Aimé van de dvd
U wilt de geschiedenis van rock-'n-roll in perfecte beeld- en geluidskwaliteit herbeleven? Met behulp van Humo's hogelijk handige gids met dertig essentiële rock-dvd's pikt u de juiste dvd's uit het nu al overweldigende en nog steeds aanzwellende aanbod muziekfilms!
Lang geleden, in het stenen tijdperk voor de dvd, was u gedoemd om rockfilms en concerten te aanschouwen op een ouderwetse videocassette, of erger nog (ja, dat kón toen!) op de Duitse televisie, live im Rockpalast, compleet met een suffe inleiding, beeld dat gegarandeerd haperde en een ruisende en krakende soundtrack.
Die tijd is godzijdank voorgoed voorbij, want revolutionaire technieken à la Blu-Ray en consorten torpederen u tegenwoordig rechtstreeks in het hart van de moshpit! U wilt de geschiedenis van rock-'n-roll in perfecte beeld- en geluidskwaliteit herbeleven? U hebt groot gelijk! Alleen: kutmuziek met een perfecte beeld- en geluidskwaliteit blijft natuurlijk wél kutmuziek. En hoe pikt een mens de juiste dvd's uit het nu al overweldigende en nog steeds aanzwellende aanbod muziekfilms? Simpel: met behulp van Humo's hogelijk handige gids met dertig essentiële rock-dvd's!
undefined
1. Metallica: 'Some Kind of Monster'
(2004, Paramount)
Deze vaak pijnlijke documentaire is waarschijnlijk de beste film die ooit gemaakt werd over de schaduwkant van het creatieve proces. Totaal van elkaar vervreemd, helemaal opgebrand én zonder bassist komt Metallica in 2001 weer samen om 'Saint Anger' te schrijven. Een trage en slopende bezigheid, waarbij de bandleden fulltime worden bijgestaan door een psychiater die hen aan de praat moet brengen over hun gevoelens. Meest spitante scène: papa Ulrich die zoon Lars vertelt hoe zwaar zijn laatste nummer wel suckt.
Zie vooral ook: 'Spinal Tap'. De Metallica-realiteit blijkt de Tap-satire geregeld te overtreffen.
undefined
2. The Band: 'The Last Waltz'
(1978, MGM)
Na jaren van eindeloos rondtoeren geeft The Band in 1976 zijn afscheidsconcert in San Francisco. Voor de gelegenheid mag bevriend volk als Joni Mitchell, Neil Young, Muddy Waters en ene Bob Dylan mee opdraven. Martin Scorsese bracht de show uitermate vakkundig in beeld en duwde na afloop alle hoofdrolspelers een microfoon onder de neus voor een interview. Emmylou Harris die 'Evangeline' zingt, Van Morrison ('Caravan'), Dylan ('Forever Young') en uiteraard The Band zélf ('The Night They Drove Old Dixie Down'!) tekenen voor de absolute hoogtepunten. Ook een hoogtepunt, zij het in een ander opzicht, is Neil Young die met een zichtbaar vol cocaïne gepropt reukorgaan het podium betreedt. De klonter wit poeder werd achteraf weggetrukeerd.
undefined
3. 'Monterey Pop'
(1968, Criterion)
Kent u het beeld van Mama Cass (The Mamas And The Papas) die met open mond toekijkt hoe Janis Joplin het verscheurende 'Ball and Chain' zingt? In juni 1967 was dat, op het memorabele Monterey Pop. De documentaire die D.A. Pennebaker over het festival draaide, struint door verschillende muzikale sferen, met onder meer livebeelden van The Who, Simon and Garfunkel, Ravi Shankar en Jefferson Airplane. In 2002 werd de film opnieuw uitgebracht op drie dvd's, met naast een pak extra's ook de volledige sets van Jimi Hendrix en Otis Redding. Uw audiovisuele bijbel van de sixtiesmuziek!
Zie ook: 'The Jimi Hendrix Experience Live at Monterey - The Definitive Edition'
undefined
4. The Beatles: 'A Hard Day's Night'
(1964, Miramax)
Verwacht geen bijzondere verhaallijn in deze eerste Beatlesfilm, die uitdraaide op een luchtige komedie. Regisseur Richard Lester liet John, Paul, George en Ringo in hartje Beatlemania gewoon hun charismatische gangetje gaan en af en toe een liedje zingen. Hij verknipte de beelden op de maat van de muziek, volgens kenners het begin van een revolutie in de videoclipwereld. Wist u trouwens dat in de hele film het woord 'Beatles' niet één keer wordt uitgesproken?
undefined
5. 'Woodstock: Three Days of Peace and Music'
(1970, Warner Home Video)
Oftewel: waarom mensen in hemelsnaam de hippie uithangen. Deze docu over het festival dat een hele generatie beïnvloedde, portretteert de volgelingen van de flowerpower in hun stonede, modderige en ongeremde bestaan. Extra boeiend door het beeldmateriaal van de optredens van Crosby, Stills & Nash, Sly and The Family Stone en bovenal Jimi Hendrix.
undefined
6. The Rolling Stones: 'Gimme Shelter'
(1970, Criterion)
Docu over de Stones-trip door de VS in de nadagen van de sixties. Centraal staat hun optreden in San Francisco. De sfeer is bijzonder grimmig, met dank aan een pak bezopen en gedrogeerde Hell's Angels. Tijdens een schermutseling wordt de achttienjarige fan Meredith Hunter door een Hell's Angel doodgestoken; flashbacks maken duidelijk wat er allemaal misging. Aan het eind van de documentaire wordt een mes getoond, klaar om zich in het lichaam van Hunter te planten. Nee, vrolijk wordt u daar niet van.
Zie ook: 'Cocksucker Blues', een Stones-bootleg van Robert Frank, maar relatief makkelijk te vinden.
undefined
7. Bob Dylan: 'No Direction Home'
(2005, Paramount)
Voor deze briljante lofzang op de jonge jaren van Bob Dylan ging Martin Scorsese op zoek naar heel wat zeldzaam en verloren gewaand beeldmateriaal. Zo viste hij opnames op van Dylans optreden met zijn toenmalige schoolbandje en zijn befaamde concert in Manchester, waar een boze folkliefhebber hem 'Judas' toeroept. Het portret grossiert in exclusieve beelden, fragmenten van Odetta, Gene Vincent en natuurlijk Dylan himself, en interviews met zowat iedereen die ooit zijn pad kruiste. Play fuckin' loud.
Zie ook: 'Don't Look Back 65 Tour Deluxe Edition', een even essentiële Dylan-documentaire van D.A. Pennebaker.
undefined
8. Led Zeppelin: 'Led Zeppelin DVD'
(2003)
Dubbel-dvd met unieke beelden van één van de beste rockgroepen aller tijden. Gitarist Jimmy Page spendeerde ruim een jaar aan het opsporen, visioneren, restaureren en aaneenplakken van lang verloren gewaande pellicule. Het resultaat is een uniek document met vier spraakmakende optredens als ruggengraat (Royal Albert Hall 1970, Madison Square Garden 1973, Earls Court 1975 en Knebworth 1979), aangevuld met een boel extra's: beelden van tv-optredens, interviews, backstagescènes, persconferenties en een 'BBC Old Grey Whistle Test'-interview met de groep in Brussel.
Zie ook: 'The Song Remains the Same'.
undefined
9. The White Stripes: 'Under Blackpool Lights'
(2004, XL/Third Man)
Indrukwekkende, op korrelige Super-8 geschoten registratie van een concert in een kolkende Empress Ballroom in Blackpool. Machtige versies van White Stripes-klassiekers als 'Black Math', 'Dead Leaves and the Dirty Ground', 'Hotel Yorba', 'You're Pretty Good Looking' en 'Seven Nation Army' worden aangevuld met al even geweldige covers van Dylan, Dolly Parton, Henry & June, Leadbelly en Son House.
undefined
10. Elvis: ''68 Comeback Special'
(1968, BMG)
Tegen 1968 werd Elvis algemeen beschouwd als een tandeloze artiest op zijn retour - tot The King, gehuld in een zwartlederen pak, middels een kerstspecial (!) het tegendeel duidelijk maakte. Hij nam voor het eerst in jaren weer een elektrische gitaar ter hand en breide met passie blues, country en oldies aan elkaar. En ziedaar: Elvis leefde weer.
Zie ook: 'King Creole' en 'Viva Las Vegas', zijn twee beste speelfilms.