een man voor de deur zou staan die wist wat ik allemaal had uitgespookt.»

HUMO Word je niet nerveus van de druk van de sociale media, die je dwongen te kijken vóór de spoilers circuleerden?

Hinssen «Ik ben niet zo actief op sociale media. Mijn vriend wordt er soms gek van dat ik nooit meteen antwoord op zijn berichtjes. Maar ik ben bezig met mijn paarden, met studeren, met naaien en natuurlijk met al mijn tripjes naar de zero waste-winkel, waar veel tijd in kruipt (lacht). En als ik iets doe, dan ga ik daar helemaal in op. Ik ben niet zoals mijn nicht, die veel meer geconnecteerd is. Haar hele leven is te volgen op Instagram. Het enige wat ik post, zijn foto’s van mezelf als ik me gegrimeerd heb. Dat is mijn hobby, mezelf grimeren met veel bloed en zo. (Toont me een horrorfoto van zichzelf) Hier heb ik ongeveer drie uur aan gewerkt. Ik doe dat zó graag. Ik word er rustig van.»

HUMO Je bent, vertelde je vader ook, vaste klant bij AliExpress, het Chinese koopjesplatform.

Hinssen «Ik heb lang bij AliExpress geshopt, tot ik ging nadenken over wat voor impact pakjes overvliegen vanuit China heeft op de natuur. Ik had me ook een keer geschminkt met oogschaduw van AliExpress, en de dag erna ben ik wakker geworden met ogen zo dik als appelen.

»Ik koop wel zoveel mogelijk via het internet. Aan een kassa je boodschappen in je tas steken terwijl de kassier de rekening onder je neus duwt en er twintig klanten achter je staan te wachten, daar krijg ik vreselijke stress van. Internetshoppen zou wel ecologischer moeten worden. In Amerika hebben veel flatgebouwen een Amazon cool room en een Amazon normal room. Alle etenswaren en non-foodpakjes die de bewoners bestellen, worden eerst gebundeld en dan tegelijk afgeleverd.»

HUMO Heb jij er nooit van gedroomd dat je in de 20ste eeuw geboren was?

Hinssen «Mijn vader heeft verhalen verteld over hoe zijn familie de eerste kleuren-tv van het dorp had en dat iedereen bij hen kwam kijken. Dat had ik wel willen meemaken. Maar veel liever nog was ik geboren in de tijd van mijn overgrootmoeder. Zij heeft de oorlog meegemaakt en ze heeft zoveel zien veranderen. Ze is als boerenmeid opgegroeid en heeft nog zonder telefoon geleefd. Een trip naar Antwerpen was een soort wereldreis, maar op het einde van haar leven stond ze met de hele wereld in verbinding. Ze had een iPhone, een iPad en was helemaal mee. Ze was nergens bang voor en stond voor alles open. Superoma noemden we haar. Als ik in haar tijd had geleefd, had ik vast gezegd: ‘Die moderne dingen raak ik niet aan.’ Ik zou waarschijnlijk zeven of acht katten hebben gehad en die crazy lady op de hoek zijn geworden. Soms denk ik nog steeds dat ik zo zal eindigen (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234